Hubert Kendziorek Napisano 12 Września 2016 Autor Share Napisano 12 Września 2016 Dlatego tak szybko powstawały kolejne prototypy, trzeba było przetestować różne warianty. Za co jestem im niezmiernie wdzięczny, bo przy okazji wszystkie były ładne (no, może wyjątkiem jest VG.30 z tą wielką chłodnicą z przodu), a z latających najładniejszy moim zdaniem był właśnie VG.36 Naprawdę szkoda, że tylko VG.33 doczekał się produkcji seryjnej i to tak późno. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 16 Września 2016 Autor Share Napisano 16 Września 2016 Pomyślałem, że sensownie byłoby wkleić światła pozycyjne z przezroczystego polistyrenu. Ponadto wykonałem w dolnej części płatów, usterzenia poziomego i kadłuba otwory, którymi odprowadzana była woda gromadząca się w płatowcu na skutek kondensacji pary wodnej. Może odrobinę duże się wydają (0,5 mm), ale jeszcze jedna warstwa podkładu złagodzi nieco to wrażenie. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 18 Września 2016 Autor Share Napisano 18 Września 2016 Wydechy wklejone. Ja nie wiem, czy to się w ogóle da równo i zgodnie z pierwowzorem wkleić, czy tylko ja mam drewniane łapy - no ale lepiej już raczej nie będzie. Trzeba było wyciąć otwór w dziobie, na wypadek gdyby któryś wydech wpadł do środka - i oczywiście się ten otwór przydał. Zeszlifowałem też światła pozycyjne i dodałem reflektor do lądowania. Zamaskuję teraz porządnie wiatrochron i wykończę połączenie z kadłubem - i do malarni z nim. A tak te wydechy wyglądały w VG.33 i VG.36: Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 26 Września 2016 Autor Share Napisano 26 Września 2016 Pierwszy kolorek na dół, będzie jeszcze rozjaśniany. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 7 Października 2016 Autor Share Napisano 7 Października 2016 Nie jest to może wycinanka kurpiowska, ale mam nadzieję, że coś oryginalnego z tego wyjdzie. Kamuflaż na prawym skrzydle i usterzeniu poziomym to wyłącznie moja własna inwencja - nie ma zdjęć, nawet instrukcja milczy w tym temacie. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 7 Października 2016 Share Napisano 7 Października 2016 ładny samolocik !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 7 Października 2016 Autor Share Napisano 7 Października 2016 ładny samolocik !!Dzięki, innych co do zasady nie robię Tymczasem była wolna chwila i kamuflaż wymalowany. Traktuję to jako zamknięcie pierwszego etapu malowania, teraz trzeba nanieść poprawki w niektórych miejscach łączenia barw i przy tej okazji będę lekko różnicować odcienie. Na fotografiach widać resztki bluetaca - do usunięcia oczywiście. Niestety, przy zdejmowaniu masek przez nieuwagę urwałem kabinkę... stąd ślady kleju, to też trzeba będzie poprawić. Co do kolorków: Tamiya, dobór na podstawie instrukcji od D.520. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek-Krowa Napisano 7 Października 2016 Share Napisano 7 Października 2016 Faktycznie gdzie nie gdzie są miejsca do poprawki. Mam nadzieję ,że tak daleko zaszedłeś i się nie zniechęcisz,chcę zobaczyć gotowca!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 7 Października 2016 Autor Share Napisano 7 Października 2016 Spokojnie, ja się tak łatwo nie zniechęcam, a tu raczej nie ma się czym zniechęcać, przynajmniej na razie. Ten samolot zdecydowanie wart jest (choćby i większej niż zwykle) odrobiny wysiłku. Do końca roku się z nim uwinę Edit: Zrobiłem jeszcze jedną fotkę w dziennym świetle - to mniej więcej tak wygląda w naturze. Na pewno szaroniebieski do poważniejszej poprawy, reszta - moim zdaniem wymaga tylko lekkiej korekty, która przy okazji zróżnicuje nieco powierzchnie modelu. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 16 Października 2016 Autor Share Napisano 16 Października 2016 Nowe szaty Arsenala. Niestety, w trakcie poprawiania dołu musiałem przerwać prace... ale do nich powrócę oczywiście. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 28 Października 2016 Autor Share Napisano 28 Października 2016 Doszły drobne poprawki kamuflażu i kalkomanie. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Ładnie ładnie. Widzę że nitowanie też odnowiłeś po malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Dobrze Ci idzie. Ładne malowanie. No i ciekawy temat, zresztą francuskie lotnictwo ma wiele takich ciekawych tematów, chyba trochę niedocenianych przez modelarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 29 Października 2016 Autor Share Napisano 29 Października 2016 Widzę że nitowanie też odnowiłeś po malowaniu. Nitowania nie ruszałem, tu prawie nie ma nitów - samolot był głównie z drewna. Te otwory na dole płatów, kadłuba i usterzenia służyły do odprowadzania wody, która gromadziła się w strukturach płatowca na skutek kondensacji pary. [...] francuskie lotnictwo ma wiele takich ciekawych tematów, chyba trochę niedocenianych przez modelarzy. Niestety, czołowych producentów modeli też, głównie short-runy, szczególnie w mojej ulubionej ostatnio 1:32... Dzięki za komentarze Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek-Krowa Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Fajniuśki,oby więcej short-runów na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Będziesz jeszcze nakładał na model lakier bezbarwny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 29 Października 2016 Autor Share Napisano 29 Października 2016 Będziesz jeszcze nakładał na model lakier bezbarwny? Jasne, matowym po washu i pod pigmenty, a potem jeszcze raz lekko satynowym dla zabezpieczenia całości. Dzięki za komentarze Pozdrowienia Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 6 Listopada 2016 Autor Share Napisano 6 Listopada 2016 Podwozie złożone. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Listopada 2016 Share Napisano 6 Listopada 2016 Malownaie ładne, tylko czy mi się wydaje czy na skrzydłach te kalki strasznie grubaśne są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 6 Listopada 2016 Autor Share Napisano 6 Listopada 2016 Malownaie ładne, tylko czy mi się wydaje czy na skrzydłach te kalki strasznie grubaśne są? "Strasznie" - to moim zdaniem przesadne określenie, ale faktycznie - nie jest to Techmod ;). Były traktowane płynami Modelmaster i uważam, że siadły dość dobrze. Po matowym jeszcze trochę się to wyrówna, nie będzie widać różnicy w fakturze powierzchni. Dzięki za komentarz. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 6 Listopada 2016 Share Napisano 6 Listopada 2016 Fajny Francuz, nietypowy samolocik. I like it. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 9 Listopada 2016 Autor Share Napisano 9 Listopada 2016 Dziękuję za wszystkie komentarze i zapraszam do galerii. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi