Skocz do zawartości

Su-22M4 w skali 1:72 Pantera

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
tutaj wyglądają na całkiem niezłe pewnie zestawowe były bardzo słabe

Zestawowe faktycznie były bardzo uproszczone a te od armory są spoko.

Napisano
Kiedy malanie góry? Jestem ciekaw zieleni jak wyjdzie.

W weekend mam nadzieję. A masz może instrukcje rozmieszczania napisów eksploatacyjnych?

Napisy eksploatacyjne dosłane przez Master Craft

Obraz%20171.jpg

z częścią napisów sobie poradzę na podstawie dostępnych zdjęć w publikacji 4+

Teraz widzę model rozrzebany a ja nieprzygotowany to do tego to do tam tego. Plan jest taki zrobę to co mogę a w międzyczasie zasięgne wiedzy tajemnej .

Napisano

20161018_220220.jpg

Brzegi taśmy lekko podniosę do góry aby uzyskać nie całkiem ostre przjście kolorów. Ćwiczyłem malunki z wolnej ręki przejścia między kolorami wydają się za szerokie w skali 1:72

20161018_221156.jpg

Luźne nawiązanie do takiej foty.

1325.jpeg

20161018_221134.jpg

20161018_221117.jpg

Napisano

Nie no nie jest z tym przejściem źle. Fakt sprawdziłem nie ma instrukcji rozmieszczenia napisów. Jutro zeskanuję w pracy to podeślę.

Napisano
Nie no nie jest z tym przejściem źle. Fakt sprawdziłem nie ma instrukcji rozmieszczenia napisów. Jutro zeskanuję w pracy to podeślę.

Dla mnie są zaszerokie, zamocno kolory nachodzą na siebie w tej skali powinno być jakieś pół mm . na tyle podniosę brzegi taśmy prysne z góry i będzie bardziej realistycznie.

Napisano

super

Będzie z drabinką, przymiareczka.

20161019_172115.jpg

20161019_172157.jpg

Wywierciłem otworki poszerzyłem aby powstała fasolka. Okucie wklejam na Tamiya Extra Thin Cement pozwala to na manewrowanie i zagłębienie w tworzywo bez rzeźbienia jak przy CA. No chyba, że ktoś się leni i przykleja na wierzch i udaje, że jest ok.

20161019_172243.jpg

20161019_173547.jpg

Napisano
A linie podziału będziesz trasował?

Jak już to odcise jedynie, trasowanie było dobre przy slotach i innych ruchomych elementach. Poryłem kilka modeli teraz spróbuję inaczej.

Napisano

Trzy godziny sklejałem drabinkę i przy przedostatnim stopniu jeden niewłaściwy ruch i wszystko popsute używam super glue ale on jakoś słabo trzyma się tych fototrawionych cześć. Może jakieś pomysły?

Napisano

Może poxipol dawać radę. Małe kropki, aplikować i zależy jeszcze jakiego tego CA używasz.

Napisano
Może poxipol dawać radę. Małe kropki, aplikować i zależy jeszcze jakiego tego CA używasz.

863578_2812cdc705aa3d922caef001.jpeg

Jutro sprubuje z świeżo otwartym no i ostrożnie z większą precyzją.

Napisano

No ja też tego używam jak i uniflex. Ten drugi zdecydowanie lepszy. Ale myślę że poxipol może też być skuteczny. A jak tam malowanie?

Napisano

Witam

czesci fototrawione maja to do siebie, ze trzymaja sie " na slowo honoru"

Lutowanie jest oczywiscie najlepszym sposobem ale w polaczeniu z plastikiem trzeba znalezc cos innego

Przed kilku laty w Dortmundzie ( Intermodelbau) kupilem klej przemyslowy (Industriekleber) Eurobond

Byl drogi ale rewelacyjny W zestawie byl przyspieszacz i wypelniacz

Przyklejanie czesci trzymaja sie bardzo dobrze !

Pozdrawiam Bravo112

• 1 month later...
Napisano (edytowane)

20161217_130041.jpg

20161217_130020.jpg

doktorat z rozkładu plam kamuflażu Su-22M4 numer boczny 3812 Anno Domini 1994 zrbiony, czyli malowanie fabryczne takie w jakim wszedł do służby. Zaczynam malować.

Dobór kolorów to oddzielna kwestia startuję z 118 i 160 na spód poszła 65 cały czas mowa o humbrolach.

Następny kolor to Humbrol 78. Wszysto to wygląda dosyć pastelowo ale tak ma być ze względu na skale i zabiegi, przewidziane później, które przyciemnią i zgaszą barwy.

20161217_155514.jpg

no i zielony 116

20161217_184739.jpg

coś do przodu, nie jest idealnie ale bez problemu poradzę sobie z tym co się ujawniło pozdjęciu taśmy maskującej.

Edytowane przez Gość
Napisano

Spod powinien być bardziej szary. W instrukcjach podany jest h122, tego koloru już nie dostaniesz. Ale podobny jest do niego h145.

Napisano

H145 malowalem Su-20 parę lat temu i wtedy wydawał mi się odpowiedni. Teraz wzoruje się na jednym konkretnym zdjęciu i pod to dobieram kolory i dalsze zabiegi aby odwzorowac warunki oświetlenia itd. to złudzenie któremu ulegamy patrząc na coś. Moj cel ma być tak jak na zdjęciu i tyle.

Spod powinien być bardziej szary. W instrukcjach podany jest h122, tego koloru już nie dostaniesz. Ale podobny jest do niego h145.
Napisano

Metalizerem MM S Steel pomalowalem cześci skrzydeł a górę statecznika H120. Pocieniowalem plamy z 160. Generalnie malarstwo.

20161218_135422.jpg

Napisano

Pozwolę sobie zadać pytanie jaki to ma być nr. boczny?