Skocz do zawartości

LiM 6 M Smer 1/48

kowal76

Rekomendowane odpowiedzi

Czas zabrać się za następny model w skali 1/48. Na warsztat idzie LiM 6 M z zestawu Smer. Zamierzam zrobić model samolotu z nr bocznym 418 do którego kalki są w zestawie. Z dodatków wykorzystam fotel Pavli, lufy Mastera oraz blaszki Edka. Blaszki Eduarda są do zestawu Hobby Bossa i z tego co pamiętam przy LiM 6 bis tablica nie pasuje do Smera. Postaram się jednak ją jakoś dopasować. Do malowania użyję oczywiście farb Gunze.

Niestety zdjęć samolotu z nr 418 jest nie za wiele, więc jakby ktoś dysponował jakimiś fotkami to byłbym wdzięczny.

DSC_0148.JPG

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Oj, sentyment mam do tych zestawów. Do dziś na półce stoi, parę lat temu w czasie face liftingu dostał koła z Hobbyszefa i nowe malowanie. Takie zdjęcia znalazłem, autor pewnie nieoceniony pan Wacław Hołyś:

PxtcGW3.jpg

MZ7AZpP.jpg

Trochę rzeźby i szpachlowania na bank Cię czeka, wlot w PFie Smera bliższy oryginałowi niż Hobbyszef. Działaj, będę podgladal .

Dzięki za fotki. Już widziałem te zdjęcia i widać na tym kolorowym, że kolory są trochę inne niż na schemacie do kalek Modelamaker. Na czym w takim razie się opierać ?. Podobno ta kolorowa fotka jest z końca służby i nie wiem czy wcześniej kolory nie były trochę inne.

W takim razie chyba złe kolory farbek zakupiłem w pośpiechu i trzeba będzie zakupić nowe.

Wstępnie wybrałem H 318 i H 81 Gunze jeśli chodzi o powierzchnie górne. Na dole H 45.

Chyba kolory podane w instrukcji malowania od kalek Modelmaker są błędne.

Co do modelu to dziś pierwsze wycinanie części i klejenie wszystkiego co się da przed malowaniem.

DSC_0152.JPG

DSC_0156.JPG

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

Radome to ten żółty ze zdjęcia 418 z Poznania. Pewnie i tak trzeba będzie poeksperymentować na boku.

Być może trzeba będzie robić jakieś mieszanki. Na moje oko dobrałem mniej więcej takie kolory farb jak na tym zdjęciu z Poznania. Wzorowałem się na tym artykule co dawałeś linki.

Zdjęcie z internatu.

3211_zpswy1pnxq2.jpg

Patrząć na nie ,mysle że powinieneś się nim kierować w doborze koloru.W/g mnie zielenie na 418 to wypłowiałe farby z 321 . Licze że pozostali koledzy będą mieli jakieś sugestie.Dół nasycony kolor.Dokładnie taki jest na zdjęciu ktorego nie wstawie ,gdyż ponieważ aktualnie skaner mi padł.

Ale my rozmawiamy o żółtym czy khaki (zieleń) ?. Tak jak pisałem w artykule do którego dałeś namiary są symbole FS. Wzorowałem się na nich, a dokładniej na kolorach Agamy i Lifecolor które mają takie symbole. Najbliższe tym kolorom z Gunze były jak dla mnie te farbki których zdjęcie wstawiłem. No chyba, że ta żółć to tak wypłowiała zieleń jak piszesz. Ja chcę zrobić model taki jak na zdjęciu.

Nie wiem Panowie, czy jesteśmy w stanie odnaleźć tu jakiś jednoznaczny wzornik.

W ogóle to chyba ta 418 wymyka się spod jakiejkolwiek standaryzacji. Zauważmy, że znakomita większość Limów, jeśli miała kamuflaż, to 3-kolorowy z góry. Dwukolorowe zdarzały się rzadko i wg mnie mogły to być tylko przypadki wyjątkowe.

Fotka em-a może stanowić jakiś punkt do rozważań, ale nie jestem przekonany co do możliwości przyjęcia, że kolory na 418 były standardowe. Moje zdanie jest takie, że trzeba je dobrać na oko z uwzględnieniem skali i zaplanować je tak, aby model później oglądany odpowiadał temu co jest na zdjęciu z pierwszej strony.

Dość intensywnie przećwiczyłem ten problem na SBLimie i doszedłem do wniosku, że jeśli Pan Wacław Hołyś nie dokonał "mocnego" obfotografowania tego czy innego egzemplarza, to jesteśmy skazani na daleko idące prace badawcze bez gwarancji całkowicie prawidłowego wyniku.

Jeżeli macie Polskie Skrzydła z 6bis to popatrzcie jak bardzo potrafią się różnić kolory na tych samych egzemplarzach w zależności od pogody, a i pewnie od klisz i ustawień ówczesnych aparatów.

Jasne że na oko ,nie mniej w/g mnie był malowany standartowymi farbami.Do prac nad 418 wybrał bym kolory oliwkowy oraz ciemnązieleń na górne powierzchnie.Dół jak pisałem był bardzo nasycony niebieskim taki jak na zdjęciu zamieszczonym w tym watku.O jakim zdjeciu mówiłem iż nie moge go zaprezentować?Otóz zdjęcie to pochodzi z czasopisma Air Action z artykułu o Mig-17 i co ciekawe jest to zdjęcie z WAFu,i moim zdaniem ciemniejszy kolor koresponduje z kolorem uzytym do malowania samolotu 431.Segment nia pomalowany zaczyna się od miejsca łaczenia tylnej czesci kadłuba.

Tylko pytanie, czy model ma wyglądać jak samolot prosto z malarni, czy po kilku ładnych latach w wypłowiałych kolorach. A po drodze między tym:

3211_zpswy1pnxq2.jpg

a tym:

PxtcGW3.jpg

odcieni całe mnóstwo.

Z Limami taka zabawa, że co samolot to inna kolorystyka (choć i zasadniczy rozkład plam kamuflażu znany, i barwy zdefiniowane) a w rzeczywistości wybór, że aż nadto szczęścia

Jeżeli Twój pomysł, em jest trafny z tymi barwami za młodu to tak pomalowany model będzie równie dobrą interpretacją jak i ten, o którym pisze kowal76 - tyle tylko, ze będą przedstawiać ten sam samolot w różnym czasie. Nie wydaje mi się, żeby w takich przypadkach istniała jedynie słuszna prawda. Byle by móc się poprzeć jakimś zdjęciem, albo logicznie uzasadnić swoją hipotezę. I będzie git.

Hm, może niezrozumiale pisze. Zdjęcie p.Wacka i te z WAFu przedstawiają nie tylko ten sam samolot ,lecz nawet oba są ze świeta lotnictwa w Poznaniu rok 1986. Jedno ale ,jak pisałem na zdjeciu WAFu ,,zółty,, ze zdjecia p.Wacka jest ,,trawiastyzielonkawy,, jak trawa scieta ,która widzisz leżącą po kilku dniach.

Zresztą nie ma co niech Grzesiek miesza farby .Samolot z całą pewnościa był ODMALOWYWANY na wystawe.