Skocz do zawartości

T-90 MS 1/35 TIGER MODEL

Gość Grzegorz Grabowski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pewnie że warto, jak pisałem, dość dużo opcji do wyboru, praktycznie cały kadłub można zrobić w wersji 2013, niestety tylko kadłub, ale dla zdolnego modelarza, przeróbka wieży na 2013, nie nastręczy trudności. Skleja się przyjemnie i dość szybko. Ja bym się nie zastanawiał.

• Odpowiedzi 122
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zacząłem składać drugą gąskę, zestawową. Terminator Menga, zostanie bez gąsienic.

Napisano

Doszło kilka pierdółek na wieży:

DSC_0353%20Kopiowanie_zpsy1o40g2v.jpg

_20161118_232548%20Kopiowanie_zpsyence3qv.jpg

i przymiarka na sucho:

_20161120_231319%20Kopiowanie_zpsfxsatjp4.jpg

_20161120_231200%20Kopiowanie_zpsceizomhv.jpg

_20161120_231426%20Kopiowanie_zpsumzawxns.jpg

DSC_0354%20Kopiowanie_zps1fap8mpj.jpg

Trochę daje po oczach ten grubaśny slat armor, ale z tym nic nie zrobię. Tu Tygrys mógł się lepiej postarać. Zdecydowałem też, że dodam mu liny z Eureki, bo ta linka co jest w zestawie jest delikatnie mówiąc, do kitu. Pozdrawiam

• 4 weeks later...
Napisano

Przydałby się ten slat armor, ale po Strykerze z 10 kg blach, mam dość zabawy z tym żelastwem. Przełknę ślinę i będę miał model z pudła. Bawcie się .

• 3 weeks later...
Napisano

Rozpocząłem upgrade kopuły dowódcy:

_20170108_133206%20Kopiowanie_zpsojfpysrw.jpg

Jeszcze 7 takich takich drucików przy każdym peryskopie dowódcy + 2 przy peryskopach działonowego. Nie omijamy żadnych kabelków .

• Super Moderator
Napisano
Mam prośbę - zrób fotkę (najlepiej z góry bez wieży) przedniej płyty tam gdzie jest właz kierowcy - u siebie muszę odtworzyć kilka elementów a tu widzę, że są zgodne z fotkami oryginału. Będę wdzięczny

Nie żrobię, bo przez tydzień jestem wyjechany... Ale wal do Grzegorza, on ma go pod ręką...

Zatem walę - z prośbą o fotkę tejże płyty
Napisano

Będzie jutro do południa. Tylko że u mnie kadłub jest już w podkładzie, więc nie wiem jak to wpłynie na widoczność detali.

Napisano

Witam. Żeby nie było, że nic się nie dzieje. Coś tam już podmalowałem:

DSC_0007%20Kopiowanie_zpsbwqllewa.jpg

_20170111_134755%20Kopiowanie_zpsnkxrid3c.jpg

_20170111_125211%20Kopiowanie_zpsksdred02.jpg

_20170111_125228%20Kopiowanie_zpsl4c2hz2z.jpg

Na razie tylko kadłub i koła pryśnięte bazowym Deck Tan, z tym że koła muszę poprawić, bo maska od 90-tek Menga, nie bardzo chciała współpracować z koła Tigera. Pozdrawiam

Napisano

No dobra... A tak generalnie to jak jest z tymi kolorami? Widzę jakiś zestaw MiGa i AK do współczesnych sowieckich. Widzę farby firmy AKAN... I dalej "gupi" jestem. Można to jakoś "rozjaśnić", "rozkminić", czy coś... Ten AKAN to nawet sympatyczny się wydaje...

Napisano

Widziałem na necie, jak ktoś użył zestawu farb AMMO by MIG numerze o katalogowym 7161. Ten zestaw farb dodawany jest w promocji do naszego MS-a, w niektórych sklepach internetowych. Kolory w tym zestawie wydają się dobrze dobrane. Tylko tak jak Ci pisałem Jacku. Twój czołg w oryginale jest ciemniejszy od mojego i zasugerowałem Ci dobór farb.

Napisano
Widziałem na necie, jak ktoś użył zestawu farb AMMO by MIG numerze o katalogowym 7161. Ten zestaw farb dodawany jest w promocji do naszego MS-a, w niektórych sklepach internetowych. Kolory w tym zestawie wydają się dobrze dobrane. Tylko tak jak Ci pisałem Jacku. Twój czołg w oryginale jest ciemniejszy od mojego i zasugerowałem Ci dobór farb.

Ja wiem i dzięki za te sugestie (farby idą), zastanawiam się tylko czy są jakieś numery (FS) tych farb (oryginalnych i realnych)? Przecież oni to malują jakimiś konkretnymi kolorami i nie jest to tak jak z ich "zielonym" z II ws. Chyba, że jest?

Napisano

Witam. Kilka lepszych fotek, od tych wczorajszych. Fartuchy przeciw kumulacyjne na razie tylko w podkładzie, ale na więcej nie miałem dziś czasu:

_20170113_124933%20Kopiowanie_zpsjmrhavvu.jpg

_20170113_123557%20Kopiowanie_zps3btvffgf.jpg

DSC_0011%20Kopiowanie_zpsgzrbxeas.jpg

_20170113_135215%20Kopiowanie_zpsbr940kyu.jpg

Napisano
Zostawiasz tak tę "wieżyczkę" d-cy, czy jeszcze będziesz coś korygował?

Jest jeszcze parę rzeczy do zrobienia

Napisano

Chciałbym wrócić w tym miejscu do tematu gąsienic. Tiger dał takie jak w starszych 90-tkach, niestety nie pasują one do czołgu z Września 2012. Nie miałem pojęcia, że na rynku są gąski przeznaczone do tej wersji i właśnie je znalazłem

B35097B_zps82zypbow.jpg

Miniarm 35097. Jupiiiii

Napisano (edytowane)

Starszy typ gąsek ( taki jak w BMPT Menga) występował na MS-ach, zarówno w 2011 jak i w 2012, z tym że, jeśli chodzi o 2012 to te starsze były w Marcu, a te nowsze ( Miniarm) :

t-90am08gquxv_zpsienbw3nt.jpg

to Wrzesień. Ja chcę zrobić tego z Września, bo sam urodziłem się we Wrześniu

Edytowane przez Gość