Hubert Kendziorek Napisano 28 Listopada 2016 Share Napisano 28 Listopada 2016 Jakoś po ukończeniu Azurowego Arsenala zatęskniłem za kiepskim spasowaniem, nadlewkami, mydlanymi detalami - a zatem ruszam z nowym warsztatem: Jak-11 od Bilka. Malowanie jeszcze nie zdecydowane, ale niekoniecznie polskie. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Listopada 2016 Share Napisano 28 Listopada 2016 Będzie rzeźba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 28 Listopada 2016 Share Napisano 28 Listopada 2016 Chinczyk w wysokim połysku prezentował by się znakomicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Listopada 2016 Share Napisano 28 Listopada 2016 Mnie z kolei algierskie do siebie przekonuje, niekoniecznie w błysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 28 Listopada 2016 Autor Share Napisano 28 Listopada 2016 Dzięki za doping, przyda się z pewnością Chińczyk mnie kusi mocno, zobaczymy czy z tymi kalkomaniami to zadziała - wzrokowo wyglądają okay. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 29 Listopada 2016 Autor Share Napisano 29 Listopada 2016 No dobra, jedziemy z Jaczkiem. Poskładany "bogaty" kokpit i wstępnie przymierzony do kadłuba. Wszystko pasuje, jak ulał. Nie tego oczekiwałem, nie tego . Może choć skrzydła z kadłubem się nie zejdą porządnie, zobaczymy. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 5 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2016 Nad wnętrzem nie pastwiłem się zanadto (kokpit, jak u mnie zazwyczaj, będzie zamknięty), pasy na fotelach oczywiście się pojawią. Podobnie, jak jakieś zabrudzenia. Zegary z kalkomanii dołączonych do zestawu - słabe. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 10 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2016 Spasowanie elementów nie jest idealne, ale nie jest też tragicznie złe - myślę, że jak na short-runa, trudno spodziewać się lepszego. Pocieniłem nieco ścianki osłony silnika przy wylotach powietrza, rozwierciłem rury wydechowe. Doklejona dolna część płatów - odrobina szpachli będzie jeszcze potrzebna. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 17 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2016 Tu i ówdzie przeryty i podziobany. Po pryśnięciu podkładem wyszło jeszcze kilka miejsc do poprawy, ale ogólnie - jak na Bilka - jestem zadowolony. Uzupełnię detale w kokpicie, zamaskuję i przykleję kabinę i będzie można myśleć o malowaniu. Będzie Chińczyk. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2016 Mało czasu na hobby w ostatnich dniach... no, ale coś tam się dzieje. Dodane pasy na fotelach, trzeba jeszcze trochę poprawić niedokładności malowania foteli i ułożenia pasów, co na zdjęciach wyszło i usunąć pył z zegarów. Kabinka już zamaskowana, teraz kombinuję z malowaniem. Wstępnie zakładam, że kopii kalkomanii użyję jako szablonu do malowania, ale największym wyzwaniem będzie dopasowanie czerwieni do tej, jaka jest na kalkach - co skłania mnie do myślenia, czy w ogóle nie pójść w maskowanie i malowanie całości bez użycia kalek. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 2 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2017 No to jeszcze ostatnie spojrzenie przed malowaniem. Kabinka pasuje niemal idealnie. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 27 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2017 Dużemu Spitfajerowi schnie błyszczący lakier pod kalki, to pomyślałem, że zaglądnę do Jaczka. Trochę pomalowałem białym (Tamiya), a następnie zacząłem maskować pod czerwony kolor. Użyłem szablonów wyciętych ze skopiowanej kalkomanii. Mam nadzieję w ten sposób wstrzelić się czerwonym kolorem tam, gdzie zaczynać się będzie kalkomania z gwiazdami i pasami. Tak to wygląda: Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 3 Maja 2017 Autor Share Napisano 3 Maja 2017 A tak wygląda już w całości zamaskowany model, teraz tylko muszę znaleźć chwilę na malowanie. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 8 Maja 2017 Autor Share Napisano 8 Maja 2017 Barwy białoczerwone, ale niech nikogo nie zmylą - to będzie Chińczyk. Po przymiarkach i próbach wyszło mi, że zwykły czerwony od Gunze podejdzie najlepiej. Pozdrowienia Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chorąży Głuś Napisano 8 Maja 2017 Share Napisano 8 Maja 2017 Ładnie lecisz czekam na więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 1 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2017 No to lecimy dalej. Tak wyszły kalkomanie: Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Czerwca 2017 Share Napisano 1 Czerwca 2017 Fajny kitajec się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 1 Czerwca 2017 Share Napisano 1 Czerwca 2017 Szkoda, że kalki mają trochę jaśniejszy odcień niż farba. Paski na skrzydłach zachodziły na lotki. Nie robisz czarnego pasa przed wiatrochronem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 1 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2017 Nad odcieniem jeszcze popracuję, trochę tą czerwień rozjaśnię. Dzięki za zwrócenie uwagi na te paski na lotkach i pewnie też sterach - trzeba dorobić, na instrukcji ich nie ma, na fotografiach prawdziwej maszyny - są. Czarny pas oczywiście będzie. Ale już całkiem fatalnie - nie mam znaków na skrzydła, niestety Bilek zapomniał... Dzięki za komentarze Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 17 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2017 Nie było kiedy wyjąć kompresora i aero, więc żeby nie tkwić w miejscu: - nabyłem Trumpkowego J-7B, który posłużył za dawcę kalkomanii na skrzydłach. A tego J-7B zrobię w barwach maszyny testowanej w USA, co ciekawe - z gwiazdami, - pobawiłem się nitowadłem, - pomalowałem komory podwozia. Trzeba jeszcze złamać czerwień, domalować paski na usterzeniu, pas przeciwodblaskowy i pójdzie do wykończenia. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 3 Lipca 2017 Autor Share Napisano 3 Lipca 2017 Powoli zbliżam się do finału Trzeba jeszcze pomalować końcówki śmigła na żółto, dorobić światełka nawigacyjne, do tego może lekka kosmetyka i pójdzie na półkę. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 3 Lipca 2017 Share Napisano 3 Lipca 2017 Uroczy!!! Bardzo się podoba! Pozdrawiam. ER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Lipca 2017 Share Napisano 3 Lipca 2017 Mam pytanie, jaki kolor instrukcja proponuje do samolotu czechosłowackiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 3 Lipca 2017 Share Napisano 3 Lipca 2017 Bardzo, bardzo fajny - jeszcze jakby lakier bezbarwny miał naprawdę wysoki połysk wyglądałby Super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 3 Lipca 2017 Autor Share Napisano 3 Lipca 2017 Mam pytanie, jaki kolor instrukcja proponuje do samolotu czechosłowackiego?Model Master 2071 Grau RLM02 (Semigloss).Ale nie wiem, czy Bilek nie poplątał czegoś, nie przywiązywałbym się do ich instrukcji, mnie prowadziła na manowce. Bardzo, bardzo fajny - jeszcze jakby lakier bezbarwny miał naprawdę wysoki połysk wyglądałby Super.Racja, trochę przygasł po washu, ale cóż - oryginał nie jest aż tak błyszczący (choć może kiedyś był?), więc pewnie już tak zostawię. For reference only. Dzięki za miłe słowa Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi