pmroczko Napisano 6 Marca 2018 Autor Share Napisano 6 Marca 2018 Lipstein - w sumie to już o tym pisałem, kalki kupiłem od Fireball Models i potem trochę je poprawiłem (M. Manu...). A jeśli chodzi o podsufitkę, to w sumie w tym modelu nie ma nic takiego. Na pierwszej stronie tego warsztatu jest m.in. taka fota: Są też inne, które pokazują przebudowę tej części (tylnej grodzi) tak, żeby była poprawna dla wersji wojskowej - ta z pudełka od biedy by mogła być dla wersji cywilnej. Chyba, że źle Cię zrozumiałem, to wtedy pisz - chętnie odpowiem na pytania. A ja w końcu wróciłem tu do roboty i robię wirniki główne. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 6 Marca 2018 Share Napisano 6 Marca 2018 Co jest w modelu zielonym pod miejscem wklejenia osi wirnika i nad przedziałem, powiedzmy to, desantowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 6 Marca 2018 Autor Share Napisano 6 Marca 2018 Tylko i wyłącznie ta zagięta część tylnej grodzi - na zdjęciu powyżej w górnym prawym rogu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 7 Marca 2018 Share Napisano 7 Marca 2018 Ale w modelu prześwieca coś białego pod otworem, w który wkleja się oś śmigła? Przepraszam że tak męczę, ale z Kiowa stand by, na razie poszło zapytanie do producenta o koszt części zapasowej, więc zabrałem się za kolejne swoje maleństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 7 Marca 2018 Autor Share Napisano 7 Marca 2018 Cześć! To co ewentualnie w moim modelu może "przeświecać" to moja makieta przekładni głównej: Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 7 Marca 2018 Share Napisano 7 Marca 2018 No własnie, chodzi mi o zdjęcie, jak to od wewnątrz wygląda po pomalowaniu w Twoim modeli z italerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 7 Marca 2018 Autor Share Napisano 7 Marca 2018 Cześć! Nie jest to zbyt łatwe do sfotografowania, ale proszę bardzo: Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 7 Marca 2018 Autor Share Napisano 7 Marca 2018 Cześć! Tu jeszcze takie małe uzupełnienie - wszystko, co kiedykolwiek chcieliście wiedzieć o instalacji miniguna w lekkim śmigłowcu obserwacyjnym i wiele, wiele więcej: http://www.liberatedmanuals.com/TM-9-1005-298-34.pdf http://www.liberatedmanuals.com/TM-9-1005-298-35P.pdf http://www.liberatedmanuals.com/TM-9-1005-298-20P.pdf Warto wiedzieć, że w Wietnamie nie montowano celownika dla pilota - zamiast tego miniguna blokowano w ustalonym położeniu a do celowania używano znaczka zrobionego na przedniej szybie. Lepsza niezawodność! Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 8 Marca 2018 Share Napisano 8 Marca 2018 Wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 11 Marca 2018 Share Napisano 11 Marca 2018 Cześć! Nie jest to zbyt łatwe do sfotografowania, ale proszę bardzo: Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Wygląda super to jajko, ale czemu taka kaszana ze zdjęciami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 11 Marca 2018 Autor Share Napisano 11 Marca 2018 Jaka znowu kaszana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 12 Marca 2018 Share Napisano 12 Marca 2018 Takie dziwne ziarno na tej fotce, ktora skopiowalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 18 Marca 2018 Autor Share Napisano 18 Marca 2018 Dzień dobry! W końcu następny update mi się udało zrobić. Zarówno w modelu Italeri jak i AZ-Model pod głowica wirnika jest ziejąca pustka - oprócz osi wirnika nie ma tam nic, podczas kiedy w rzeczywistości jest tam dosyć skomplikowany mechanizm ustawiania tarczy sterującej: Większa rozdzielczość: http://data3.primeportal.net/hangar/don_busack/oh-6/images/oh-6_30_of_35.jpg W związku z tym musiałem coś wyrzeźbić, co nie było proste, bo do dyspozycji mamy tylko 5 mm miejsca (w poprzek). Przy użyciu płytki polistyrenowej 0,5mm i drutu o podobnej średnicy wyszło mi coś takiego: Teraz trzeba to powtórzyć w modelu firmy AZ-Model. Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Marca 2018 Share Napisano 19 Marca 2018 Tak się zastanawiałem, co w tym temacie wyrzeźbisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 15 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Dzień dobry! Prace idą powoli i tak naprawdę to niewiele jest do pokazania. Ale robiłem fotę dla kolegi i pomyślałem, że dobrze ona by też tu pasowała: Tak w ogóle to pracuję nad głównymi wirnikami i wyposażeniem tylnych kabin. Robię sporo granatów dymnych w 1:72 Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2018 Dzień dobry! W końcu udało mi się zrobić na gotowo główne wirniki: Przede wszystkim instrukcja Italeri pokazuje montaż łopat wirnika niezgodnie z rzeczywistym kierunkiem obrotów. Na szczęście obrócenie łopat jest łatwe i u mnie "patrzą" one już we właściwa stronę. Dodatkowo brakuje na wirniku jednych "nożyc" które dorobiłem i drążków, które łączą nasady łopat z tłumikami drgań. Italeri ma poprawne, okrągłe tłumiki dla wersji z Wietnamu, AZ-Model ma tłumiki późniejsze. Jako że miałem kilka Italerowskich łopat w zapasie, do obu modeli wziąłem łopaty Italeri. Według wypowiedzi weteranów i niektórych zdjęć łopaty powinny być czarne, elementy głowicy wirnika oliwkowo-zielone. Niektórzy producenci kalkomanii podają oliwkowo-zielone łopaty. Na wirniku który będzie działał w maszynie -290 - 1/9th CAV - namalowałem żółte pasy, które występowały na niektórych śmigłowcach tej jednostki. U nasady łopat na dole zrobiłem też ciężarki wyważające których w obu modelach brakuje. To tyle - dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 25 Maja 2018 Share Napisano 25 Maja 2018 A wirnik ogonowy w Enforcerze jak będziesz malował? Kolorowo jakoś będzie czy na czarno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 29 Maja 2018 Autor Share Napisano 29 Maja 2018 Cześć! Przepraszam, że tak długo mi to zajęło. Odpowiedź jest taka, że w obu maszynach chcę zrobić wirnik typu późnego, czyli biały. Konkretnie wezmę do tego celu blaszkę Kuvalainena, która wygląda tak: Nawet jakbym tej blaszki nie miał, to i tak większość zdjęć pokazuje wirnik typu białego, a nie czarny, tak jak Italeri to w swoich papierach pokazuje. Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 30 Maja 2018 Share Napisano 30 Maja 2018 Eh, z takimi dodatkami to się zupełnie inaczej robi... U mnie "opad weny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 3 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2018 Cześć! Jak widać po datach ja też miałem pewną zawieszkę na tym projekcie - czasem bywa tak... Ale udało mi się przez to przejść i właśnie chciałem wyniki zaprezentować. Problem polegał na tym, jak pokazać ten cały szajs, który chopaki w kabinie wozili? Podjąłem następującą próbę: Na zdjęciu powyżej widać oprócz zapałki pokazanej dla odniesienia jeszcze model drewnianej skrzyneczki, bezpośrednio pod nią magazynki do M16, obok granaty odłamkowe (nie wszystkie jednostki dopuszczały ich wożenie w śmigłowcu - zbyt niebezpieczne!), pod nimi granaty dymne, a na dole po lewej granaty fosforowe. Ten cały albo prawie cały stuff zapakowałem do skrzyneczki i na zdjęciu poniżej widać co się znajdzie w tylnej kabinie "Enforcera": Taśma do M60 jest wzięta z tego samego absurdalnie drogiego zestawu co minigun. Jest tam tego jednak mało, więc to co miałem musiałem oszczędzać a drugie pół jeszcze musi mi do "żółtego kółka" wystarczyć. Mam nadzieję, że się podobało - dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Czerwca 2018 Share Napisano 4 Czerwca 2018 Kurcze te magazynki w porównaniu do granatów, to jak od pistoletu a nie od M16 ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 4 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2018 Tak mi wyszło, jak przymierzyłem do M16 które w kabinie jest zamontowane. Co nie zmienia faktu, że możesz mieć trochę racji :-))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Czerwca 2018 Share Napisano 4 Czerwca 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 4 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2018 Dziękuję za cenna dokumentację! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 4 Czerwca 2018 Share Napisano 4 Czerwca 2018 Mój wzrok już nie ogarnia takiej drobnicy jak w skrzynce. Szacun za robotę! Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi