donalyah00 Napisano 13 Grudnia 2016 Share Napisano 13 Grudnia 2016 (edytowane) Dzień dobry wieczór! Zachęcony nową, faszystowską zabawką Ciapka i Zofii z sąsiedniego wątku Szyderczej Gały pomyślałem, że może warto pokazać inny wytwór KM z tego okresu. Wybór padł na bardzo znany i bardzo sławny U-1407 czyli uboota jeszcze bardziej znanego typu XVII napędzanego m.in. wodą utlenioną. Co jest w pudełku MikroMira? Inbox jest tutaj, dodam jeszcze, że projektant modelu całkiem sympatycznie odwzorował zamieszczone w monografii B+G Vom Original zum Modell rysunki. Wydawnictwo Start przypomniało niedawno temat zamieszczając kilka świetnej jakości fotek rzeczonego okrętu w zeszycie U-Boot im Focus Edition No 12. Dobra, koniec gawędy – pora na obrazki. Tak wygląda kadłubek po zmontowaniu. Od siebie dodałem gniazdo wału śrubowego oraz stateczników poziomych(?) - moje ulubione rurki mosiężne. Jako, że lubię rysunki wektorowe porysowałem trochę zainspirowany obrazkami w powyższych publikacjach. Rysunki wektorowe świetnie nadają się do obróbki trawieniem, a zatem: (początkowo miałem użyć washa w zagłębieniach otworów przelewowych, ale otwory na dziobie ładnie przeświecały przez kadłub na wylot w oryginale...) Ogólnie, mosiądz to przyjemny materiał (wloty i wyloty układu chłodzenia instalacji napędowej). CDN. Pozdrawiam, Marek Edytowane 20 Grudnia 2019 przez donalyah00 ponowne podlinkowanie zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 13 Grudnia 2016 Share Napisano 13 Grudnia 2016 Ojjjj, apetycznie Te "stateczniki poziome" to płetwy sterów głębokości.... Czyli dokładnie to samo, tylko pod wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 13 Grudnia 2016 Share Napisano 13 Grudnia 2016 Oj tak, oj tak! Że tak powiem: WYJ......NE, raz-dwa-trzy! No, i moje ulubione spinacze . Brakuje jeszcze detali na drucikach... Mam nadzieję, że w następnym odcinku już będą? Marku, dlaczego nie robisz w "przyzwoitszej" skali, np. 144? bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 13 Grudnia 2016 Share Napisano 13 Grudnia 2016 Nooo Mareczku widzę że w końcu zdecydowałeś się wyjść z nim z ukrycia Walcz dzielnie, a jakby Ci nazisty za bardzo heilowały po stoczni, daj znać, patronów do Nagana Pułkownik ma mnogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 13 Grudnia 2016 Super Moderator Share Napisano 13 Grudnia 2016 Super, Marku Zastanawiałem się, co też u Ciebie w modelarni słychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 18 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Dzięki Panowie za sympatycznie przyjęcie nowego wątku. Póki co Pułkownika nie ma potrzeby wzywać, zobaczymy jednak co wydarzy się w kolejnych odcinkach. Kontynuując oblepianie kadłuba dotarłem do takiego oto etapu: Blaszane, zęwnętrzne osłony gumowych zbiorników na wodę utlenioną nakleiłem w miejsca wyryte w burtach przez MikroMira - wymiary się z grubsza zgadzają, wygląda na to, że korzystaliśmy z tego samego zeszytu B+G. W zeszycie UimF wypatrzyłem okrągłe wyloty z żaluzjami, po pooglądaniu dostępnych fotek wydaje mi się, że były po obu burtach. Początkowy plan symulacji otworów przelewowych na kadłubie przy pomocy washa spalił na panewce. Rzędy najmniejszych otworów na styku pokładu burt zostaną zasymulowane czarną kalkomanią. Przesuwając się w kierunku rufy uznałem, że detale zaproponowane przez producenta modelu są jakieś takie mało ostre. Porysowałem zatem znowu. Rurowe zakończenia opływek napędów stateczników bardzo mi się spodobały, to jeszcze dwie fotki: Same stateczniki też będą metalowe (druciki, odsłona pierwsza ). Trawione łopaty śruby pochodzą z zestawowej blaszki, powyginałem je za to trochę: Przechodząc do części nawodnej pobawiłem się też trochę przy kiosku. Zestawowe, fototrawione relingi wydały mi się zbyt masywne i przygotowałem swoje. Drzwi włazów to blacha o grubości 0,05 mm wytrawiona do połowy grubości - jest szansa, że po malowaniu nie będzie to wyglądało pancernie. Trochę detali na kiosku oraz samym kadłubie jeszcze brakuje ale czekają już na wytrawienie i kolejny odcinek . CDN. Pozdrawiam, Marek Edytowane 20 Grudnia 2019 przez donalyah00 ponowne podlinkowanie zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 19 Grudnia 2016 Share Napisano 19 Grudnia 2016 Ładnie to wygląda. Zwłaszcza ogon robi wrażenie 3mam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 19 Grudnia 2016 Share Napisano 19 Grudnia 2016 Jest MOC Mareczku, jest Jak zwykle miło popaczać. A tego co ty wiesz a ja rozumiem to jeszcze nie tknąłem ale zrobi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 19 Grudnia 2016 Share Napisano 19 Grudnia 2016 druciki, odsłona pierwsza I to jest to! "Od dupy strony" bardzo ładnie to wygląda. "się podoba" bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 25 Grudnia 2016 Share Napisano 25 Grudnia 2016 pięknie Marek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Lutego 2017 Share Napisano 16 Lutego 2017 Blacharka rufy pierwsza klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 16 Lutego 2017 Super Moderator Share Napisano 16 Lutego 2017 Blacharka rufy pierwsza klasa No ale kontynuacji nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Lutego 2017 Share Napisano 16 Lutego 2017 Blacharka rufy pierwsza klasa No ale kontynuacji nie widać Mnie tu dawno nie było więc to wszystko jest super nowość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 17 Lutego 2017 Autor Share Napisano 17 Lutego 2017 Dziękuję za miłe słowa. Gała - dzięki jeszcze raz za siatkę, makaron już się gotuje. Nowe blachy już prawie w moich rękach, czytaj kontynuacja niebawem czyli wkrótce... Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 17 Lutego 2017 Share Napisano 17 Lutego 2017 Uważaj tylko żeby sie nie wykipiał Czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 19 Maja 2017 Autor Share Napisano 19 Maja 2017 (edytowane) Podczas gdy makaron nadal namaka trochę podłubałem przy uboocie. Dziób otrzymał trawione klapy wyrzutni torped oraz parę innych drobiazgów. Podziałałem też przy kiosku - doszło kilka nowych elementów, m.in światła pozycyjne i kapok. Jeszcze jedno posiedzenie z drobiazgami (anteny i peryskop) i do surfacera. Pozdrawiam, Marek Edytowane 20 Grudnia 2019 przez donalyah00 ponowne podlinkowanie zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 19 Maja 2017 Share Napisano 19 Maja 2017 Dobrze jest Mareczku Jakbyś chciał kilku nazistÓFF to moge sie podzielić, mam jeszcze ze 60-ciu Makaron niech sobie dochodzi w swoim tempie, za to mnie sie kończą wymówki, muszę w końcu zrobić te szpule.... będziesz cos trawił w najblizszej przyszłości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 19 Maja 2017 Autor Share Napisano 19 Maja 2017 Dzięki wielkie! Jakoś się nie mogę przekonać do figurek na okrętach. Tak teoretycznie - miałbyś ew. jakiegoś misia w pozie stojącej, np. w czapce i z założonymi rękami? Zastanawiam się czy obok kilbloków nie postawić jednego takiego pacjenta (dla hecy i dla poczucia skali)... Najbliższa kąpiel w kwasie to okolice lipca. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 19 Maja 2017 Share Napisano 19 Maja 2017 Lipa..... a misiUFF przejrzę wieczorkiem. Wachtowych to na pewno mam dla Ciebie z lornetkami. Na podłodkach figurki robia dobrze, w końcu sama Udka za dużo do zaprezentowania nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Czerwca 2017 Share Napisano 30 Czerwca 2017 blacharka git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 20 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2019 Zmęczyłem. Galeria Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 21 Grudnia 2019 Super Moderator Share Napisano 21 Grudnia 2019 14 godzin temu, donalyah00 napisał: Zmęczyłem. Się czy go.... ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 21 Grudnia 2019 Share Napisano 21 Grudnia 2019 (edytowane) Trzymając się linii spokojnego entuzjazmu powiem Bardzo ładnie idzie, a dupeczka pierwsza klasa Nigdy mnie nie ciągnęło do podwodniaków ale taki warsztat uświadamia potencjał Edytowane 21 Grudnia 2019 przez laskonogi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 21 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2019 (edytowane) 12 godzin temu, Marcin Rogoza napisał: Się czy go.... ? I się i go - projektowanie zabiera mi ostatnio zdecydowanie za dużo czasu. Pozdrawiam, Marek Edytowane 21 Grudnia 2019 przez donalyah00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 22 Grudnia 2019 Share Napisano 22 Grudnia 2019 Fiu Fiu.....cieszy oko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi