dide Napisano 18 Grudnia 2016 Share Napisano 18 Grudnia 2016 Po ponad dwudziestoletniej przerwie wracam do hobby które, kiedyś sprawiało mi mnóstwo frajdy i przyjemności. Dość wspominek! Na pierwszy rzut leci F-18A z HobbyBossa. Model jest wspaniały! - moim skromnym zdaniem oczywiście . Zakupiłem go jakiś czas temu na giełdzie FB wraz z dodatkami żywicznymi Airesa jako własny prezent na imieniny. Model posiada kalkomanie do wyboru dla trzech malowań: I VMFA-451, "Dirty Dan" II VX-4, 1987 III VFA-25, 1984 W tej chwili zastanawiam się szczere mówiąc od czego zacząć (i dlaczego to jest kokpit i fotel ), nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z dodatkami żywicznymi, jeśli jakaś dobra duszyczka wskazałaby mi drogę ku światłości wdzięczny byłbym niezmiernie. Co do malowania jeszcze do końca nie wybrane ale prawdopodobnie wybór padnie na wersję z Playboyem Niezmiernie podobają mi się malowania Jolly Rogers albo Red Devil - ale kaski brak :(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Grudnia 2016 Share Napisano 18 Grudnia 2016 No i wreszcie jakiś ciekawy model na warsztacie. Co do kokpitu: masz w instrukcji krok po kroku rozrysowane jak to robić. Z żywicami Airesa jest tak, że albo dobrze pasują, albo niekoniecznie. Z reguły (moje niewielkie doświadczenie) niekoniecznie. Powycinaj wszystkie części, odetnij je od kostek wlewowych, oszlifuje i złóż. Potem przygotuj kadłub i sprawdź czy pasuje do niego, czy nie. Jeśli nie to trzeba cierpliwie szlifować boki kokpitu i burty kadłuba, tak żeby się zmieściło. Acha, opiłki żywicy są szkodliwe, więc warto używać maskę przeciwpyłową. Dla bezpieczeństwa. Najczęściej kokpity Airesa nie mieszczą się w kadłubie, dlatego często-gęsto szlifowanie boków i burt kadłuba na tzw. papier są konieczne. Ale warto, bo żywiczne kabiny ładnie pomalowane wyglądają efektownie. Tutaj zdaje się niestety nie ma kliszy z zegarami, więc wszystko będziesz musiał malować pędzelkiem. Robota niełatwa, ale jak się postarasz to efekt będzie wart tego wysiłku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 18 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2016 Hey Solo jest cosik takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Grudnia 2016 Share Napisano 18 Grudnia 2016 Acha, czyli jest folia, no to masz łatwo. To zegary, które wycinasz według narysowanych krawędzie, od spodu malujesz odpowiednimi kolorami farb (takimi jak tła zegarów), potem podklejasz od spodu pod pomalowane wcześniej blaszki, tak żeby zegary było widać w otworach i to wszystko nakładasz na tablice przyrządów. Prosta robota. Ja to ostatnio robiłem tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 18 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2016 Bardzo ładne muszę przyznać. W każdym razie biorę się za wycinanie i szlifowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 18 Grudnia 2016 Share Napisano 18 Grudnia 2016 Tylko nie przesadz z wycinaniem, na instrukcji ciemnym kolorem masz zaznaczone to co powinno byc odciete... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano 18 Grudnia 2016 Share Napisano 18 Grudnia 2016 Witaj od czego zacząć (i dlaczego to jest kokpit i fotel) Najogólniej rzecz biorąc samolot składa się z kadłuba i skrzydeł. W tych elementach najczęściej "wypełnia" się wnętrza wyposażeniem (w kadłubie kokpit, ew. uzbrojenie, elektykę i in., w skrzydłach uzbrojenie i podwozie) - przynajmniej tak to wygląda w śmiglakach z II w. św. (co mnie kręci) - w "rurach" raczej tak samo. Do sklejonego kadłuba dokleja się skrzydła i usterzenie, a na końcu resztę elementów typu: podwozie, anteny, czasem otwartą owiewkę (zamkniętą - w momencie sklejania kadłuba), lufy, światła itd. Jak z tego wynika wyposażenie kadłuba jest tym, od czego powinno się zacząć (jednocześnie można uzupełniać wnętrza skrzydeł), oczywiście - jeżeli chce się w nim cokolwiek zamknąć. Tak wygląda proces technologiczny w moim przypadku. U kolegów - rzecz jasna - może być inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 18 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2016 @Danio - Jako następny model planowany jest Ju-87 Stuka z Italeri 1:48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano 18 Grudnia 2016 Share Napisano 18 Grudnia 2016 Niby konkurencja, ale cieszę się... Wal jak w dym, Jest tu wielu speców od Stuki. I nie tylko... Na pewno możesz liczyć na pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 18 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2016 Tak zrobię ale póki co Hornecik a to troooochę potrwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seven up Napisano 19 Grudnia 2016 Share Napisano 19 Grudnia 2016 No to ja siadam i będę się przyglądał. Też mam go w planach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 19 Grudnia 2016 Share Napisano 19 Grudnia 2016 Też "bede paczał" bo mam go w magazynku razem z żywicami i kalkami Flightdecs'a. Jestem ciekawy ja ze sklejalnością i ze spasowaniem Airesa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 21 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2016 Szlifowanie idzie jak z płatka ale niestety roboty innej bez liku więc tylko wieczorami :(. Niestety mam drobny problem. Żywiczny element kokpitu mi wypadł! dosłownie z biurka na podłogę czyli ok 70cm i odłupał się kawałeczek pulpitu głównego z tego jakby daszku. Wieczorem wrzucę fotkę ale powiedzcie jak to naprawić/dosztukować/dorobić. Chyba żeby ten element (jego część) wziąć z oryginalnych wyprasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 21 Grudnia 2016 Share Napisano 21 Grudnia 2016 Żeby tylko takie problemy były.... dorobić można z wielu substytutow, możesz dorobić to z kawałka hipsu, blaszki z czego tobie będzie wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2016 Praca nad modelem wre no może bez szaleństw ale kokpit i elementy kabiny skończone od jutra działać będę z zamykaniem całości. Nauczyłem się masy rzeczy...najważniejsza "trzy razy przymierz raz przyklej" oraz "detale wycinaj z ramek na samym końcu" Poddaję ocenie (nie bijcie mocno ) Dla informacji jakby ktoś chciał: Aero: H&S Ultra kompresor: lodówkowiec Farby: Czarne elementy Tamiya Flat Black, Wnętrze kabiny MIG 0205, Fotel Tamiya Olive Drab + Flat Green, Przecierki Dry Brush - Tamiya LightGray + Flat White Generalnie jestem zadowolony z pracy co prawda mógłbym jeszcze coś pozmieniać ale boję się popsuć :( Fotelik - starałem się korzystać z opracowania Daco Tablica przyrządów - generalnie podobnie jak z fotelem aczkolwiek zgubiła mi sie jedna blaszka i z lekka improwizacja musiała być :( Drążek - nie byłem pewien górnej części (maznąłem go szarym MIGiem i pociągnąłem Washem) oraz oraz głównego spustu - na zdjęciach jest na czerwono jeśli się mylę dawajcie znać) Element z przedziału awioniki? - zadowolony jestem z tego elementu szkoda tylko że nie będzie go poraktycznie wcale widać bo zakryty zostanie kratką. Wanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Całkiem przyjemnie ta kabinka zaczyna wyglądać. Tylko nie przesadzaj z brudzeniem, bo raz że tam nie ma brudu, dwa że to w takim samolocie na mój gust jest zbędne. A panel awioniki możesz spróbować otworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2016 Solo a masz jakieś zdjęcia jak to zrobić? Czy po prostu nie kłaść tej blaszki odpowiadającej za kratkę. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Nie wiem dokładnie który to panel i gdzie, ale miałem na myśli wycięcie tego panelu w kadłubie i zrobienie go jako otwarte, o ile masz ochotę i czujesz się na siłach żeby to robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2016 Oj nie dam rady jeszcze za cienki w uszach jestem Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 To jest panel za fotelem przykryty siatką i tak niewiele będzie widać bo przecież jeszcze osłona kabiny zasłania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2016 Właśnie o tym wiem i raczej nic z tym nie zrobię bo ciąć z boku kadłuba to nie dam rady (za niski skill), a nie wiem czy wsadzanie bez siatki ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Raczej nie ma, ta siatka chyba zawsze tam jest, bo to takie zabezpieczenie żeby tam nic nie wpadło zdaje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2016 Ha to jaki sens był w dawaniu przez Airesa rzeczy której nie będzie praktycznie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Grudnia 2016 Share Napisano 30 Grudnia 2016 Taki sam jak dawanie innych przedziałów awioniki - trzeba model pootwierać żeby to było widać. Tutaj też, siatkę zdejmują pewnie przy grzebaniu w tym miejscu, więc można taką sytuację odtworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 30 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2016 Aha ok , w takim razie właduję to do modelu i przykryję siatką i będę miał satysfakcję po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi