pmroczko Napisano 5 Lipca 2019 Share Napisano 5 Lipca 2019 Cześć! Kiedyś widziałem w muzeum to urządzenie do przestawiania wagonów (w Neustadt an der Weinstrasse) - mówili tam na to Rangiergeraet. Dodam tylko od siebie i wybaczcie, jeżeli pisze oczywistości, że te lewarki z przodu i z tyłu służą do lekkiego podniesienia przetaczanego wagonu po to, żeby nasz Rangiergeraet był lepiej (w ogóle!) dociążony i miał przyczepność do szyn. Warsztat bardzo ciekawy, gratuluję wytrwałości i wysokiej jakości części wykonanych we własnym zakresie. Życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 5 Lipca 2019 Autor Super Moderator Share Napisano 5 Lipca 2019 Cześć @pmroczko szkoda że nie zrobiłeś fotek sama "lokomotywka"- bo nawet według niemieckiej DRG nie była sklasyfikowana - wpadła mi w oko już jakiś czas temu a że lubię takie szynowe "wynalazki" więc siłą rzeczy, troszkę trwało zbieranie dokumentacji, bo jak to zawsze bywa jak już wiesz co szukasz ... Udało mi się nawet nabyć włoską książkę o "płastudze" bo taki przydomek Breuer dostał od Italiani makaroni xD i dzięki temu rozwiązało się sporo niewiadomych, dłubania sporo modeli jeszcze więcej z ciekawostek mam jeszcze kilka "wynalazków" ile lub które z nich zrobię nie wiem , może kiedyś ... xDD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 5 Lipca 2019 Share Napisano 5 Lipca 2019 Cześć! Jeszcze mi się przypomniało jak gość wtedy opowiadał, że państwowe koleje nigdy tego nie używały, raczej prywaciarz który miał magazyn albo złomowisko i dostęp do torów, a nie byo go stać albo nie opłacało się inwestować w lokomotywę manewrową. Ja chyba nawet wtedy foty jakieś zrobiłem, ale to było jeszcze w czasach fotografii analogowej, więc zacząłęm szukać w sieci, czy bym jakoś pomóc nie mógł, i znalazłem kilka zdjęć. To na początak ta maszyna z Neustadt/Weinstrasse - jakbyś kiedyś tam był, kawałek za Mannheim, to na pewno by Ci się to muzeum spodobało: A tu widoczna na drugim planie: A tu inne, podobne: I jeszcze model ultra-slim: Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 5 Lipca 2019 Autor Super Moderator Share Napisano 5 Lipca 2019 dzięki ale net przekopałem i jest znacznie więcej włoska wersja ad używania, tak był tańszą alternatywą dla małych stacji, zakładów produkcyjnych i innych gdzie było wymagane manewrowanie wagonami, na początku używano samochodów co nie było zbyt wydajne i dlatego ta maszynka miała powodzenie, kosztowała tylko 6000 RM i była dużo tańsza od parowozu a odmian i wariacji była cała masa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 31 Lipca 2019 Share Napisano 31 Lipca 2019 Tutaj chyba to samo w wersji bez kabiny. , on Flickr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 31 Lipca 2019 Autor Super Moderator Share Napisano 31 Lipca 2019 Breuer od I-IV różnił się silnikami - od 30 km do 100 - i w tych ostatnich już nie używano lewarka, były nawet z zderzakami zamontowanymi do belki, ale mój ma być z lat 30-40 więc nazwijmy to klasyk mało czasu mam ostatnio i jakies tam drobne postępy nie warte fotografowania. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 31 Lipca 2019 Share Napisano 31 Lipca 2019 Ale temat zacny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 2 Sierpnia 2019 Autor Super Moderator Share Napisano 2 Sierpnia 2019 no postęp mizerny ale zawsze coś, druga strona do zmontowania, szału nie ma ale może coś w ciągu następnych dni się ruszy, stan na dzisiaj: wsio na "sucho" cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 3 Sierpnia 2019 Share Napisano 3 Sierpnia 2019 Ja już czekam jak kolory dostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Sierpnia 2019 Share Napisano 3 Sierpnia 2019 Dużo oststnio działasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 3 Sierpnia 2019 Autor Super Moderator Share Napisano 3 Sierpnia 2019 eee raczej mało zdecydowanie za mało niż bym chciał no ale życie jak dobrze pójdzie to skończę montaż do końca następnego tygodnia. Może się uda coś nawet popsikać? Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 6 Sierpnia 2019 Autor Super Moderator Share Napisano 6 Sierpnia 2019 mały postęp: cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 6 Sierpnia 2019 Share Napisano 6 Sierpnia 2019 Świetnie to wygląda. Pewnie na malowanie trochę poczekamy?:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 6 Sierpnia 2019 Share Napisano 6 Sierpnia 2019 czym wycinasz otwory w plastiku bo elementy tej lokomotywki wyglądają jak z jakiegoś zestawu a i na co przyklejasz śruby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 6 Sierpnia 2019 Share Napisano 6 Sierpnia 2019 Rewelacja. Takie modelarstwo kolejkowe to rozumiem! Czekam na ciąg dalszy. Swoją drogą ta przetaczanka wagonów ma przesympatyczny wygląd, jeśli w ogóle można takiego przymiotnika w stosunku do maszyny użyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 6 Sierpnia 2019 Autor Super Moderator Share Napisano 6 Sierpnia 2019 @Bartosz Ciesielski otwory wstępnie są zaznaczone laserem , cała buda jest wycięta laserem, nity na niej to kulki BGA klasycznie na supergluta, a pozostałe śruby to plastik więc normalnym klejem @LordDisneyland no dlatego trafił na warsztat, bo wyjątkowo urokliwa "popierdółka", no i kilka podobnych pewnie jeszcze skleję w przyszłości 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 13 Sierpnia 2019 Autor Super Moderator Share Napisano 13 Sierpnia 2019 mało widać ale jakies tam postępy są, dorobiłem oszklenie do wklejenia po malowaniu, jakieś tam zamknięcia itp itd, na chwilę obecną: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 13 Sierpnia 2019 Share Napisano 13 Sierpnia 2019 Maluj nie mogę się doczekać jak będzie wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 14 Sierpnia 2019 Autor Super Moderator Share Napisano 14 Sierpnia 2019 do malowania to jeszce trochę no ale kto wie może może obecnie śrubki zegary kabelki itd. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 19 Sierpnia 2019 Autor Super Moderator Share Napisano 19 Sierpnia 2019 i takie tam żarówki zasłonki rynienki itd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 6 Października 2019 Autor Super Moderator Share Napisano 6 Października 2019 coś tam popaćkałem ale do końca droga daleka... czas... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 6 Października 2019 Share Napisano 6 Października 2019 Pokrak bardzo ładnie wyszedł. Trochę żałuję, że dałeś się namówić na jego przemalowanie na jaśniejszy, ale... może rzeczywiście tak będzie bardziej naturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Października 2019 Share Napisano 6 Października 2019 Ładne toto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 6 Października 2019 Share Napisano 6 Października 2019 Śliczne maleństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 6 Października 2019 Share Napisano 6 Października 2019 (edytowane) 7 minut temu, ManiekB napisał: Śliczne maleństwo. Szkoda, że nie w 1/144 Edytowane 6 Października 2019 przez Paweł Czarnocki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi