Jarekk Napisano 28 Marca 2021 Autor Share Napisano 28 Marca 2021 Dzięki za rady. Masz rację. Jednak z autopsji wiem, że początkujący wash kończy się zalewaniem. Na tak małym modelu nie ma miejsca na błędy i poprawki. Dzięki za to Olive Drab. Tego mi brakowało. Mam klasyczne MIGa Neutral i Dark. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 28 Marca 2021 Share Napisano 28 Marca 2021 Pamietaj żebyś te Migowskie rozcieńczył łajt spirytem. Jak bedzie za deliktnie, zawsze mozna dowalić. Dawaj tylko punktowo, tam gdzie jest coś do podkreślenia, taki pinłosz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 28 Marca 2021 Autor Share Napisano 28 Marca 2021 Ok. Mam wstręt do nakładania Sidoluxu na glanc. Położyłem dwie warstwy lakieru satynowego, aby wash się nie rozpływał. Wystarczy, czy jednak mikrotesty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 28 Marca 2021 Share Napisano 28 Marca 2021 Sidolux jest do podłogi, litości. Tamijunia X-22 połysk. Półmat też od biedy może być, ale im gładsza powierzchnia tym ładniej płynie i tym lepiej się bedzie zbierał i przesuwał/usuwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 29 Marca 2021 Share Napisano 29 Marca 2021 (edytowane) 16 godzin temu, Szydercza Gała napisał: A co przez teleskop ma byc widac? niektórzy używają nadmiernego washowania do gubienia niedociągnięć technicznych. I to często widać. Tak - ma być widać przez teleskop - i to ma być widać wszystko równo i dobrze sklejone plus dobrze pomalowane. Dobry model w 1/700 to taki, który w zbliżeniach makro wygląda jak okręt a nie jak pobrudzony nierówno posklejany glut. 11 godzin temu, Jarekk napisał: Ok. Mam wstręt do nakładania Sidoluxu na glanc. Położyłem dwie warstwy lakieru satynowego, aby wash się nie rozpływał. Wystarczy, czy jednak mikrotesty? Jednak spróbuj lakierem bezbarwnym błyszczącym. Sidolux daje za grubą warstwę - może jest dobry do 1/32 ale na pewno nie w takich mikrusach. Lub kładź farbę tak aby dawała pobłysk satynowy - to też powinno wystarczyć do washowania. Ostatni znalazłem takie rodzynki: Luty 1944 - Unyo w suchym doku w Yokosuka. Naprawa po storpedowaniu przez SS-231 w pobliżu Guam.... powodzenia w washowaniu - więcej to nie zawsze znaczy lepiej Edytowane 29 Marca 2021 przez blacman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 29 Marca 2021 Share Napisano 29 Marca 2021 Blacman łoszykiem to można co najwyżej podkreślić niedociągnięcia, a nie je zgubić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 29 Marca 2021 Autor Share Napisano 29 Marca 2021 (edytowane) Super zdjęcia. Dostałem je już wcześniej od Dana Kaplana. Ciekawy jest ten pokład, jednak nie deskowany. Jest jeszcze jedno na którym widać biało-czerwone pasy a nie biały próg, jak pokazują rysunki. X-22 zamówiony. I jeszcze jedno pytanie. Po washu lakier mat? Zacieki nie wyjdą dobrze na połysku. Ten fragment mam już opanowany w miarę. Edytowane 29 Marca 2021 przez Jarekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 29 Marca 2021 Share Napisano 29 Marca 2021 Ja tam zacieki zawsze robię na połysku, a mat dopiero na koniec. Wszystko zależy od tego czym robisz zacieki. Najlepsze są do tego oleje, bo się ładnie ciągną. Jeżeli robisz emaliami to faktycznie lepiej robi się to na półmacie, ale trudniej zetrzeć to co się spartoliło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 29 Marca 2021 Share Napisano 29 Marca 2021 40 minut temu, Jarekk napisał: Ciekawy jest ten pokład, jednak nie deskowany. Jest jeszcze jedno na którym widać biało-czerwone pasy a nie biały próg, jak pokazują rysunki. mam jeszcze takie - pewnie o tym piszesz - tu widać wyraźnie brak deskowania i widać łączenie blach: to zdjęcie z rufowej części pokładu - zrobione poprzecznie do poprzedniego. Japończycy raczej robili biało czerwone pasy na rufowej części pokładu lotniczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 29 Marca 2021 Autor Share Napisano 29 Marca 2021 49 minut temu, Szydercza Gała napisał: Ja tam zacieki zawsze robię na połysku, a mat dopiero na koniec. Wszystko zależy od tego czym robisz zacieki. Najlepsze są do tego oleje, bo się ładnie ciągną. Jeżeli robisz emaliami to faktycznie lepiej robi się to na półmacie, ale trudniej zetrzeć to co się spartoliło. Washa robię specyfikami AK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 29 Marca 2021 Share Napisano 29 Marca 2021 2 minuty temu, Jarekk napisał: Washa robię specyfikami AK. Proponuje zwykłe oleje. Wg mnie lepsze w kontroli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 29 Marca 2021 Autor Share Napisano 29 Marca 2021 Mam mały zapas olejnych tubek. Potestuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 25 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2021 (edytowane) Wash poczeka. Zabrałem się ma malowania pokładu startowego. Maskowanie, maskowanie. Udało się i farba z taśmą nie zeszła. Edytowane 25 Kwietnia 2021 przez Jarekk 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 2 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2022 Mała aktualizacja warsztatu. Model kontynuuję w wolnych chwilach pomiędzy innymi warsztatami pancernymi. W zasadzie zostały tylko detale, które decydują jednak o ostatecznym wyglądzie modelu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 3 Grudnia 2022 Share Napisano 3 Grudnia 2022 Jak kiedyś będę sklejał to zajrzę do warsztatu. Choć malowanie pewnie będzie poza tzw granicami dobrego smaku Podobają mi się te lotniskowce udające pola ryżowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 3 Grudnia 2022 Share Napisano 3 Grudnia 2022 Temu tutaj zdecydowanie przydałby się łoszyk. Ten pokład nie był drewniany i pomalowany przypadkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 4 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2022 (edytowane) Pokłady na tych maluchach nie były deskowane. Łoszyk delikatny na kadłubie jest. Otwory do kotwiczenia samolotów są widoczne z bardzo bliska. A pokład? Mam wątpliwości jak go zrobić. Pokład jest bardzo ciemny i wash należałoby zrobić ciemny. Ale .... z drugiej strony, słońce i morska bryza na takim pokładzie będzie dawała inny efekt. Zgasić te kolory szarym filtrem? To pierwszy mój model w 1/700 i nie chcę przesadzić. Może też takie ślady rozlanego paliwa lub oleju? Ślady hamowania opon będą. Edytowane 4 Grudnia 2022 przez Jarekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 4 Grudnia 2022 Share Napisano 4 Grudnia 2022 21 godzin temu, Szydercza Gała napisał: Ten pokład nie był drewniany i pomalowany przypadkiem? Nie był deskowany. Był prawdopodobnie z latexu. Jak wszystkie "małe lotniskowce" oddane - bądź budowane - do służby po 1944. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 4 Grudnia 2022 Share Napisano 4 Grudnia 2022 (edytowane) 9 godzin temu, Jarekk napisał: Pokłady na tych maluchach nie były deskowane. Łoszyk delikatny na kadłubie jest. Otwory do kotwiczenia samolotów są widoczne z bardzo bliska. A pokład? Mam wątpliwości jak go zrobić. Pokład jest bardzo ciemny i wash należałoby zrobić ciemny. Ale .... z drugiej strony, słońce i morska bryza na takim pokładzie będzie dawała inny efekt. Zgasić te kolory szarym filtrem? To pierwszy mój model w 1/700 i nie chcę przesadzić. Może też takie ślady rozlanego paliwa lub oleju? Ślady hamowania opon będą. wg mnie zawsze lepiej mniej niz więcej.... Jak mawia mój kolega @witek@ - jak juz widać wash'a to znaczy że jest go za duzo.. Edytowane 4 Grudnia 2022 przez blacman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 27 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2022 Warsztatu ciąg dalszy. Artyleria prawie kompletna. Brakuje pojedynczych działek 25 mm. Kolejny krok to sieci bezpieczeństwa, no i .... olinowanie. 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 27 Grudnia 2022 Share Napisano 27 Grudnia 2022 Prawa końcówka skrzydła Kate na windzie nie jest przypadkiem lewa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 27 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2022 Jak to wypatrzyłeś? Tak. Przy malowaniu na taśmie chyba odwrotnie przykleiłem. Zauważywszy to dopiero po sklejeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 28 Grudnia 2022 Share Napisano 28 Grudnia 2022 Bo ja Fszystko wypaCZam, od tego mam szyderczOM gałe Oderwałbym. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 28 Grudnia 2022 Share Napisano 28 Grudnia 2022 Szydercza Gała Sokole Oko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi