dziadek1982 Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 Witam. Maluje wodnymi farbami revella, ale po Waszych wypowiedziach widzę że są słabe (mi osobiście pasują) ale jeśli mogę osiągnąć coś więcej to podpowiedzcie które farby nie smierdzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 Żadne akryle mi nie śmierdzą. Dopiero rozpuszczalniki do Gunze - śmierdzą okrutnie. Kupiłem ich kiedyś 20 sztuk i teraz muszę z tym jakoś żyć. Są znakomite ale niestety, rozpuszczalnik do nich wali chemią, i jeśli masz skłonności do astmy tak jak ja, to poczujesz to boleśnie. A jeśli chcesz porównywalny (wg mnie najlepszy) komfort malowania i bez smrodu - Tamiya, rozpuszcza się izopropanolem, którego prawie nie czuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 Do gunze H oraz Tamiya można użyć rozpuszczalnika Tamiya x-20A. Mają specyficzny zapach, ale bardziej alkoholowy, niż jak typowy rozpuszczalnik.Jak maluejsz aerografem, no to będzie to spory krok do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 To może warto zauważyć, że do farb Gunze H jest też dedykowany mało śmierdzący rozcieńczalnik Aqueous Hobby Color (błękitna etykieta). Stosuję go również do farb ModelMastera i innych akryli wodorozcieńczalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Atlis Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 Jeśli komuś śmierdzą akryle i problemem nie są współlokatorzy, lepiej kupić maskę niż lać wodę z izopropanolem i zabijać to co najlepsze w tych farbach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 Pactra i akrylowe Model Mastery - rozcieńczasz wodą, zero zapachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 A tak wizualnie, to jaka jest różnica na modelu? Stosując x-20a odczuję różnicę w stosunku do domowej odmiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 Miałem się nie odzywać, ale kto tu pierwszy zaczął ataki ad persona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin94 Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 Ja osobiście używam teraz farb Tamiya (bo wcześniej miałem farby Pactry i niczym ich nie rozcieńczałem ale zaczęły mi zapychać aero więc się wkurzyłem i zmieniłem ) i one w ogóle nie śmierdzą i do tego mam Thinner tez z Tamiyi do rozcieńczania i on śmierdzi jak spirytus ale to już lepsze niż jakiś smród chemii . Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 Kolega Karambolis8, zwrócił mi uwagę że z mojej strony także był atak at persona, jeżeli tak: Przepraszam kolegę Atlisa serdecznie i jednocześnie sprzątam wątek ponieważ wątek faktycznie zszedł z tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi