Tomek Mroczkowski Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Witajcie! Rozgrzebuje enty model (ale mam ten spokój, ze wielu z Was ma 2 - 3, czasami 20 modeli rozgrzebanych). Tym razem trafiło na coś co ma się złożyć szybko, łatwo i przyjemnie. Czy tak będzie, to się okaże. Póki co krótko o modelu i samym pojeździe. Model Tamiya to leciwy już dziadek z 1977 roku, przystosowany do zamontowania napędu z ruchomym zawieszeniem (kręcącym się). Sam pojazd to oczywiście przeciwlotniczy pojazd zbudowany na podwoziu czołgu Leopard 1, uzbrojony w 2 automatyczne działka Oerlikon kalibru 35mm. Obecnie wycofywane ze służby w Bundeswehry pojazdy służą jeszcze w Brazylii, Chile, Jordanii i Rumunii. Podobną konstrukcją jest nasz PZA Loara, niestety nieprodukowany. Wracamy do sklejania. Czy jest szybko? Części są w miarę dobrze odlane, pojawiają się jamki skurczowe oraz drobne przesunięcia formy. Łączenia z ramkami części mają zazwyczaj małe i proste do usunięcia, jednakowo sam plastik jest dosyć twardy i przez to widać rysy papieru ściernego i pilników. Detal jest ładny i ostry, ale oczywiście nie ma sensu porównywać tego do modelu Meng'a Sklejone podwozie i 2 główne anteny zestawu. Reszta w powijakach Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Będziesz zaślepiał te otwory za kołami napędowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 30 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2017 Nie ma takiej potrzeby, dodatkowo wchodzą gąsienice więc szkoda zachodu. Co do malowania jeszcze, gdyż zapomniałem wspomnieć... Łaciate NATO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Może zmienisz zdanie co do malowania. Tu masz niemiecki w pustynnym camo i ciekawy w plamki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 30 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2017 Może zmienisz zdanie co do malowania. Tu masz niemiecki w pustynnym camo i ciekawy w plamki.... Wiem o jakie chodzi, aczkolwiek wolę tradycyjne bazgroły Lecimy dalej z tematem. Nie ma to jak zaszpachlować wklęsłości żeby później okazało się, że przychodzi tam "zakrywajka" w postaci drzwi od zasobnika A ostatnio pisałem, że nie ma sensu szpachlować dziury nad kołami napędowymi No trudno, poszlifowałem sobie przy okazji. Podmontowałem kadłub (na sucho) No a całość mniej więcej wyglądać będzie tak Nie przewiduje scratchu, dodatków, zastanawiałem się nad gąsienicami, ale model nic nie zyska. I z nowości to testuje Flickr, mam nadzieje, że zdjęcia są widoczne i nie ładują się za długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Wszystko ok ze zdjeciami ps model troche brzydal, ciekawe co z niego wyjdzie, powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 19 Lutego 2017 Autor Share Napisano 19 Lutego 2017 Psujemy dalej... Do szewskiej pasji doprowadzają mnie wyrzutnie granatów dymnych z łączeniami form i śladami po wypychaczach na boku tuby I porównanie z kumplem po fachu Zdjęcia telefonem, wybaczcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 23 Lutego 2017 Autor Share Napisano 23 Lutego 2017 I gotowe, czeka na podkład i malowanie. Zmieniam koncepcje i jednak będzie oliwkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Lutego 2017 Share Napisano 23 Lutego 2017 Szkoda że zmieniłeś zdanie. To NATO jest bardziej atrakcyjne, choć pewno trudniejsze do wymalowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 23 Lutego 2017 Share Napisano 23 Lutego 2017 Duch "Tygrys Królewskiego" jest w nim!Widać to szczególnie na fotce porównawczej z "Szyłką" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 12 Marca 2017 Autor Share Napisano 12 Marca 2017 Podkład padł, na model oczywiście: Tak, uprzedzając, pierwszy raz kładłem Mr. Surfacera Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Marca 2017 Share Napisano 12 Marca 2017 Jak mocno go rozcienczałeś? Mi się pajęczyna robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 12 Marca 2017 Autor Share Napisano 12 Marca 2017 Jak mocno go rozcienczałeś? Mi się pajęczyna robi. Właśnie czytałem o tym, że może robić się pajęczynka. Ja używając Leveling Thinner malowałem w stosunku rozcienczalnik 2:1 Surfacer przy ciśnieniu 2 barów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Marca 2017 Super Moderator Share Napisano 12 Marca 2017 Jak mocno go rozcienczałeś? Mi się pajęczyna robi. Właśnie czytałem o tym, że może robić się pajęczynka. Ja używając Leveling Thinner malowałem w stosunku rozcienczalnik 2:1 Surfacer przy ciśnieniu 2 barów. Ile razy malowałem tym specyfikiem to ani razu mi się nie robiła... ciekawi, mnie skąd takie informacje... A tym cisnieniem pracy to widzę, że zakres szeroki, gdyż ja maluję nie przekraczając 1 bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 13 Marca 2017 Autor Share Napisano 13 Marca 2017 Koła pomalowane, podwozie również, pomalowana też jest wieża ale tyle baboli wyszło na zdjęciach, ze jutro wraca na lakiernie przy lepszym świetle Kolorki lekko przekłamane. Eh te sztuczne światło... PS. Zdobyłem dzięki uprzejmości Przemka Przybulewskiego rozkład plam malowania NATO więc wracam do pierwotnej koncepcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Marca 2017 Share Napisano 13 Marca 2017 Zdobyłem dzięki uprzejmości Przemka Przybulewskiego rozkład plam malowania NATO więc wracam do pierwotnej koncepcji I to jest bardzo słuszna koncepcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 3 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2017 Witajcie! Wieża psiknięta TC12 z zestawu Gunze NATO Czas na gąsienice, sklecenie wanny i plamy. Mam nadzieje, ze plamy nie dam z maskowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 4 Kwietnia 2017 Share Napisano 4 Kwietnia 2017 Bardzo efektowny pojazd, i z pewnością będzie z niego efektowny model !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 24 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2017 Witam po przerwie, wracamy do tematu Geparda. Cały zzieleniał z zazdrości na widok friuli Goździka Potem dostał brązowych plam, jutro czerń. Malowanie NATO wygląda całkiem ładnie, ale wymalowanie tego woła o pomstę do nieba I po zdjęciu maskowania, wybaczcie jakość zdjęć, musze kupić te cholerne lampki i ogarnąć "studio" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Czerwca 2017 Share Napisano 24 Czerwca 2017 Zastanawiam się tylko czy nie lepiej było pomalować brąz i potem maskować pod zieleń, mniej by tego trzeba było robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 24 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2017 Też jest to jakaś opcja, nie mniej przyzwyczajony jestem do takiego rozwiązania. Maskowanie nie trwało długo Poza tym martwiłbym się wtedy o odcień zieleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 25 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2017 Czas na czerń, jest już pomalowany, lecz nie chce Was zamęczać beznadziejnymi zdjęciami. Jest ciemno, stąd nie mam jak zrobić zdjęć tak, aby widać było efekty malunku. Dlatego tylko ponowne maskowanie przedstawie: Nawiasem, nie martwcie się. Nie wydaje kroci na taśmy Tamiya, ani podobne. W chińczyku znalazłem żółtą rolkę o wdzięcznej nazwie Hezhi Tape. Według mnie, nie odbiega zbytnio od wyrobów japońskich a koszt takiej rolki to 80 groszy (1 rolka na spokojnie wystarczyła do wyżej ukazanego dwukrotnego maskowania). Muszę skoczyć i wykupić cały zapas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 26 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2017 Wyszło słonko, robione telefonem: ___ Chyba wyszło ładnie, nie wiem Gąsienice potraktowane po macoszemu, szpecą niestety model, grube i niezbyt się układają w dodatku ciężko je sensownie pomalować. Zrobie washa, jakiś ciemny pigment i będzie git malina. Teraz pora na sidoluxa, kalkomanie i dalej coś zepsuje i będzie po ptakach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 26 Czerwca 2017 Share Napisano 26 Czerwca 2017 Wygląda fajnie. Jak dodasz rdzawy wash na gąsienice oraz jakiś kurz, błoto itd to efekt będzie bardzo fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 26 Czerwca 2017 Share Napisano 26 Czerwca 2017 B. ładnie moim zdaniem Mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi