jerzype Napisano 7 Maja 2017 Share Napisano 7 Maja 2017 Z czego ta podstaweczka? Chciałbym tak umieć... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ams Napisano 13 Maja 2017 Share Napisano 13 Maja 2017 Pięknotka. Temir opisz jakie kolorki użyłeś do camo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 14 Maja 2017 Share Napisano 14 Maja 2017 Fajna podstawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zakurzony Napisano 16 Maja 2017 Share Napisano 16 Maja 2017 Model już chwaliłem, ale podstawka zasługuje na oddzielną entuzjastyczną ocenę I przylączam się do prośby o zdradzenie szczegółów wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Szymański Napisano 17 Czerwca 2017 Share Napisano 17 Czerwca 2017 Witam Odpoerdzieliłeś ten model że szczęka opada !!!! I niech nikt nie mówi że stara ESCI jest do niczego jak się chce to można robić takie cuda .Jestem pełen uznania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 17 Czerwca 2017 Share Napisano 17 Czerwca 2017 Ech jo, choruję na ten model od lat i nigdzie go dorwać nie mogę, nerkę bym za niego oddał, a tu taki genialny warsztat wyskakuje jeszcze Ten S-Model jakoś mnie nie przekonuje, nie dość że mocno uprościli układ jezdny, to jeszcze nie dają kompletnych kalkomanii- model ESCI i tak by się przydał do uzupełnienia takich braków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 17 Czerwca 2017 Share Napisano 17 Czerwca 2017 Szkoda organu. Model kosztuje niecałe 18 funtów na ebay.uk. W porównaniu z nerką to jak za darmo, nawet z przesyłką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 17 Czerwca 2017 Share Napisano 17 Czerwca 2017 Proszę mi nie psuć dramatyzmu komentarza Co by nie mówić, taniej można teraz dostać mniej problematyczną Matildę z Tamiya w 48... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 18 Czerwca 2017 Share Napisano 18 Czerwca 2017 Niech ci Temir napisze co musiał poprawiać to ci przejdzie. Tak jak mnie.... Choć ja sobie kupiłem za 30 zł dziewiczą,nie otwieraną ;) dwa lata poszukiwań .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 15 Lipca 2017 Autor Share Napisano 15 Lipca 2017 Witam! Na początek mała skrzynka odpowiedzi: Z czego ta podstaweczka? Chciałbym tak umieć... przylączam się do prośby o zdradzenie szczegółów wykonania. Nic niezwykłego. Pokrótce : ramka - balsa, wypełnienie - styrodur, grunt to pospolite ruszenie czyli gips, tekstury "Tamiyi", pigmenty itp., dodatki florystyczne to jakaś czeska zbieranina, złom -skanibalizowane zwłoki italerowskiego Pz.III . Bardziej szczegółowo/obrazowo postaram się to przedstawić przy okazji budowy jakiegoś kolejnego nieszczęśnika. Temir opisz jakie kolorki użyłeś do camo. Tamiya: XF-65 Field Grey Pactra: A93 RLM 76 Lichtblau Vallejo MC: 124 Iraqui Sand Odpoerdzieliłeś ten model że szczęka opada !!!! I niech nikt nie mówi że stara ESCI jest do niczego jak się chce to można robić takie cuda .Jestem pełen uznania . Niestety jest a już na pewno w tym wypadku . Ech jo, choruję na ten model od lat i nigdzie go dorwać nie mogę, nerkę bym za niego oddał Szkoda organu. Ten S-Model jakoś mnie nie przekonuje, nie dość że mocno uprościli układ jezdny, to jeszcze nie dają kompletnych kalkomanii Absolutnie się nie zgadzam - uproszczony to jest w zestawie "Esci /Italeri", w drugim przypadku pełna zgoda - kalki w większości zestawów "S-Model'u" są delikatnie rzecz ujmując "słabe" . model ESCI i tak by się przydał do uzupełnienia takich braków. A co i czym uzupełniać w zestawie "S-model" z modelu "Esci/Italeri" ? Model kosztuje niecałe 18 funtów na ebay.uk. W porównaniu z nerką to jak za darmo, nawet z przesyłką. Ale w porównaniu cena/ jakość to jakiś absurd a dodatkowo wziąwszy pod uwagę że zestaw "S-Model" składa się z dwóch modeli to cena za niego rzędu 80 PLN wypada zedecydowanie korzystniej . Proszę mi nie psuć dramatyzmu komentarza Co by nie mówić, taniej można teraz dostać mniej problematyczną Matildę z Tamiya w 48... Ale wtedy to jest już 1/48 a to już inna bajka ... A teraz niewielka aktualizacja wątku: Już po raz kolejny "cudowny" fotobuket zeżarł mi zdjęcia dokumentujące przebieg prac nad modelem to wrzucam kilka fotek typu "przeżyjmy to raz jeszcze": ...a teraz już niewielka aktualizacja wątku czyli brud i syf po raz pierwszy: ...i po raz drugi: C.d.n. Pozdrawiam! P.S.: Prośba : może koledzy forumowicze polecą jakiś sprawdzony a prosty w obsłudze i bez limitu pojemności darmowy hosting zdjęciowy z którego fotki nie wyparują byle kiedy i bez ostrzeżenia? W tej chwili sprawdzam Imgur'a ... Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 15 Lipca 2017 Share Napisano 15 Lipca 2017 Matilda miód malina Mówiąc o układzie jezdnym, miałem na myśli chociażby uproszczony do minimum bieżnik na gąsienicach. Całkiem wykonalne wydaje mi się wycięcie z S-Modelowego układu jednego gąsienicy razem z kołem napędowym i zastąpienie ich odpowiednikami ESCI. Wcześniej myślałem też o kalkomaniach z ESCI, ale przy obecnych cenach- chyba faktycznie nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 15 Lipca 2017 Autor Share Napisano 15 Lipca 2017 Witam! Mówiąc o układzie jezdnym, miałem na myśli chociażby uproszczony do minimum bieżnik na gąsienicach. Akurat w tym zestawie "S-Model'u" rzeźba gąsienicy (choć może pozostawia nieco do życzenia ) ale jest jak najbardziej prawidłowa - to po prostu inny typ ogniw niż te jakie występują u "Esci/Italeri"- taki nazwijmy to "łysy" : Całkiem wykonalne wydaje mi się wycięcie z S-Modelowego układu jednego gąsienicy razem z kołem napędowym i zastąpienie ich odpowiednikami ESCI. Zabieg wykonalny aczkolwiek pracochłonny i niewątpliwie kosztowny: zakup zestawu "Italeri" praktycznie tylko dla tego jednego detalu ... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 15 Lipca 2017 Share Napisano 15 Lipca 2017 Widziałem zdjęcia tych "łysych" gąsek, ale one wciąż nie usprawiedliwiają S-modelowych traków sprowadzonych do gołych prostokącików. Porównaj też sobie, jak ogniwa gąsienic wyglądają z profilu. Te w modelu nie są więc prawidłowe, one są... mniej nieprawidłowe Każda próba zwaloryzowania takich jednoczęściowych układów jezdnych będzie pracochłonna. Można albo radykalnie wywalić całość, albo rzeźbić ogniwo po ogniwie... albo dać na luz i zostawić jak fabryka dała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakx Napisano 16 Lipca 2017 Share Napisano 16 Lipca 2017 Naprawdę świetna Matylda! Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 21 Lipca 2017 Autor Share Napisano 21 Lipca 2017 Witam! Na początek mała skrzynka odpowiedzi: Widziałem zdjęcia tych "łysych" gąsek, ale one wciąż nie usprawiedliwiają S-modelowych traków sprowadzonych do gołych prostokącików. Porównaj też sobie, jak ogniwa gąsienic wyglądają z profilu. Te w modelu nie są więc prawidłowe, one są... mniej nieprawidłowe Każda próba zwaloryzowania takich jednoczęściowych układów jezdnych będzie pracochłonna. Można albo radykalnie wywalić całość, albo rzeźbić ogniwo po ogniwie... albo dać na luz i zostawić jak fabryka dała O.K. Naprawdę świetna Matylda! Gratulacje! ...a tymczasem w kolejnej odsłonie dramatu pojawia się załoga: C.d.n. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ams Napisano 25 Maja 2018 Share Napisano 25 Maja 2018 Temir... mam pytanie o ten zestaw baniek na paliwo podwieszony na tylnej płycie. Co to za zestaw? Czy masz jakieś fotki jak to wyglądało w rzeczywistości? Pytam, bo na fotce "Drake'a" to to tam wisi z tyłu wygląda jak jakiś tłumok... I zastanawiam się jak to naprawdę wyglądało. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi