Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 230
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
TOBRUK nie ma na przednich błotnikach skrzynek. Ma natomiast przyspawane pionowo odcinki osłony przeciwpiaskowej.

Pozdrawiam

Witek

A mógłbym prosić dokładniej?

Który kawałek - blaszki błotników Eduarda są na stanie.

Napisano

To są części 27 i 28. Musisz dopasować na długość do krawędzi błotnika. Ten fragment z poprzecznym otworem w osłonie. Od strony kadłuba jest oryginalna krawędź ( uwaga1 jest przerwa pomiędzy kadłubem i osłoną, uwaga 2 - osłony nie sa jednak przyspawane lecz przykręcone z wykorzystaniem istniejących otworów czyli krawędź z otworkami do dołu). I teraz pasujesz sobie długość. Pomocna jest w określeniu długości wyraźnie widoczna poprzeczna szczelina w osłonie.

mam nadzieję ze w miarę zrozumiale to opisałem.

Pozdrowienia

Witek

PS.

Musisz spasować otwory na błotniku i na osłonie. Cięcie będzie za 5 otworem licząc od tego końca osłony który znajduje sie przy numerach części ( za 2 otworem licząc od szczeliny w osłonie)

Teraz chyba opis klarowniejszy.

Napisano

Dziękuję bardzo.

Już widzę jak to ma być - po obu stronach przykręcone zrobione z tych blach L-ki z zagiętymi (chyba raczej do wewnątrz) krawędziami z otworami.

Dobrze zrozumiałem?

Napisano

Już widzę jak to ma być - po obu stronach przykręcone zrobione z tych blach L-ki z zagiętymi (chyba raczej do wewnątrz) krawędziami z otworami.

Dobrze zrozumiałem?

Po co wyginać jakieś kątowniki? Listwa błotnika i elementy osłony przeciwpiaskowej miały otwory...moim zdaniem ten fragment był przykręcony do góry nogami.

D.

Napisano

Domi ma rację, a ja trochę zawile to napisałem. Jest to prosty odcinek osłony przeciwpiaskowej dokręcony do listwy błotnika. Aby to zrobić odcinek osłony został odwrócony otworami do dołu.

Witek

Napisano

Nie. Tylko prosta płyta z boku. Widać to na zdjęciach z parady w Loreto - gdyby tam była ścianka zasłaniałaby dolna cześć osłon reflektorów a te są widoczne. A to co wydaje się przednią ścianką na jednym ze zdjęć z Civitanowa z 1946 roku to leżące na prawym błotniku przed tą płytą zapasowe koło napinające. Zresztą trochę wystaje na zewnątrz błotnika..

Witek

Napisano

No i dobrze. Tak miało być.

Jak mamy załatwiona tą sprawę możemy przejść do następnej.

Na kadłubie poniżej wentylatora i trochę bardziej na zewnątrz kadłuba znajduje się druga antena dodatkowej radiostacji.

Zobacz na zdjęciach z 1946. Np z tym od przodu na niskopodwoziówce. Widać taki sterczące pod kątem 45 stopni "pręt" Widać go również na innych zdjęciach np tym z boku z pierwszej strony tego wątku. Wygląda to tak jakby została wypalona dziura w pancerzu i został na nim przyspawany krążek będący podstawą anteny w ten krążek wkręcono antenę ( ten nasz pręt).

Pozdrowienia

Witek

Napisano
No i dobrze. Tak miało być.

Jak mamy załatwiona tą sprawę możemy przejść do następnej.

Na kadłubie poniżej wentylatora i trochę bardziej na zewnątrz kadłuba znajduje się druga antena dodatkowej radiostacji.

Zobacz na zdjęciach z 1946. Np z tym od przodu na niskopodwoziówce. Widać taki sterczące pod kątem 45 stopni "pręt" Widać go również na innych zdjęciach np tym z boku z pierwszej strony tego wątku. Wygląda to tak jakby została wypalona dziura w pancerzu i został na nim przyspawany krążek będący podstawą anteny w ten krążek wkręcono antenę ( ten nasz pręt).

Pozdrowienia

Witek

No widzę, że ma jakiegoś "czółka" ale jak konkretnie ma to wyglądać to czort wie, a wklejać tylko czółka żeby coś było to imo bez sensu.

Napisano
Antena taka sama jaką masz wklejoną na wieży po prawej stronie ( ta toczona ze zdjęć modelu). Pod nią wklejasz krążek z plastiku i koniec.

Pozdrowienia

Witek

No mam jeszcze jakąś plasticzaną od Firefly Ic Hybrid Asuki.

Napisano

Dorobiony "czułek" antenowy.

No i zaczęte malunki.

Podkład Badger Stynylrez

34430852171_d51ee039b1_c.jpg

Ciemna bazowa zieleń czyli Tamiya XF-61 Dark Green, która zostanie tam gdzie ma być ciemno.

34430853021_65253ac1be_c.jpg

Napisano

A czemu akurat ten ?

Bo ten jest najlepszy z nieśmierdzących (u mnie to kluczowe) - Migenez go teraz opindala jako One Shot, a wcześniej był sprzedawany też w UK pod marką Ultimate Primer.

Niestety ulubiony Surfacer jest nieakceptowalny zapachowo.

Napisano
Rafał, ale jeżeli ta zieleń ma być jako podkład, to tak raczej równo maziaj. Podkład ma być równo i wszędzie, a u Ciebie są póki co widoczne różności w malowaniu.

Nie ma żadnych różności w malowaniu - gwarantuję!

Widzisz tylko światłocień.

Wózki już skleiłeś na sztywno ?

Nie ma problemów z malowaniem zakamarków ?

Też się zastanawiałem czy będą ale nie - są na sztywno.