cooper69 Napisano 4 Marca 2017 Napisano 4 Marca 2017 No i mnie znowu naszło na polskiego SZermana. Fszysko przez Łojca Dyktatora i Marioobę - człek się napatrzy i próbować gonić musi. Robiony będzie z tego oto zapakowanego przez Czechów wypustu Asuki (była Tasca) + ostra osłona transmisji z Dragona i lufki, antenki z RyBy. Troszkę już pooglądałem i poczytałem ale będę wdzięczny za wszelkie sugestie, a od shermanofilów Przeróbki raczej nie są mi straszne. PS. Markuzowi się nie kce to może ja Fcześniej zakończę Cytuj
marioba Napisano 4 Marca 2017 Napisano 4 Marca 2017 Nareszcie jakiś konkretny temat na warsztacie! Cytuj
cooper69 Napisano 4 Marca 2017 Autor Napisano 4 Marca 2017 Nareszcie jakiś konkretny temat na warsztacie! To przez Ciebie - miał być tera Fstrętny Tygrys! Nie ukrywam że liczę na merytoryczną pomoc choćby z tych mitycznych planuF za walizkę dolaruF ;) Cytuj
marioba Napisano 4 Marca 2017 Napisano 4 Marca 2017 Czołem! Mam praktycznie ten sam model: Jest doskonały pod każdym względem. Wymiarowo, w detalu itp. Poprawić trzeba tylko fakturę pancerza, dorobić duperelki, takie jak np: paski mocujące sprzęt saperski. Bezbłędne są gąski zawieszenie. Nikt nie robi tak dobrych Shermanów w 1:35 jak Tasca/Asuka. Dragon wysiada... I tyle... Ps. Nigdy nie skleiłem Tygrysa. Stoi jeden na półce rozbabrany od paru lat i jakoś nie mogę go skończyć.. Cytuj
Franz75 Napisano 4 Marca 2017 Napisano 4 Marca 2017 Nareszcie jakiś konkretny temat na warsztacie! Maniacy Sherman'ów Też tu będę zaglądał. Cytuj
bazylms Napisano 4 Marca 2017 Napisano 4 Marca 2017 A toś mnie ubiegł. Już niedługo też mam w planie warsztat Shermana. A na razie patrzę jak ci pójdzie. Cytuj
cooper69 Napisano 4 Marca 2017 Autor Napisano 4 Marca 2017 To ja też popatrzę i trzymam kciuki Panie fachowiec! Chiba Cię myślami ściągnąłem. Liczę BARDZO na pomoc. Son of Sherman vol. 1 nie mam bo dostawca pogrywa w kulki (dyplomatycznie rzecz ujmując), a vol. 2 już od 2 lat się ukazać nie może. Cała nadzieja w rodzimych ekspertach od Sherminatoruf ;) Cytuj
bigmodel Napisano 5 Marca 2017 Napisano 5 Marca 2017 Liczę BARDZO na pomoc. Son of Sherman vol. 1 nie mam bo dostawca pogrywa w kulki (dyplomatycznie rzecz ujmując), a vol. 2 już od 2 lat się ukazać nie może. Son of Sherman - wieża oraz front kadłuba. I to wszytko jeżeli chodzi o M4A1 z integralnym dopancerzeniem. I na koniec jeszcze takie zdjęcie Tobruk a . Pozdrawiam Jacek Cytuj
cooper69 Napisano 5 Marca 2017 Autor Napisano 5 Marca 2017 Dziękuję Jacku. Bardzo się to przyda! Chyba muszę gdzieś za rozsądne pieniądze kupić tą książkę - już prawie rok temu wpłaciłem Tomkowi Besarabowiczowi pieniądze i ani książki ani pieniędzy także uważajcie na "interesy" z tym Panem. W szafie czekają jeszcze 3 Shermany (2 Asuka i Italeri na "Latającą Krowę", a to nie jest moje ostatnie słowo od czego zaczynasz model ? Jak zawsze od przygotowań. Lubię wykonać model z konkretnych zdjęć. Potem wanna i kadłub, który według min. Twoich wpisów na innych forach należy zmodyfikować dodając opancerzenie. Cytuj
martinello Napisano 5 Marca 2017 Napisano 5 Marca 2017 Dla mnie zawsze najtrudniejsze i nie do przejścia było zrobienie prawidłowego celownika do strzelań pośrednich: http://imgur.com/45Wp3bm Nie mam do tego dobrej dokumentacji, ale może ostatnio coś się pokazało Cytuj
cooper69 Napisano 5 Marca 2017 Autor Napisano 5 Marca 2017 Dla mnie zawsze najtrudniejsze i nie do przejścia było zrobienie prawidłowego celownika do strzelań pośrednich:http://imgur.com/45Wp3bm Nie mam do tego dobrej dokumentacji, ale może ostatnio coś się pokazało Jak uda mi się coś sensownego wystrugać to może zrobię odlew w żywicy i się podzielę. Cytuj
cooper69 Napisano 5 Marca 2017 Autor Napisano 5 Marca 2017 Jeszcze jedno zdjęcie Tobruka i pomocne w modyfikacji kadłuba materiały znalezione w innym wątku Martinello (o Kaniowczyku) O ile dobrze wyczytałem to ten sam typ kadłuba. Cytuj
marioba Napisano 5 Marca 2017 Napisano 5 Marca 2017 http://the.shadock.free.fr/sherman_minutia/index.html http://the.shadock.free.fr/sherman_minutia/turret_types/75mm_turrets.html http://the.shadock.free.fr/sherman_minutia/differential/differential_covers.html http://the.shadock.free.fr/sherman_minutia/hoods_hatches/hoods_hatches.html i tyle w temacie... Przyjemnego czytania.... Cytuj
Rack Napisano 5 Marca 2017 Napisano 5 Marca 2017 Ta zakamuflowana Tasca od dawna za mną chodzi. Nie wiedziałem nawet, że można z niej coś polskiego zrobic, tym bardziej będę kibicował . Cytuj
martinello Napisano 6 Marca 2017 Napisano 6 Marca 2017 ... i tyle w temacie... ... Żeby to było takie proste... Podstawowe komponenty "TOBRUKA" już są znane - kadłub, wieża, przekładnia, podwozie i gąsienice. Ale nadal pozostaje brytyjskie wyposażenie - elementy na wieży wraz z zasobnikiem, rozmieszczenie elementów na kadłubie i elementy tyłu kadłuba - w tym brytyjski hak do holowania. Generalnie jest co robić Przy kadłubie zwracam uwagę na błotniki przednie - są dzielone, takie jak w M4A1 Italeri. Prawidłowy rysunek góry kadłuba już jest kilka postów wyżej. Tyle, że klakson i podpora lufy - wg rysunku wklejonego przez Bigmodela. ... Nie wiedziałem nawet, że można z niej coś polskiego zrobic ... Można - nawet kilkanaście pojazdów. Cytuj
cooper69 Napisano 6 Marca 2017 Autor Napisano 6 Marca 2017 To... fajnie. Lubię ryranie. Chociaż może te elementy są w Shermanie III Asuki, który czeka w szafie. Cytuj
bazylms Napisano 6 Marca 2017 Napisano 6 Marca 2017 Z tego co widzę na ostatniej fotce to on ma dodatkową antenę zamontowaną na kadłubie po stronie km. Cytuj
Markuz Napisano 6 Marca 2017 Napisano 6 Marca 2017 Zasiadam i będę podpatrywał. Jak trochę się ogarnę w robocie to i swojego szermana wyciągnę. Cytuj
Irgr Napisano 6 Marca 2017 Napisano 6 Marca 2017 RB ma w końcu lufę do tego modelu przeznaczoną? Moja RB 75mm do M4A1 jest zbyt wąska w stosunku do jarzma i nie wiem co z tym zrobić. Może lepiej poszukać innej firmy jeśli jeszcze tej nie zakupiłeś. Cytuj
martinello Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 Wklej wszystkie zdjęcia TOBRUK'a jakie masz Cytuj
cooper69 Napisano 7 Marca 2017 Autor Napisano 7 Marca 2017 Już wklejone. Bo ten Tobruk (zdjęcie z "Od Acromy do Zwycięzcy") to co innego - na przykład wczesne wózki z kółkiem podtrzymującym bez ślizgu. Cytuj
bigmodel Napisano 7 Marca 2017 Napisano 7 Marca 2017 Bo ten Tobruk (zdjęcie z "Od Acromy do Zwycięzcy") to co innego - na przykład wczesne wózki z kółkiem podtrzymującym bez ślizgu. Ten Tobruk, jest z Pułku 4 Pancernego, 1 szwadron, jeżeli mnie pamięć nie zawodzi, jest to pojazd por. Bortnowskiego. Pozdrawiam Jacek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi