Jump to content

M4A1 Sherman TOBRUK 1:35 Eduard 3716

cooper69
 Share

Recommended Posts

No i mnie znowu naszło na polskiego SZermana.

Fszysko przez Łojca Dyktatora i Marioobę - człek się napatrzy i próbować gonić musi.

Robiony będzie z tego oto zapakowanego przez Czechów wypustu Asuki (była Tasca) + ostra osłona transmisji z Dragona i lufki, antenki z RyBy.

edu_3716_title.jpg

Troszkę już pooglądałem i poczytałem ale będę wdzięczny za wszelkie sugestie, a od shermanofilów

Przeróbki raczej nie są mi straszne.

PS. Markuzowi się nie kce to może ja Fcześniej zakończę

• Replies 230
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Czołem!

Mam praktycznie ten sam model:

9uZH8j7.jpg

Jest doskonały pod każdym względem. Wymiarowo, w detalu itp. Poprawić trzeba tylko fakturę pancerza, dorobić duperelki, takie jak np: paski mocujące sprzęt saperski. Bezbłędne są gąski zawieszenie. Nikt nie robi tak dobrych Shermanów w 1:35 jak Tasca/Asuka. Dragon wysiada...

I tyle...

Ps. Nigdy nie skleiłem Tygrysa. Stoi jeden na półce rozbabrany od paru lat i jakoś nie mogę go skończyć..

To ja też popatrzę i trzymam kciuki

Panie fachowiec!

Chiba Cię myślami ściągnąłem.

Liczę BARDZO na pomoc.

Son of Sherman vol. 1 nie mam bo dostawca pogrywa w kulki (dyplomatycznie rzecz ujmując), a vol. 2 już od 2 lat się ukazać nie może.

Cała nadzieja w rodzimych ekspertach od Sherminatoruf ;)

Liczę BARDZO na pomoc.

Son of Sherman vol. 1 nie mam bo dostawca pogrywa w kulki (dyplomatycznie rzecz ujmując), a vol. 2 już od 2 lat się ukazać nie może.

Son of Sherman

- wieża

1dE8oBzh.jpg

oraz front kadłuba.

yDZ3X2ch.jpg

I to wszytko jeżeli chodzi o M4A1 z integralnym dopancerzeniem.

I na koniec jeszcze takie zdjęcie Tobruk a .

eleHMndh.jpg

Pozdrawiam

Jacek

Dziękuję Jacku.

Bardzo się to przyda!

Chyba muszę gdzieś za rozsądne pieniądze kupić tą książkę - już prawie rok temu wpłaciłem Tomkowi Besarabowiczowi pieniądze i ani książki ani pieniędzy także uważajcie na "interesy" z tym Panem.

W szafie czekają jeszcze 3 Shermany (2 Asuka i Italeri na "Latającą Krowę", a to nie jest moje ostatnie słowo

od czego zaczynasz model ?

Jak zawsze od przygotowań. Lubię wykonać model z konkretnych zdjęć.

Potem wanna i kadłub, który według min. Twoich wpisów na innych forach należy zmodyfikować dodając opancerzenie.

...

i tyle w temacie...

...

Żeby to było takie proste...

Podstawowe komponenty "TOBRUKA" już są znane - kadłub, wieża, przekładnia, podwozie i gąsienice.

Ale nadal pozostaje brytyjskie wyposażenie - elementy na wieży wraz z zasobnikiem, rozmieszczenie elementów na kadłubie i elementy tyłu kadłuba - w tym brytyjski hak do holowania.

Generalnie jest co robić

Przy kadłubie zwracam uwagę na błotniki przednie - są dzielone, takie jak w M4A1 Italeri. Prawidłowy rysunek góry kadłuba już jest kilka postów wyżej. Tyle, że klakson i podpora lufy - wg rysunku wklejonego przez Bigmodela.

...

Nie wiedziałem nawet, że można z niej coś polskiego zrobic

...

Można - nawet kilkanaście pojazdów.

RB ma w końcu lufę do tego modelu przeznaczoną? Moja RB 75mm do M4A1 jest zbyt wąska w stosunku do jarzma i nie wiem co z tym zrobić. Może lepiej poszukać innej firmy jeśli jeszcze tej nie zakupiłeś.

Bo ten Tobruk (zdjęcie z "Od Acromy do Zwycięzcy") to co innego - na przykład wczesne wózki z kółkiem podtrzymującym bez ślizgu.

33153925162_e63633bd08_z.jpg

Ten Tobruk, jest z Pułku 4 Pancernego, 1 szwadron, jeżeli mnie pamięć nie zawodzi, jest to pojazd por. Bortnowskiego.

Pozdrawiam

Jacek