Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No pięknie wyglada, ja bym tu zgapil od Gały jak tam on na jakimś złomie malował, czarny podkład i dalej transparentna baza, na tym kanciaku było by to wskazane urozmaicić powierzchnie.

Paczym

Pzdr

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Planowałem najpierw psiuknac benzynka co by oddtluscic potem Valleyo podkład, czarnym się trochę boje czy nie za mocno wyjdzie.... Francuzi są dość jasni w malowaniu, dlatego planowałem szary ale może masz rację...

• 2 weeks later...
Napisano

a więc do dzieła

skonstruowałem sobie komorę bezpyłową

fregata%2Bla%2Bfayette%2B_0445.jpg

i po wstawieniu całości

fregata%2Bla%2Bfayette%2B_0442.jpg

pojechałem podkładem, tym razem po słabych doświadczeniach z valleyo kupiłem sobie jakieś novum AK ...

oczywiście najpierw psiknąłem całość withe spirit co by odtłuścić etc

Wszystkie poziome potraktowałem szarym a burty poszły na czarno czemu ... o tym za chwile

fregata%2Bla%2Bfayette%2B_0443.jpg

mając na celu odwzorowanie płytowania - choć powinno być to zrobione tylko cieniem ... smużką wręcz widoczności postanowiłem wykorzystać patent z lotnictwa a więc, najpierw wy maskowałem podział

fregata%2Bla%2Bfayette%2B_0446.jpg

by następnie pokryć całość jeszcze raz szarym podkładem - tym razem poszedł surface z puszki a dlaczego spytacie ? no i tu się zaczyna opowieść. Ostatnio kilka razy miałem akcje z podkładem valleho wiec postanowiłem przy tym modelu naprawdę dołożyć staranności co by mi farba nie odchodziła i co i d... naklejając maskowanie w kilku miejscach farba minimalnie dopadała pod taśma ... stąd taki specyfik

fregata%2Bla%2Bfayette%2B_0448.jpg

po zdjęciu całości ukazał sie dramat ...

fregata%2Bla%2Bfayette%2B_0450.jpg

fregata%2Bla%2Bfayette%2B_0451.jpg

ale postanowiłem ... po chwili totalnego złamania iż miał to być projekt weekendowy i do cholery albo go rzucę albo coś jednak zlepie wiec postanowiłem iż kij to dmuchał

wyszlifowałem krawędzie gdzie farba odchodziła pomalowałem pokłady i nałożyłem warstwę podkładu zmieszanego z kolorem wyjściowym na burtach co będzie to będzie eh.... cdn

fregata%2Bla%2Bfayette%2B_0453.jpg

fregata%2Bla%2Bfayette%2B_0454.jpg

ps wszystkiego najlepszego na minione święta

Napisano

Jeżu ale dramat, dlatego zamiast gowna Valeho czy AK lepiej Tamka lub Gunze na podkładzie i nie ruszysz tej farby, kiedy ściągałeś maski, na mokrej czy suchej już farbie że aż do plastiku poszło widzę,

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

no po 24 h od malowania - koszmar panie - mówisz gunze albo tamka ... to to ma dedykowane podkłady ? musz poszukać

Napisano

O co chodziło z tą kratą ??

Napisano

Kolega tom krata chciał se podział blach zrobić, pisał post wcześniej, a co do farb u tamki jest puszka 180 ml podkładu ( gradacja chyba 1000, wiec zbyt mocno nie równa za to wyciąga babole) ale bdb kryje, u gunze masz to co w domu w puszkach 500, 1000 gradację, oba podkłady możesz psikac pod obie farby gunze, tamka.

Większe doświadczenie mam z Tamka, na gunze sie sparzyłem bo maja zbyt agresywny thinner dla farb Tamiya, jadę na chemi Tamiki tylko.

Napisano
O co chodziło z tą kratą ??

dokładnie tak jak napisał TReS to miał być podział blach prześwitujący spod głównej farby - zakłdam iż przy odpowiednim cieniowaniu ud sie to wyjąć na wierzch

Większe doświadczenie mam z Tamka

kupiłem tamkę tylko w słoiczku a nie w sprayu- ja mam ciągle wrażenie iż te spraye - dają grubą powlokę - choć może ja porostu nie umiem malować

następny model będzie z podkładem tamya

teraz to teraz boje sie to to dotknąc tasmą maskującą a jakoś burty muszę pomalować eh

Napisano
umyłeś model? Trzeba burty dobrze natrzeć IPA

nie nie umyłem spsikałem całość white spirit a burty dodatkowo porządnie przetarłem, IPA ciekawe nigdy nie stosowałem - czytam o tym i jest różne stężenie - coś sugerujesz ? co kupić ?

taka chwila refleksji mnie naszła 25 lat temu jak malowałem modele to był humbrol, revel i testors i defacto nic więcej - żadnego podkładu i w życiu mi farba nie zeszła - teraz to obchodzę sie z każdym modelem jak z jajkiem bo jak dotknę to już sie farba ściera eh

Napisano
… umyłeś model? … IPA
… nigdy nie stosowałem … jest różne stężenie … co kupić ?
Ja znam jedno stężenie. W takich objętościach kupuję bo wychodzi najtaniej.
… 25 lat temu … był humbrol' date=' revel i testors … i w życiu mi farba nie zeszła[/quote']Ponieważ to były farby „olejne”.
teraz … sie farba ściera…
Teraz malujesz farbami „akrylowymi”' date=' które są wodną dyspersją żywicy akrylowej czyli mówiąc po ludzku farbą emulsyjną.

O zaletach i wadach każdego rodzaju można by gadać z pół godziny. [u']Farby olejne[/u] Humbrol, ModelMaster, Revell, Tamiya i Xtracolor są ciągle dostępne ponieważ są ludzie którzy je kupują i chwalą.

Napisano

Kupują bo nie odłażą i czymaja sie szytkiego, tylko capią jak stary kacap, a No i schną wieczność czasami .

Napisano

tak... dlatego że capią postanowiłem w "nowym rozdaniu" modelarskim zainwestować w akryle ... dzięki za podpowiedz z tym IPA wyposażę sie w ten specyfik

a jak już w temacie jesteśmy czy jest jakiś sposób na utwardzenie powłoki akrylowej - muszę maskować pokłady i boje się iz sytuacja się powtórzy - a to już by mnie załamało doszczętnie czyli czy można czymś psiknąć co by utwardzić już akryl co by nie odchodził ?

Napisano
… a jak już w temacie jesteśmy czy jest jakiś sposób na utwardzenie powłoki akrylowej … czyli czy można czymś psiknąć co by utwardzić już akryl co by nie odchodził ?
Z tego co mi wiadomo nie ma metody na utwardzenie takiej powłoki.

Natomiast są metody na zwiększenie ich przyczepności.

• Odtłuszczenie malowanej powierzchni.
    • Mycie wyprasek przed wycinaniem w wodzie z płynem do mycia naczyń.
    • Zalecane wyżej IPA.

[*]Zastosowanie podkładów, które wiążą znacznie mocniej niż farba.

• „Wodorocieńczalnych” — przykład: ModelMaster 4622
    • „Nitrocelulozowych” — przykład: Tamiya 87075
    • Z dodatkiem poliuretanu — przykład: Badger SNR-402

[*]Pozwolenie podkladowi na solidne odparowanie wody i związanie.

• Widziałem na angielskojęzycznych forach zalecenie rzędu 24 godziny.
    • Widizałem tutaj zalecenie typu pół godziny w suszarce do grzybów i owoców.
    • Widziałem tutaj zalecenie typu maluj mgiełką — jest od razu sucha.

[*]Powyższe tyczy się również farby.[*]Zastosowanie farb akrylowych „nitrocelulozowych” — Gunze C, lub słowackie MRP. To ostatnie nie organoleptycznie, tylko wyczytane na tym forum.

Napisano

łał dziekuje !!! zaczynam się zastanawiać czy tego kadłuba nie wymoczyć w wamodzie ale boje sie iż te wszystkie relingi etc odejdą wiec chyba pobawie się w maskowanie ... zobaczymy jak to wyjdzie

jeszcze raz dzieki

Napisano

Wymocz w płynie hamulcowym, wszystko ładnie zejdzie. Do tych wodorozcieńczalnych zamiast wody dawaj tamiyowski X20A, a podkładu używaj śmierdzącego bo te akrylowe to o dupę potłuc. Te preszejdy będą znacznie naturalniej wyglądać jeżeli wymalujesz je z fukawy od ręki, takie spod taśmy są trochę nie teges.

Napisano
płynie hamulcowym
o to ciekawy kncept w sensie ze leprze od wamodu - czy wamod to de facto płyn hamulcowy

Te preszejdy będą znacznie naturalniej wyglądać jeżeli wymalujesz je z fukawy od ręki, takie spod taśmy są trochę nie teges.
no to jest pomysl ale tutaj powstaje pytanie w takim razie jak zrobić aero tak cienką linie ... czy to sie na mniejszym ciśnieniu robi i z bliższej odległości jak rozumiem - głupie pyt ale z cienką linią z aero zawsze mam problem - alno mi sie zaciek zrobi albo inne coś
Napisano

Ciśnienie na 12 psi, farbę mieszasz 10:1 ( 10 rozcieńczalnika i 1 farby ) i maluszesz na fÓll kontakcie z nosem przy modelu

Napisano
płynie hamulcowym
o to ciekawy kncept w sensie ze lepSZe od wamodu - czy wamod to de facto płyn hamulcowy

Niet, wamod to wamod, płyn to płyn Ze swojej strony polecam płyny Dot-3 i Dot-4. Ten drugi jest bardziej żrący, więc trzeba z nim uważać, w pierwszym możesz nawet moczyć miesiąc, co najwyżej plastik będzie lekko zmiękczony Aha, generalnie jeśli używałeś ciemnego (czarnego) podkładu, pozostanie odbarwienie plastiku - moje figurki regularnie są ciemno szare po takiej kąpieli, ale nie ma to wpływu na fakturę powierzchni

Napisano

bardzo ciekawy dyskurs nam sie tu zawiązał - bardzo dziękuje za wszystkie podpowiedzi

• 5 months later...
Napisano

dzień dobry chwila minęła i projekt dojrzał w głowie do kolejnego etapu

przemogłem rozpacz związaną z odpadaniem farby - część podmalowałem część malowałem od nowa i jakoś wyszło. Powalczyłem ze śmigłowcem - strasznie mały , kalkami - strasznie sięrwały i najważniejsze poszukiwania siatki przez którą mogę psiknąć cienie plyt zakonczyly sie powodzeniem ponizej garść fot - prosze o łagodny wymiar kary bo wiem że niedorubek jest od ....

czeka mnie jeszcze

- cieniowanie / starzenie etc

- kilka kalek

- olinowanie - mam mało info jak to wygladało wiec raczej wolna improwizacja na temat będzie

- kilka figurantów

- woda

a jak to obecnie wygląda

fregata%2Bla%2Bfayette%2B77.jpg

fregata%2Bla%2Bfayette%2B66.jpg

fregata%2Bla%2Bfayette%2B70.jpg

fregata%2Bla%2Bfayette%2B79.jpg

fregata%2Bla%2Bfayette%2B69.jpg

fregata%2Bla%2Bfayette%2B74.jpg

i rzeczona imitacja płyt poszycia, psikane delikatnie jaśniejszą farbą przez siatkę (znalazłem 2x2 grawerowaną w paprzierze), teraz już wiem iż trzeba było zrobić to jasniejszą farbą i sei tak nie bać - mało widać ale to nauka na przyszłość

fregata%2Bla%2Bfayette%2B88.jpg

fregata%2Bla%2Bfayette%2B73.jpg

Napisano

kolejna garść newsów z pola walki

zająłem się pokładem lotniczym

plan jest taki aby dodać kilku ludków którzy krzątają sie wokół przymocowanego halikoptera, stąd pojawił sie elemnt prowadnicy szyn, a także dodałem uszka do zamocowania lin przy śmigłowcu

DSC_0010.jpg

DSC_0019.jpg

DSC_0021.jpg

DSC_0025.jpg

DSC_0034.jpg

całość potraktowałem na razie suchym pędzlem - teraz czas na wash, zacieki etc - troszkę sie boje aby nie przegiąć bo te okręty na zdjęciach są w bardzo dobrym stanie

tak się obecnie prezentuje śródokręcie

DSC_0029.jpg

DSC_0031.jpg

kiedy robić olinowanie przed wash czy po ?

uwagi mile widziane szczególnie w temacie jak pocieniować co by nie zepsuć :0