Jump to content

panzer III (Tamyia+fruilmodel+Aber+rc)

majkel1
 Share

Recommended Posts

Witam

Jest to pierwsza relacja z budowy jaką ma zamiar przeprowadzić. Mam nadzieję, że wystarczy samozaparcia w dokumentowaniu postępów. Dzisiaj konstrukcja i zabudowa koła napędowego oraz samego napędu(sinik pololu https://botland.com.pl/standard-micro-silniki-pololu/714-silnik-pololu-150-1.html).

Element mosiężny to element rbmodel.

uc?export=view&id=0B9YTrXFTZ-LZQndZZFNhYzBrbTA

uc?export=view&id=0B9YTrXFTZ-LZV3ZnTWlwdFRXWU0

Koło po złożeniu

uc?export=view&id=0B9YTrXFTZ-LZMmsxLVNPaWNnWFE

Po lewej zabudowany silnik, a po prawej widać przeróbki konieczne by silnik zabudować. Należy pamiętać, że przynajmniej jeden otwór na oś silnika musi być typu fasolka by zabudować drugi silnik.

uc?export=view&id=0B9YTrXFTZ-LZWWhQc2lnN0ZtcGc

uc?export=view&id=0B9YTrXFTZ-LZUlR5bWRZMmI4ZG8

Całość po złożeniu

uc?export=view&id=0B9YTrXFTZ-LZZW95NU1veTluelU

• Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Witam! Ciąg dalszy

Dzisiaj przeróbka koła jezdnego oraz amortyzatory

Koło

uc?export=download&id=0B9YTrXFTZ-LZS2MxTW8zSDBfdGs

uc?export=download&id=0B9YTrXFTZ-LZRkhkQWpoZWZuMkE

uc?export=download&id=0B9YTrXFTZ-LZa3Nua29UQ0xSY1k

Tu krawędzie na rurce dystansowej, gdzie polycap wchodzi są nierówne bo najpierw skleiłem, a potem rozdzieliłem by zrobić zdjęcie.

wymiary dystansu to zew 7mm wew 5mm wys 3mm (rurka plastruct)

uc?export=download&id=0B9YTrXFTZ-LZU1pxeWR5YmtuZFk

uc?export=download&id=0B9YTrXFTZ-LZM05leUlQaEVYMzg

uc?export=download&id=0B9YTrXFTZ-LZcFpUOVVMcGpaZHM

uc?export=download&id=0B9YTrXFTZ-LZLWhZR3pOUm9PR1k

uc?export=download&id=0B9YTrXFTZ-LZWE1JV0psN2ZRdXc

uc?export=download&id=0B9YTrXFTZ-LZLXRTenNvVVZvTzg

uc?export=download&id=0B9YTrXFTZ-LZSDNhb1FqT3NXUk0

amortyzatory

uc?export=download&id=0B9YTrXFTZ-LZUERqX3pBUUc3STQ

uc?export=download&id=0B9YTrXFTZ-LZTjY0SnB4TjFFelk

uc?export=download&id=0B9YTrXFTZ-LZM2Q1ZUxfLTdRcFE

Przy amorka trochę się na kombinowałem, zobaczymy jak będą działać. Sprężynek nie dają (na razie). W razie czego trzeb będzie dolną cześć zamienić na rurkę mosiężną.

Przy takim projekcie plany często ulegają zmianie.

Witam

Silniczki w Botland, ale w TME też są(silniczki pololu low power). Do napędu modelu wybrałem 150obr/min, a do wieży 50 obr/min. Zębatki (moduł 0,5) i elementy mosiężne w RBmodel. Elektronikę bezpośrednio w CLARK-MODEL na Tajwanie (85$). Zaznaczam, że trzeba też za pierwszym razem kupić aparaturę RC. Ja kupiłem fly-sky(285PLN). W zestawie jest jeden odbiornik. Do następnych modeli wystarczy kupić sam odbiornik (60-70 PLN). Głośniczek ok.2W/8Ohm jak najmniejszy np. na stronie GIMMIK. Ogólnie koszt wychodzi około 2/3 zestawu tamyia. Początkowo stosowałem ich podzespoły, ale jedn model to kosz 1200 PLN za same części i rc bo trzeba kupić cały zestaw. Gdy chcesz zrobić inny niż zestawowy to dolicz jego kosz i ewentualnie friule.

Owszem. do tego celu w kadłubie będzie zamontowane servo. Zamiast zamka na końcu lufy będzie zabudowany magnes, a do ramienia serva cięgło z stalową śrubką do regulacji.Pozwoli to na obrót wieży 360 st.

Płytka sterująca posiada wyjście na servo do odrzutu, ale musiało by ono być zamontowane w wieży i z nią zintegrowane co ograniczało by możliwość obrotu, gdyż kręcąc w jednym kierunku można by ukręcić przewody. Poza tym rozmiar wieży też jest problematyczny. Dlatego ograniczyłem się do ruch armaty góra i dól. Można też zrobić świecące reflektory i tu mogę to przemyśleć.

Mam w planach wykonanie Leosia i tu nawet jest szansa wykonać oprócz odrzutu, również stabilizację armaty w 2 osiach. Jedyny problem jak zrobić ślizgowe połączenie na 6 styków(2 styki zasilanie i 2x2 silniczki) no i cena płytki 170$.