majkel1 Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Witam Jest to pierwsza relacja z budowy jaką ma zamiar przeprowadzić. Mam nadzieję, że wystarczy samozaparcia w dokumentowaniu postępów. Dzisiaj konstrukcja i zabudowa koła napędowego oraz samego napędu(sinik pololu https://botland.com.pl/standard-micro-silniki-pololu/714-silnik-pololu-150-1.html). Element mosiężny to element rbmodel. Koło po złożeniu Po lewej zabudowany silnik, a po prawej widać przeróbki konieczne by silnik zabudować. Należy pamiętać, że przynajmniej jeden otwór na oś silnika musi być typu fasolka by zabudować drugi silnik. Całość po złożeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Zapowada się ciekawa relacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 24 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2017 I od razu nasuwa się pytanie. Długość lufy w kalibrach L/60 to od wylotu do kąd? Bo wydaję się, że tak fabryczna jak i rbmodel jest za krótką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Niewidoczne zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 google... Ale zasiadam i obserwuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 24 Kwietnia 2017 Super Moderator Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Oooo... Relacja z budowy modelu rc. Będę tu często zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 25 Kwietnia 2017 Share Napisano 25 Kwietnia 2017 Zaczynam być zainteresowany. Czym będziesz go sterował? Na Clarku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 25 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2017 Tak Clark-model tk35-pz3 Z tym otworem na silnik w kształcie fasolki okazało się nieprawdą. Daje się włożyć drugi silniczek bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 29 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2017 Witam! Ciąg dalszy Dzisiaj przeróbka koła jezdnego oraz amortyzatory Koło Tu krawędzie na rurce dystansowej, gdzie polycap wchodzi są nierówne bo najpierw skleiłem, a potem rozdzieliłem by zrobić zdjęcie. wymiary dystansu to zew 7mm wew 5mm wys 3mm (rurka plastruct) amortyzatory Przy amorka trochę się na kombinowałem, zobaczymy jak będą działać. Sprężynek nie dają (na razie). W razie czego trzeb będzie dolną cześć zamienić na rurkę mosiężną. Przy takim projekcie plany często ulegają zmianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 1 Maja 2017 Autor Share Napisano 1 Maja 2017 (edytowane) Ok cd. dzisiaj napęd wieży oraz jego test. Najprostsze metody są najlepsze I jeszcze test napędu Edytowane 1 Maja 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 1 Maja 2017 Share Napisano 1 Maja 2017 Film jest prywatny. Całość projektu interesująca ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 1 Maja 2017 Autor Share Napisano 1 Maja 2017 Znaczy niewidoczny? Chyba był nie opublikowany. Jak teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 1 Maja 2017 Share Napisano 1 Maja 2017 Teraz git! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 1 Maja 2017 Super Moderator Share Napisano 1 Maja 2017 A w którym sklepie się zaopatrujesz w podzespoły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 1 Maja 2017 Autor Share Napisano 1 Maja 2017 Witam Silniczki w Botland, ale w TME też są(silniczki pololu low power). Do napędu modelu wybrałem 150obr/min, a do wieży 50 obr/min. Zębatki (moduł 0,5) i elementy mosiężne w RBmodel. Elektronikę bezpośrednio w CLARK-MODEL na Tajwanie (85$). Zaznaczam, że trzeba też za pierwszym razem kupić aparaturę RC. Ja kupiłem fly-sky(285PLN). W zestawie jest jeden odbiornik. Do następnych modeli wystarczy kupić sam odbiornik (60-70 PLN). Głośniczek ok.2W/8Ohm jak najmniejszy np. na stronie GIMMIK. Ogólnie koszt wychodzi około 2/3 zestawu tamyia. Początkowo stosowałem ich podzespoły, ale jedn model to kosz 1200 PLN za same części i rc bo trzeba kupić cały zestaw. Gdy chcesz zrobić inny niż zestawowy to dolicz jego kosz i ewentualnie friule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Maja 2017 Share Napisano 1 Maja 2017 Lufa też będzie ruchoma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 1 Maja 2017 Autor Share Napisano 1 Maja 2017 Owszem. do tego celu w kadłubie będzie zamontowane servo. Zamiast zamka na końcu lufy będzie zabudowany magnes, a do ramienia serva cięgło z stalową śrubką do regulacji.Pozwoli to na obrót wieży 360 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 4 Maja 2017 Autor Share Napisano 4 Maja 2017 Witam! No cóż efekty myślę podobne będą jak tu http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=58050 lub http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=57150. Co do lufy to tak zapracowany siedzę i wymyśliłem, że koledze Bazylemu chodziło chyba o efekt odrzutu. Jeśli tak, to nie będzie odrzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 4 Maja 2017 Super Moderator Share Napisano 4 Maja 2017 Albo o ruch lufy w pionie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Maja 2017 Share Napisano 4 Maja 2017 Tylko w górę i w dół. Odrzut to już by był niezły extream. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 4 Maja 2017 Autor Share Napisano 4 Maja 2017 Płytka sterująca posiada wyjście na servo do odrzutu, ale musiało by ono być zamontowane w wieży i z nią zintegrowane co ograniczało by możliwość obrotu, gdyż kręcąc w jednym kierunku można by ukręcić przewody. Poza tym rozmiar wieży też jest problematyczny. Dlatego ograniczyłem się do ruch armaty góra i dól. Można też zrobić świecące reflektory i tu mogę to przemyśleć. Mam w planach wykonanie Leosia i tu nawet jest szansa wykonać oprócz odrzutu, również stabilizację armaty w 2 osiach. Jedyny problem jak zrobić ślizgowe połączenie na 6 styków(2 styki zasilanie i 2x2 silniczki) no i cena płytki 170$. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 4 Maja 2017 Super Moderator Share Napisano 4 Maja 2017 Oczywiście, rzeczy z których robi się coś fajnego, fajnie kosztują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 5 Maja 2017 Share Napisano 5 Maja 2017 rewelacyjne sa te czołgi RC. szok !!Piekna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Maja 2017 Share Napisano 5 Maja 2017 Nie widać zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 5 Maja 2017 Share Napisano 5 Maja 2017 Szacun za robotę z RC. U mnie zdjęcia działają. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi