majkel1 Napisano 10 Maja 2017 Autor Share Napisano 10 Maja 2017 Witam! Dzisiaj część następna: obsadzanie łożyska ślizgowego wahaczy(po prostu kawałka rurki miedzianej) Tu obsadzona rurka klejona klejem CA oraz widoczne szczegóły przygotowanego mocowania amortyzatora. A tu próbki malarskie. Doradźcie, który kolor najodpowiedniejszy do modelu afrykańskiego. Próbki na preshade'ingu czarnym z rozjaśnieniem białym i po warstwie semi glosa Mr hobby. Od lewej tamyia Yellow desert xf-59 z buff XF57 w bliżej niekreślonym stosunku z obiciami i zaciekami, potem ta sama mieszanka z dodatkiem białego w stosunku 3-1. Następna to pierwsza mieszanka z białym w stosunku 2-1. Po prawej na końcu sam xf-60 dark yellow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 14 Maja 2017 Autor Share Napisano 14 Maja 2017 Witam! Kolejne postępy w zawieszeniu i układzie jezdnym. "Resor" Rurki widoczne na zdjęciach to końcówki na linkę 1 mm2. Drucik to drut stalowy 0,3 mm Jeden koniec wyginamy. Zostanie on umieszczony w rurce. Ma to dwa powody: 1. Rurka nie przesuwa się przed przyklejeniem, 2. Po przyklejeniu uniemożliwia to wysunięcie drutu. Rurkę zalewamy klejem CA Kółko podtrzymujące: Słupek kółka podtrzymującego zaklejone i rozwiercone wiertłem 1,6mm Skracamy oś by nie wystawała wewnątrz wanny. Rurkę lekko rozgniatamy. Rozgniecenie pozwala na zablokowanie osi w słupku co uniemożliwia jej wysunięcie. Kółko obraca się na osi Osadzone kółko podtrzymujące Pytanie o malowanie nadal aktualne. Ale chyba po prostu użyję xf-60 z preshade'ingiem. Aha czy wersja L była malowana panzergrau'em w fabryce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 19 Maja 2017 Autor Share Napisano 19 Maja 2017 Witam Jedna z bardziej mozolnych części za mną. Wahacz kompletny wykonany x12: I w końcu o własnych kołach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 19 Maja 2017 Share Napisano 19 Maja 2017 Uwielbiam takie tematy . Możesz zdradzić, jak wykonujesz "resorowanie" wahaczy?. Podejrzewam drucik stalowy, ale fajnie byłoby to zobaczyć . Świetna robota . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 19 Maja 2017 Autor Share Napisano 19 Maja 2017 Resorowanie Mówisz i masz. Trochę niewyraźnie, ale zasadę widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 20 Maja 2017 Share Napisano 20 Maja 2017 Jaka to skala ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 20 Maja 2017 Autor Share Napisano 20 Maja 2017 Zestaw Tamiya 1:35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 20 Maja 2017 Share Napisano 20 Maja 2017 Kurka, myślałem że 1:16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 21 Maja 2017 Autor Share Napisano 21 Maja 2017 Witam. Dzisiaj upchnąłem bebechy. Trudno było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 Akumulatorek też tam jest ?, bo nie widzę :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 22 Maja 2017 Autor Share Napisano 22 Maja 2017 Witam Akumulatorek? Oczywiście zgodnie z zasadą: urządzenie elektryczne lepiej działają z zasilaniem. Płytka i serwo zabudowane są na komorze, w której znajduje się akumulator. Dostęp do niego od spodu. Akumulator lipo 7,4V 700mAh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 28 Maja 2017 Autor Share Napisano 28 Maja 2017 Witam! Moje zapytanie o kolory przeminęło bez echa. Ponawiam więc pytanie, ponieważ dotarłem do etapu, gdzie pewne rzeczy można pomalować. Jeszcze raz przedstawiam pretendentów do malowania pustynnego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 29 Maja 2017 Share Napisano 29 Maja 2017 Liczac od lewej to 2 bedzie stanowil dobra podstawe prac malarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Maja 2017 Share Napisano 29 Maja 2017 Myślę że jak uzyskasz efekt jak na pierwszej fotce z lewej to będzie dobrze. Ten drugi z lewej też powinien być ok. Nawet trzeci. Tylko pierwszy z prawej się nie nadaje. Efekt końcowy i tak jest uzależniony od tego jaką chemię na nim zastosujesz, więc trzeba testować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 30 Maja 2017 Autor Share Napisano 30 Maja 2017 Dzięki za odzew. Zrobię chyba tak: 2 od lewej jako baza 3 od lewej do zadrapań plus obicia jak na 1 od lewej. Co ciekawe pierwszy od prawej to xf-60 bez żadnych domieszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 8 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2017 Witam Wreszcie zmusiłem się do gąsek i jedna gotowa, ale bez malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Czerwca 2017 Share Napisano 8 Czerwca 2017 Metalowe mocowanie anteny sam robiłeś czy to jakiś gotowiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 8 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2017 Mocowanie z blaszek Aber(widać je, leżą w tle) plus sprężynka RBmodel fi 0.9 plus część z zestawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 8 Czerwca 2017 Share Napisano 8 Czerwca 2017 Brak zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 17 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2017 Witam! Dzisiaj pokaz pierwszych jazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 23 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2017 Witam! Pierwsze malowanie.Czarny podkład, białe rozjaśnienia i warstwa zasadnicza. Potem oznaczenia i 1 warstwa matowego lakieru Trochę słabo widać ten preshading. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Czerwca 2017 Share Napisano 23 Czerwca 2017 Nie chciałbyś go jeszcze delikatnie porozjaśniać? Co to za kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 23 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2017 Koniec końców użyłem tego najjaśniejszego z zdjęcia. Może spróbuję. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 24 Czerwca 2017 Share Napisano 24 Czerwca 2017 Zawieszenie świetnie pracuje . Co do malowania to się nie wypowiadam, bo się nie znam, ale jak Krzysztof trzyma rękę na pulsie, to będzie dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 25 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2017 Zrobiłem drobne poprawki. W naturze trochę mocniej widać cieniowanie. Myślę, że tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi