Tomek Mroczkowski Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 Mogli się pokusić o wersje na 4320 i 375D. A tak na Polaka zmiany, zmiany i jeszcze raz zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 (edytowane) Mogli się pokusić o wersje na 4320 i 375D. A tak na Polaka zmiany, zmiany i jeszcze raz zmiany. A zastanowiłeś się co piszesz? Z tego co ja wiem BM-21 to głównie był na podwoziu Ural'a 375D. I w takiej wersji z tego co widzę ze szkiców jest. A WP innych nie miało, poza RM-70 na podwoziach Tatry 815 8x8, które kupiono w latach 80-ch ubiegłego wieku od Czechów, teraz nasi robią to na Jelczach jako WR-40, po drobnych modyfikacjach, zresztą Czesi też tak uczynili. Czasami warto poczytać, tym bardziej jeśli nie lubi się "II-go wojennego zoo", a chce się być znawcą. A jeśli pamiętasz Tomaszu, to do nie dawna takie wozy były w 16 p.art. w Braniewie...też na Ural'ch 375D. Ewentualnie pozostaje Ci zestaw Omega/Alanger/Revell...stary i poczciwy, bardzo trudno dostępny. Edytowane 8 Listopada 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 Może dadzą do tego rakiety w Omedze(Alanger) ich nie było no i składalność napewno lepsza.Apropo można gdzieś dośtać starego Grada lub Urala w rozsądnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 Apropo można gdzieś dośtać starego Grada lub Urala w rozsądnej cenie. Ja ok. tygodnia temu odkupiłem od kolegi z Forum BM-21 Grad na Ural'u 375D, bo się ogłaszał, za całe 107 zł wraz z przesyłką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 Mogli się pokusić o wersje na 4320 i 375D. A tak na Polaka zmiany, zmiany i jeszcze raz zmiany. A zastanowiłeś się co piszesz? Z tego co ja wiem BM-21 to głównie był na podwoziu Ural'a 375D. I w takiej wersji z tego co widzę ze szkiców jest. A WP innych nie miało, poza RM-70 na podwoziach Tatry 815 8x8, które kupiono w latach 80-ch ubiegłego wieku od Czechów, teraz nasi robią to na Jelczach jako WR-40, po drobnych modyfikacjach, zresztą Czesi też tak uczynili. Czasami warto poczytać, tym bardziej jeśli nie lubi się "II-go wojennego zoo", a chce się być znawcą. A jeśli pamiętasz Tomaszu, to do nie dawna takie wozy były w 16 p.art. w Braniewie...też na Ural'ch 375D. Ewentualnie pozostaje Ci zestaw Omega/Alanger/Revell...stary i poczciwy, bardzo trudno dostępny. Chyba się nie rozumiemy, Polskie BeeMki są na podwoziu 375D, a z tego co jest w na artach Trumpetera (czyli na obrazku) wychodzi na to, że będzie to to samo co wydał Alanger itp. czyli z URAL-em 4320. Co do samego BM-21 od Alangera, posiadam go i nie był aż tak trudny do zdobycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 nie znam sie na tych Gradach ale w/g mnie trampek jest inny niż nasz http://polskiesilyzbrojne.bloog.pl/foto,11225834,gal,705041,page,2,index.html?ticaid=5f7e0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 Chyba się nie rozumiemy, Polskie BeeMki są na podwoziu 375D, a z tego co jest w na artach Trumpetera (czyli na obrazku) wychodzi na to, że będzie to to samo co wydał Alanger itp. czyli z URAL-em 4320. Co do samego BM-21 od Alangera, posiadam go i nie był aż tak trudny do zdobycia Tomek, a tak na marginesie, to wiesz czym się różni Ural 375D od Ural'a 4320????? Może warto się trochę wczytać i nie wypisywać głupot. Ale tak na szybko, zewnętrznie nie różnią się niczym. Różnica pomiędzy tymi pojazdami jest taka, że model 375D był napędzany silnikiem benzynowym, a model 4320 silnikiem wysokoprężnym i w takiej formie jest produkowany do dziś, choć doczekał się już swoich następców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 Na prawdę nie widzisz różnicy w wyglądzie zewnętrznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 To podsyłam linki: Nasza BeeMka na 375D http://artyleria.csaiu.torun.pl/images/uzbrojenie/BM21.jpg BeeMka na 4320 http://svsm.org/albums/bm-21/P1580878.jpg Jak dla mnie grile nie mają ze sobą nic wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 (edytowane) Tomek, opamiętaj się grill??? Jak znam życie to i tak będzie skopany i trzeba będzie go dorabiać, mówię tutaj o naprawdę różnicach wynikających z obu pojazdów. Powiem jeszcze inaczej, nasze Star'y np. 244 lub 266 technicznie się nie różnią do pewnego momentu, po za rodzajem klamek, dopiero od jakiegoś czasu zaczęto je nie wiadomo po co modernizować. To jeżeli tak mają wyglądać, Twoim zdaniem, to mając model Omegi wystarczy że przerobię/dorobię grill i będę miał inny model. Zasadniczo, te pojazdy niczym się nie różnią. Edytowane 8 Listopada 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 Nic dodać. Nic ująć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 8 Listopada 2012 Share Napisano 8 Listopada 2012 Ale ja nigdzie nie pisałem, że to są 2 inne ciężarówki, pisałem, ze są to zmiany kosmetyczne, a Ty nie wiadomo dlaczego od razu mój brakwiedzy starasz się ukazać. Mam wiedzę o różnicach między tymi modelami. Muszę mieć gdyż przerabiam 4320 na 375D. Nie wysysam wszystkiego z palca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 22 Listopada 2012 Share Napisano 22 Listopada 2012 Czyżby Goździk ? https://www.facebook.com/pages/TrumpeterHobbyBoss-Fan-Club/103526326472636?sk=photos_stream#!/photo.php?fbid=123091544516114&set=pb.103526326472636.-2207520000.1353599925&type=3&theater Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 22 Listopada 2012 Super Moderator Share Napisano 22 Listopada 2012 Witam Co do Bm 21 to stary model miał inne przetłoczenia na tylnych błotnikach, zmiana grila no i układu wydechowego bo polska wersja ma go z przodu. Niby kosmetyka ale zmian jest sporo. Poczekamy co tam trumpek zmajstruje. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 5 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2012 Cześć Kolejne zapowiedź trąbki: http://www.cybermodeler.com/news/trumpeter.shtml Fajna ta ciężarówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 5 Grudnia 2012 Share Napisano 5 Grudnia 2012 RS w zapowiedziach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 6 Grudnia 2012 Share Napisano 6 Grudnia 2012 Nareszcie jakaś ciekawa wersja. Ciekawi mnie jak tam będzie z kalkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 6 Grudnia 2012 Share Napisano 6 Grudnia 2012 A niech- to.... Do takiego standardu starego Dragona przerabiam i przerabiam ... A tu Trumpeter mnie przerobił... Cieszę się, że jest taka zapowiedź... mimo wszystko. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 12 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2012 Cześć Kontynuacja serii BTR-60 - wersja łączności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 12 Grudnia 2012 Share Napisano 12 Grudnia 2012 Nadmienię tylko, że wersja BTR-60PU był na wyposażeniu naszej armii. Przyszło parę sztuk z OSA'mi jako wozy dowodzenia baterii. Jeden stoi w muzeum w Drzonowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 Super wiadomość .Ciekawe czy dadzą metalową lufę i pewnie cena też będzie powalająca.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 9 Stycznia 2013 Share Napisano 9 Stycznia 2013 Super wiadomość .Ciekawe czy dadzą metalową lufę i pewnie cena też będzie powalająca.Pozdrawiam Cenę obstawiam w okolicach 120-140 - takie czasy. Lufy mam dwie metalowe . Ale jak się pokaże model to zaraz RB coś wyduma..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
figfan Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 a tak wyglądać będzie po sklejeniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi