SławekK Napisano 27 Kwietnia 2017 Share Napisano 27 Kwietnia 2017 Coś brakuje mi '72 na forum - no to wrzucę coś od siebie . JSU-152 z PST w polskich barwach: Model dość stary, ale trudno o jakiś zamiennik - nie licząc "składanej" Zvezdy. Uzupełniłem go o blachy Parta, lufę RB i trochę własnych przeróbek, co widać na poniższych zdjęciach: Żaluzje na silniku są koszmarne do zrobienia... Liny jak zwykle dorabiałem sam . Pomalowany ciemny podkładem: Wycieniowany zestawem Valleyo: Po nałożeniu kalek, a przed brudzeniem. Jak to Hiwis pisze: plus za polskie malowanie . Pojazd z 4. Baterii 13. Samodzielnego Pułku Artylerii Samochodowej LWP - znalazłem ciekawy artykuł na temat tego sprzętu w polskich barwach, a Toro Model robi do niego kalki... tyle że nie udało mi się znaleźć żadnego zdjęcia tych wozów... stąd wygląd raczej przypuszczalny . Już przymocowany do podstawki. Figurki to żywiczni radzieccy pancerniacy - z tego co czytałem załogi wozów były radzieckie, mimo polskich oznaczeń. Gotowy model prezentuje się tak: Jak dla mnie ciekawy pojazd, ale model średni - szczególnie koła i gąski zostawiają wiele do życzenia... ale chciałem mieć ten wóz w kolekcji . Przy "brudzeniu" wozu miałem niemiłą przygodę, więc cieszę się, że w ogóle powstał . Był już na kilku konkursach, ale póki co doceniany za bardzo nie jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 27 Kwietnia 2017 Share Napisano 27 Kwietnia 2017 Kurcze, zdetalowany jak trzy- piątka. Na tych zdjęciach bez farby widać, że trochę "k" i "ch" musiało polecieć przy takiej zegarmistrzowskiej robocie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Kwietnia 2017 Share Napisano 27 Kwietnia 2017 Nie odważę się na jakikolwiek krytykę. Dla mnie jest super i podziwiam cię za wkład własny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 27 Kwietnia 2017 Share Napisano 27 Kwietnia 2017 Ogrom pracy jak zawsze. Wyciagnąłes bardzo wiele z tego gówni....go zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Kwietnia 2017 Share Napisano 27 Kwietnia 2017 Bardzo fajny !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 28 Kwietnia 2017 Share Napisano 28 Kwietnia 2017 Detal super, kolor troszkę za blady jeśli to miał być zielony, choć to tylko w odbiorze bo wiemy wszyscy że z ruską zielenia to było jak było... a że jeszcze jakość farby była słaba to zmieniała kolory zapewne:) Obicia...kolejny raz popełniasz ten sam błąd,dajesz je wszędzie niemal po równo. Skupiaj się by je robić tam gdzie one mogły powstać, a nie wszędzie tzn na 10 zadrapań 7-8 powinno być na krawędziach lub przy włazach i efekt słabych zadrapań zniknie. Na tym modelu wystarczyłoby dodać zadrapań przy włazach i na krawędziach. Jakie modele masz w planie? Myslę, że gdybyś proiwadził jakiś warsztat, to błyskawicznie wyeliminowałbyś "złe nawyki" bo widać, że masz chęć robienia naprawdę poprawnych modelii ambitnych, a nie "prosto z pudła" co baaaaardzo cenię! Ja mam ten sam problem z nauką brudzenia co Ty z zadrapaniami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 28 Kwietnia 2017 Share Napisano 28 Kwietnia 2017 Hiwis pisze "bez plusazapolskiemalowanie" ;) Tu ktoś powinien zauważyć "Plus Za Polskie Malowanie" ;) Z obiciami poszalałeś ;) Figurki to, gwoli ścisłości, fińscy pancerniacy z CP Models. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 28 Kwietnia 2017 Share Napisano 28 Kwietnia 2017 Bardzo fajna praca. Może się zmuszę żeby swoją Zwezdę dalej podłubać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zakurzony Napisano 28 Kwietnia 2017 Share Napisano 28 Kwietnia 2017 Peany nad poziomem zdetalowania pozostają aktualne Przyjęta przez Ciebie kolorystyka też mi odpowiada, bo gwoli prawdy 4BO w użyciu to szeroka paleta kolorów Tradycyjnie mam swoją opinię co do obić, a koledzy mnie już w jej wyrażeniu wyręczyli. Mam natomiast jakiś dysonans dotyczący dioramki - to drzewo w błocie mnie coś nie przekonuje. Ale to może dlatego, że generalnie nie lubię "błotnych" modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 29 Kwietnia 2017 Share Napisano 29 Kwietnia 2017 Kawał solidnej roboty, zwłaszcza blacharka. Ciut zwisów gąsienic i belki do wyciągania z błota najwyżej brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 3 Maja 2017 Autor Share Napisano 3 Maja 2017 Dziki za opinię. Model z zeszłego roku - jeszcze sprzed "uwag o odpryskach" - teraz jestem bardzo oszczędny w tej kwestii . Podstawkę robiłem równocześnie z Famo - tamta miała być sucha, ta mokra - po sforsowaniu Odry, po przygotowaniu artyleryjskim krajobraz był raczej księżycowy . Figurki rzeczywiście Finów - ale chyba pasują . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 3 Maja 2017 Share Napisano 3 Maja 2017 Piękny model! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi