Super Moderator Reflect Napisano 21 Maja 2017 Super Moderator Share Napisano 21 Maja 2017 Super tutorial!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 21 Maja 2017 Share Napisano 21 Maja 2017 Tą masę modelarską DAS to gdzie kupujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 21 Maja 2017 Super Moderator Share Napisano 21 Maja 2017 Wszystko jasne i zrozumiałe. Prosimy o więcej takich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 21 Maja 2017 Autor Share Napisano 21 Maja 2017 Dzięki Reflect i jawkers. Będę się starał aby było więcej takich. Masę DAS kupowałem w sklepie dla plastyków Matejko w Katowicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 21 Maja 2017 Share Napisano 21 Maja 2017 Dzięki. Ten tutorial to dobrze by było wyodrębnić i nadać mu adekwatny tytuł. Na pewno z niego skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 21 Maja 2017 Autor Share Napisano 21 Maja 2017 Właśnie nie widzę potrzeby wyodrębniania go (poza tym zdjęcia są słabe, postaram się kiedyś o lepsze). Zakładałem ten wątek z myślą o tym aby dzielić się wiedzą na temat różnych technik oraz wymienianiem się doświadczeniem z resztą użytkowników tego forum. Może np dało się jakoś ograniczyć ilość kroków do celu w tym Arminusie, a ja coś przeoczyłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 24 Maja 2017 Autor Share Napisano 24 Maja 2017 Czy pisałem że podczas nieobecności aerografa w moim warsztacie spróbowałem model pomalować po prostu pyndzlem? Oj to była masakra... nigdy więcej. Malowałem dwa modele w ten sposób w tamtym czasie. Jak dobrze, że aerograf do mnie powrócił :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 24 Maja 2017 Autor Share Napisano 24 Maja 2017 Kate trafiła do lakierni. Zaczynam od czarnego podkładu Ammo Mig. Następnie pokrywam miejsca, w których mają się pojawić odpryski i zadrapania farbką X-11 Chrome Silver. Całość zabezpieczam satynowym lakierem Vallejo. W kolejnym kroku pokrywam srebrny kolor Scratches Effects Ammo Mig. Nie czekam zbyt długo aż wyschnie i pokrywam górną cześć samolotu farbą XF-13 J.A. Green. Powoduje to że niektóre fragmenty (tam gdzie nie do końca wyschnął Scratches Effect) mieszają się ze sobą tworząc dość interesujący efekt. Po tym jak farbka przeschła pokrywam ją wodą i zdrapują pędzlem o sztywnym włosiu, wykałaczką albo igłą. Całość zabezpieczam satynowym lakierem. Czas na szare pasy. Maskuję obszar na skrzydłach za pomocą taśmy Tamiya oraz to co nie chce aby przypadkowo zostało pomalowane przez aerograf Camouflage Masking Putty Ammo Mig. I tak jak w przypadku odprysków na skrzydłach tutaj również pryskam Scratches Effect Ammo Mig a następnie XF-53 Neutral Grey. Zaraz po zdjęciu maskowania. Po działaniach z woda i pędzlem o sztywnym włosiu. Czas na spód. Staram się zamaskowac profilaktycznie taśmą Tamiya boki samolotu oraz wspomagam się Camouflage Masking Putty Ammo Mig. Po zdjęciu maskowania. Do pomalowania spodu użyłem farbki XF-55 Deck tan. Do pomalowania wnętrza podwozia Mr.Hobby 57. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 25 Maja 2017 Autor Share Napisano 25 Maja 2017 Czas na pozostałe elementy malowania. Oczywiście te elementy można by było spokojnie wykleić kalkomanią. Jednak chciałem aby te elementy miały zużyty wygląd. Zaczynam od maskowania taśmą Tamiya oraz nieśmiertelnym Camouflage Masking Putty Ammo Mig. Następnie psikam aerografem warstwę X-11 Chrome Silver. Kolejno, psikam Scratches Effect Ammo Mig, pokrywam za pomocą aerografu wybrane elementy farbkami: XF-3 Flat Yellow, XF-68 Nato Brown, XF-59 Desert yellow oraz X-18 Semi Gloss Black. Po ściągnięciu maskowania. Czekam chwilkę aż farbki wyschną po czym z pomocą wody oraz różnych narządzi staram się zdrapać farby w logicznych miejscach. Ze śmigłem chyba trochę przesadziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 6 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2017 Po prawie dwóch tygodniach udało mi się zakończyć etap kalkomanii. Do aplikacji kalek używałem zestawu Mr.Hobby Setter Neo (MS-234) oraz Softer Neo (MS-233). Jakość kalkomanii w zestawie nie jest najlepsza ale tez nie jest najgorsza. W kilku momentach wyszło parę bugów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 7 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2017 Po nałożeniu kalkomanii poskładałem wszystkie części w całość. Tak się to prezentuje. Próbowałem nałożyć delikatny pin wash. Niewiele jednak z niego widać :( Efekty końcowe (bardzo delikatny weathering) nakładam dwoma specyfikami: Sumer Kursk Earth od AK Interactive oraz Kursk Soil od Ammo Mig. Nakładam emalie w wybrane fragmenty. nie czekam aż jedna wyschnie. Od razu nakładam, mogą się mieszać ze sobą. Następnie, również nie czekając na przeschnięcie rozmywam krawędzie terpentyną bezzapachową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 12 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2017 Kasia skończona: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 26 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2017 Kolejny sezon grillowania na działce został otwarty a tym samym trzeba ruszyć z kopyta z nowym działkowym modelem. W zeszłym roku na tacy był M60A1 with Reactive Armor firmy Tamiya. W tym roku pozwolę sobie na realizację rydwanu ognia z firmy Hobby Boss w skali 1:35. Planuję model wykonać bez dodatków i bez spinki na pełnym chilloucie. Może, wymienię gąsienice na fruile, ale to się jeszcze zobaczy. No więc zaczynamy: i już na początku mały klops. W ruch musiała iść szpachlóweczka. Na szczęście na tym etapie nie było to trudne do opanowania. Drobnicę elementów podwozia wycinało i obrabiało się bardzo łatwo i szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 26 Czerwca 2017 Share Napisano 26 Czerwca 2017 Oglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 28 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2017 Poniżej wycięta drobnica Międzyczasie powstały koła To chyba elementy wahacza, ale nie jestem pewien. W każdym razie składają się z dwóch części. Element śruby odcinam z powodu szwów plastiku. Nowe śruby dorabiam za pomocą wybijaka i kawałków polistyrynu. To zdecydowanie szybsza metoda niż czyszczenie tak małych elementów ze szwów. Kolejne elementy wycięte Wszystkie elementy po wklejeniu na miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 17 Sierpnia 2017 Share Napisano 17 Sierpnia 2017 Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 25 Października 2017 Autor Share Napisano 25 Października 2017 Dawno nie było updejtu. Całkiem niedawno skończyłem zabawę ze starym italerowskim shermanem. Na model nie zwracałem uwagi. Nawet karabin odpadł podczas malowania hehe W każdym razie mnie zależało na przetestowaniu oilbrusherów od miga i zabawie z pigmentami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Października 2017 Share Napisano 27 Października 2017 Wózki trzeba było na sztywno posklejać, bo gąsienica zadziera je do góry, szczególnie przednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 27 Października 2017 Autor Share Napisano 27 Października 2017 a myślałem, że to tak ma być :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 31 Października 2017 Autor Share Napisano 31 Października 2017 Kolejny eksperyment. Tym razem zabawa polegała na zyskaniu doświadczenia w używaniu pigmentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 16 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2018 W tym roku zaczynam zabawę na placu takim maleństwem Sherman M4A2 Zvezda, 1:100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 19 Stycznia 2018 Share Napisano 19 Stycznia 2018 szkrabek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Stycznia 2018 Share Napisano 20 Stycznia 2018 Jak na taką skalę to wygląda bardzo dobrze. Jednak zbliżenia ujawniają jak słabości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 1 Lutego 2018 Autor Share Napisano 1 Lutego 2018 No niestety bazylms, musiałbym mieć pędzel z jednym mikro włosiem aby mniejsze odpryski namalować XD A szwa na gąsienicach nie chciało mi się skrobać - przyznaję się bez Tymczasem, prezentuję ostatnie maleństwo jakie zdziałałem (Italeri 1:72). Sam model w sobie taki sobie. Dużo kombinowania aby coś z tego wyszło. Malowanie wydało mi się ciekawe. Trochę eksperymentów z washem i zabawy z pigmentami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 2 Lutego 2018 Share Napisano 2 Lutego 2018 Bardzo ładny ten ostatni model! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi