abtb Napisano 27 Lipca 2017 Autor Share Napisano 27 Lipca 2017 Tylko się nie daj przekabacić po tych dyskusjach z biegłymi w nadmierny brudzing !!! ;PŚmigła są z natury czyszte ! (o ile nie są upaprane) Brudzing? Temu panu dziekujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 27 Lipca 2017 Share Napisano 27 Lipca 2017 Ogólnie już się nie odzywam tylko jedno pytanie skoro ma byc wash to po co ten lakier mat ?? chyba nie powiecie mi ze washa robi się na matowej powierzchni ?? Bo jeśli tak to znaczy ze moja wiedza jest na poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Lipca 2017 Autor Share Napisano 27 Lipca 2017 Ogólnie już się nie odzywam tylko jedno pytanie skoro ma byc wash to po co ten lakier mat ?? chyba nie powiecie mi ze washa robi się na matowej powierzchni ?? Bo jeśli tak to znaczy ze moja wiedza jest na poziomie Lakierowanie matem: - lakier ok 1,50zł -prąd ok 60gr - browar 4,50zł POWTÓRNE lakierowanie połyskiem - lakier ok 1zł - prąd ok 60 gr - browar 4,50zł Sprawdzenie efektów końcowych niektórych elementów oraz dyskusje w temacie -BEZCENNE Tylko na browarze k...a strata bo w drugim sklepie był po 3,80zł Specyfik do washa dotrze do "kaczystanu" ok 20 sierpnia Zasiadam do wirników i ZiL-a oraz Mi-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 27 Lipca 2017 Share Napisano 27 Lipca 2017 Zasiadam do wirników i ZiL-a oraz Mi-2 A z Mi-2 to będzie jakiś warsztacik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Lipca 2017 Autor Share Napisano 27 Lipca 2017 Zasiadam do wirników i ZiL-a oraz Mi-2 A z Mi-2 to będzie jakiś warsztacik ? No nie wiem, 9 sierpnia muszę już go zapakować do pudełka i w drogę Więc kuso z czasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 27 Lipca 2017 Share Napisano 27 Lipca 2017 No nie wiem, 9 sierpnia muszę już go zapakować do pudełka i w drogę Więc kuso z czasem Nie widzę związku jednego z drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Lipca 2017 Autor Share Napisano 27 Lipca 2017 No nie wiem, 9 sierpnia muszę już go zapakować do pudełka i w drogę Więc kuso z czasem Nie widzę związku jednego z drugim. W sumie mam 4 szt rozgrzebane i może coś się da wydzielić A może warsztacik grupowy ( nie mylić z ....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 27 Lipca 2017 Share Napisano 27 Lipca 2017 Ta... tośta se chopaki pogadali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 29 Lipca 2017 Share Napisano 29 Lipca 2017 Ogólnie już się nie odzywam tylko jedno pytanie skoro ma byc wash to po co ten lakier mat ?? chyba nie powiecie mi ze washa robi się na matowej powierzchni ?? Bo jeśli tak to znaczy ze moja wiedza jest na poziomie Lakierowanie matem: - lakier ok 1,50zł -prąd ok 60gr - browar 4,50zł POWTÓRNE lakierowanie połyskiem - lakier ok 1zł - prąd ok 60 gr - browar 4,50zł Sprawdzenie efektów końcowych niektórych elementów oraz dyskusje w temacie -BEZCENNE Tylko na browarze k...a strata bo w drugim sklepie był po 3,80zł Specyfik do washa dotrze do "kaczystanu" ok 20 sierpnia Zasiadam do wirników i ZiL-a oraz Mi-2 czyli z tego co tu wywnioskowałem na to wychodzi ze do washa za mało piwa u mnie szło i dlatego takie mizerne efekty mi wychodzą czekam na dalsza relacje z prac pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Lipca 2017 Autor Share Napisano 29 Lipca 2017 czyli z tego co tu wywnioskowałem na to wychodzi ze do washa za mało piwa u mnie szło i dlatego takie mizerne efekty mi wychodzą czekam na dalsza relacje z prac pozdrawiam Takie "bezpiwne" podejście urąga technologii! Na razie postęp mizerny, zrobiłem i poszpachlowałem wirnik ogonowy oraz głowicę wirnika głównego, Jak się "wyskrobie" ze szpachli to będą fotki. Na razie tylko nastąpiła zmiana koncepcji odnośnie ładunku na platformie: Ziłek 157 w wersji punktu dowodzenia jest za wysoki i w związku z tym na za cargo będzie robił Ził 131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2017 Witam po przerwie wywołanej zmaganiami z inną materią ale jak mówi stare przysłowie pszczół" "Raz Jaczek, raz wiatraczek" A zatem w krótkich żołnierskich słowach: głowica wirnika głównego! Co prawda na razie to "surówka" ale jakiś zarys już ma. wszystko co białe jest to moja radosna twórczość własna oparta na fotografiach egzemplarza stojącego w Monino Głowica wymaga oczywiście jeszcze interwencji papierku ściernego ale już jest całkiem, całkiem. Po oczyszczeniu dodam jeszcze okablowanie. A zatem fotki" I na koniec porównanie z głowicą od Mi 2. W sumie niewiele mniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 20 Sierpnia 2017 Share Napisano 20 Sierpnia 2017 Weź powalcz jeszcze z tymi liniami podziału formy. EDIT: A nie, sorki, to miejsce łączenia połówek, ale jak zwał tak zwał - widoczne są gdzieniegdzie i to w dosyć eksponowanych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 21 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2017 Weź powalcz jeszcze z tymi liniami podziału formy.EDIT: A nie, sorki, to miejsce łączenia połówek, ale jak zwał tak zwał - widoczne są gdzieniegdzie i to w dosyć eksponowanych miejscach. To na razie "surówka" i jeszcze trochę zabawy przy niej będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 21 Sierpnia 2017 Share Napisano 21 Sierpnia 2017 A to w takim razie wszystko ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2017 Będąc przywołanym do prządku przez stałych podglądaczy tematu "śmigłowcowego" wracam do tematu i zamieszczam fotki z postępu prac. W dniu wczorajszym dotarła w końcu paczucha z chemią. A zatem zaopatrzony już we wszystko co trzeba będę próbował pchać temat do przodu bo jak mawiał klasyk (pułkownik ) "Kończ waść, wstydu oszczędź!" A zatem do "rzucenia" okiem zapraszam A zatem zabawy malarsko-chemiczne czas zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 30 Sierpnia 2017 Share Napisano 30 Sierpnia 2017 Parafrazując mistrza... "Zaczynaj Waść miejże litość... ":szampan1" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2017 Parafrazując mistrza..."Zaczynaj Waść miejże litość... ":szampan1" Na spokojnie, tu nie ma pospiechu bo jak się spieprzy to............ A jeszcze zapomniałem dodać że w prywatnym magazynie braki i farbki coby łopaty okrasić musiałem zamówić. Ale jutro powinny dotrzeć tak więc weekend zapowiada się pracowicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 30 Sierpnia 2017 Share Napisano 30 Sierpnia 2017 Drutów kontrujących tylko brakuje Szacuneczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2017 Drutów kontrujących tylko brakuje Szacuneczek. A co to jest i z czym to się je? Oglądając oryginał i porównując do wytworu A-modelu i rąk własnych braków nie dostrzegam. Czy aby kolega mnie nie "wkręca"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Września 2017 Autor Share Napisano 4 Września 2017 Parafrazując mistrza..."Zaczynaj Waść miejże litość... ":szampan1" No cóż, skoro tak, to trzeba tę łódź pchnąć na wodę Mały postęp w pracy, aczkolwiek do zakończenia już pozostało niewiele, Właściwie tylko koła, kabelki w głowicy i zbiornikach paliwa. I składamy wszystko w całość Może wyszedł odrobinę styrany ale jeszcze można przetrzeć Pytanie do znawców - lakierować matem czy półmatem? A teraz zapraszam do ostatniej już galerii warsztatowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Września 2017 Share Napisano 5 Września 2017 (edytowane) ...Czy aby kolega mnie nie "wkręca"? Ależ tam, żadne wkręca Po prostu do opus magnum dłubania zabrakło tylko zabezpieczeń połączeń gwintowych Ale... kolorów na piaście WN stanowczo za mało. Jako przykład co prawda piasta z Mi-17, ale idea ta sama: http://www.mi8mi17.com/ Różne materiały, różna obróbka różna kolorystyka. Edytowane 5 Września 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 5 Września 2017 Share Napisano 5 Września 2017 Super. Kawał wiatraka. Jak zdejmiesz maski z oszklenia, będzie dopiero widać wszystko w całej krasie. Co stawiasz na platformę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Września 2017 Autor Share Napisano 5 Września 2017 ...Czy aby kolega mnie nie "wkręca"? Ależ tam, żadne wkręca Po prostu do opus magnum dłubania zabrakło tylko zabezpieczeń połączeń gwintowych Ale... kolorów na piaście WN stanowczo za mało. Jako przykład co prawda piasta z Mi-17, ale idea ta sama: http://www.mi8mi17.com/ Różne materiały, różna obróbka różna kolorystyka. Ja rozumiem, że wiatrak jest duży ale to skala 1/72 i owe śruby które miałbym przewiercić powinny mieć tak na oko 0,2mm średnicy i wysokości tylko,tylko więc próba jakiegokolwiek wiercenia skończyła by się zniszczeniem całości. Stawiam dolary przeciwko orzechom że nawet w "48" takich bajerów się nie robi. ( no może jakiś rodzynek 100% wierności) A co do kolorów? Cóż, interpretacje tematu są różne. Amodel podaje kolor głowicy jako szary i taki też można znaleźć na niektórych zdjęciach oryginałów ale na żadnym nie widziałem siłowników w kolorze lekko błękitnym. Tak więc jest to moja luźna interpretacja tematu i taka mi się podoba - jeszcze odrobinkę nad nią popracuję Super. Kawał wiatraka. Jak zdejmiesz maski z oszklenia, będzie dopiero widać wszystko w całej krasie. Co stawiasz na platformę? Tak na szybkiego to Ził-a 131 lub któregoś z BTR 60 ale na razie to tak tylko poglądowo. Nie ma szans żebym na najbliższy konkurs zrobił pełne zamocowanie ładunku A poza tym trzeba by warsztat Valianta pchnąć do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Września 2017 Share Napisano 5 Września 2017 A co do kolorów? Cóż, interpretacje tematu są różne. Amodel podaje kolor głowicy jako szary i taki też można znaleźć na niektórych zdjęciach oryginałów ale na żadnym nie widziałem siłowników w kolorze lekko błękitnym. Tak więc jest to moja luźna interpretacja tematu i taka mi się podoba - jeszcze odrobinkę nad nią popracuję Z kontrówkami to przecież żarty, żarciki, tak tylko podpuszczałem, mając w tyle głowy wyrazy uznania dla detalu. A co do kolorów - odkuwka piasty, ramiona, łączniki itp to wszystko są metalowe elementy, nielakierowane, stąd moja uwaga co do kolorystyki. Korpusy tłumików drgań (nie siłowników) mogą, nie muszą być lakierowane. Nie zmuszam, żądam ani wymagam, żebyś zmieniał cokolwiek oczywiście, ale jak sam napisałeś - instrukcja kazała na "szaro" i jest ciemnoszaro z suchym pędzlem. Tak to własnie wygląda ni mniej, ni więcej. I jako że cały model jest szary to potęguje to tylko efekt. Włożyłeś ogrom pracy a wygląda to "plastikowo". A taki "detal" (ma modelu, w rzeczywistości piasta wazy pewnie z ćwierć tony albo i lepiej ) ozywiłby miniaturę. Piasta śmigła ogonowego potraktowana z podobną uwagą też uwiarygodniła by model. Oczywiście, że Twój to model i zrobisz jak zechcesz. Ja korzystam tylko z prawa widza do komentowania i robię to jeszcze na etapie warsztatu, bo doskonale rozumiem, że mało co tak irytuje jak wpis w galerii z cyklu "Oglądałem warsztat i dopiero jak prezentujesz skończony model dowalę się do wszystkiego jak leci." Po koleżeńsku radzę, nie rzucam błotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Września 2017 Autor Share Napisano 5 Września 2017 I tu należy się małe wyjaśnienie: - głowica jest w kolorze gunmetal przetarta srebrnym A uwag twoich nie odbieram jak rzucania błotem Po prostu jak napisałeś każdy ma swój warsztat i własne podejście do tematu. Tak naprawdę to po raz pierwszy robię model śmigłowca w tej "formie". Wystarczy porównać z otwierającym watek zdjęciem Mi 6. Widziałem zdjęcie głowicy z "6" i była jak jeden wielki monolit w kolorze stali, bez żadnych zróżnicowań barwy metalu. Po prostu kloc bez duszy i przestrzeni. A to co zrobiłem w "10" to moja interpretacja przestrzenności. Może nie do końca udana ale oglądając zdjęcia stwierdzam, że pomimo robienia ich dobrej jakości aparatem to i tak nie widać "rzeczywistości" w 100%. A poza tym moje "studio fotograficzne" A uwagi są zawsze mile widziane bo dzięki jednej z nich (może odrobinę ukrytej) zrobiłem wszystkie przewody instalacji hydraulicznej I tak jak wcześniej wspomniałem na żywo do obejrzenia w Łasku. No chyba że gradobicie lub inne tornado Obiecuję poprawę "warsztatu" w granicach zdrowego rozsądku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi