Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Miecz Damoklesa spadł...

1) jeszcze nie myślałem o tym elemencie

2) dziura nie jest dziwna- ta szparę zakrywa element montowany od wewnątrz zderzaka. Od dołu ta szparę uzupełnia osłona dodatkoweg zbiornika paliwa. Opcje są trzy:

A. Wymiana zderzaka

B. Odklejenie i wklejenie brakującej części

C. Pozostawienie klapy bagażnika otwartej

3) tu nie rozumiem....

4) chodzi Tobie o wywalenie plastiku i włożenie kratki?

5) wymienię przy montażu M2

6) Już wymieniona na Tamiya

7) temat śrub cały czas aktualny i wiedzę, ze temat zamierza ku wieży Bronco

8) wymienię na mniejsze

Co do śrub GPK- konia z rzędem temu, kto odcięta od kostki śrubę 0,7 mm ułoży odpowiednio na kawałku plastiku. Próbowałem z dwoma szkłami powiększającymi- bezskutecznie.

• Odpowiedzi 167
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Miecz Damoklesa spadł...

Nie przesadzaj

Co do śrub GPK- konia z rzędem temu, kto odcięta od kostki śrubę 0,7 mm ułoży odpowiednio na kawałku plastiku.

Konia wyślij pocztą. Rząd też. Przecież 0,7 mm to kawał elementu. Nie widzę żadnego problemu z równym przyklejeniem śrub, nawet tak małych. Np. zaostrzoną wykałaczką. Sposobów pewnie znalazłoby się wiele. A jak raz nie wyjdzie - odklejasz, debonder i jazda od nowa.

3) tu nie rozumiem....

Na dachu odlane są trójkąty, które przechodzą łukiem w paski blachy, mocowane do słupków. Obejrzyj zdjęcia. Nie wiem, czy producent przewidział takie blaszki.

4) chodzi Tobie o wywalenie plastiku i włożenie kratki?

Tak. Po wymianie górnego grilla ten przedni też by się przydało poprawić.

Napisano

Aaaaa...dach. Oczywiście element będzie zeszlifowany i zastąpiony blaszką gięta i łącząca dach ze słupkiem. Nad grillem pomyślę. Ten "kawał elementu" 0,7 mm sfotgrafuję, żebyśmy wszyscy mieli świadomość... ja jej nadal nie mam- gdzie jest góra śruby, dół, a gdzie boczne krawędzie. Aktualne badania okulistyczne diagnozują "zero zero".

Napisano
Nie chce mi się wracać do Waszej dyskusji o śrubach, więc przypomnij proszę - skąd brałeś te na wieżę, tarczę i barierki?

Mam 0,8 mm z Menga. Te na GPK, to Taurus Models 0,7 mm.

Napisano

Podtrzymuję swoją propozycję przymiarki wieży Bronco... Co do śrub i nitów, to ładne zawsze daje Legend w swoich konwersjach. Takie odlane po 10 na prostokącie. Zerknij np w inbox wieży GPK...

Napisano
Taurus Models 0,7 mm.

Czy to ten zestaw? Jeżeli tak, to faktycznie nie do końca dobry kształt (choć na zdjęciach Twojej wieży dziwnie wyglądają, jakby inaczej - podkładka, nakrętka i kawałek śruby). Mając jakiś gotowy zestaw możesz z nakrętek odcinać wystające kawałki śrub, szlifować i potem odcinać z kostek gotowe już same łby. Kształtem Meng pasuje, oczywiście odpowiednia strona. Ty chyba dałeś złą... Kończąc przydługi wywód - na tarczy śruby powinny być mniejsze niż na wieży. Na zewnątrz - podkładka i łeb, u Ciebie chyba jest podkładka, nakrętka i kawałek śruby (dlatego wydają się takie wystające).

Co do śrub i nitów, to ładne zawsze daje Legend w swoich konwersjach. Takie odlane po 10 na prostokącie. Zerknij np w inbox wieży GPK...

Właśnie miałem o tym pisać. Mariusz mnie wyprzedził. To byłoby chyba najlepsze rozwiązanie, szkoda tej fajnej blacharki (chociaż na pewno kiedyś wykorzystałbyś ją w innym modelu).

To wszystko to niby trzepanie kota przy pomocy młota, ale może warto trochę się podoktoryzować z tymi zasranymi śrubami, bo to będzie widać po washu. W modelu konkursowym zwłaszcza

Napisano

Trzepotaniem kotka nazwał bym męczenie śrub na podwoziu, którego nie będzie widać... Te są aż nadto widoczne i w obecnym kształcie spartolisz model... Proponuję odłożyć wieżę na bok, w ramach odpoczynku i zaprezentować publiczności podwozie (dodane śruby na wahaczach, poprawiony tłumik, obniżone zawieszenie i wklejone przetłoczenia wanny...

Napisano
Rozczaruję Cię- żadnych śrub na wahaczach nie będzie. Temat wieży uważam za zamknięty- będzie Bronco.

W obecnym układzie to lepsze rozwiązanie niż te wielgaśne śruby... Co do wahaczy to polecam jednak dokleić śruby - po 4 na koło, razem 16... Te z wieży tu się nadadzą... Piotrek, skup się na detalach... Do końca jeszcze dużo czasu..!

Napisano

To mój mały wkręt - do przytrzymywania małych elementów można użyć czegoś takiego jak Sticky Pencil - jak mały element 'łapiesz' zależy od naostrzenia ołówka ;-) - cena ok 6 złociszy

Żeby nie było, obserwuje ;-)

Napisano

Wieża z Bronco. Poskładałem jeszcze raz zderzak i dołożyłem prawidłową klapę bagażnika z przetłoczeniami (Tamiya). Po prawej stronie powstała półka pod antenę Harrisa wraz z anteną.

37124783282_de7de39839_b.jpg

37124783622_e35c998cab_b.jpg

Weekend mieszania, kombinowania, próbek i powstał w 80% pierwszy figurant

podkład

37124785662_f46aa4176c_b.jpg

37124785242_a6295deb55_b.jpg

kolor bazowy

37124784992_70d1999983_b.jpg

37124784642_e47d59d739_b.jpg

Zieleń i brąz

37124784252_6e7e6e4a2d_b.jpg

37124783892_39d4be9862_b.jpg

Nałożony kamuflaż

37124782602_641dbb9ff0_b.jpg

37124782882_d8e3d12b21_b.jpg

Niezbyt dobrze to niestety widać, ale efekt jest naprawdę fajny. Dodam jeszcze trochę ciemnobrązowych plamek.

Napisano

Pamiętasz, że obrotnica z wersji M1114 różni się w szczegółach od tej z M1151? Dlaczego nie wymieniłeś tylko samego GPK na elementy Bronco?

Zrób tym figurkom jakieś porządne zdjęcia, bo te są do dupy. Ale kamuflaż Ci się chyba udał

Napisano
Pamiętasz, że obrotnica z wersji M1114 różni się w szczegółach od tej z M1151? Dlaczego nie wymieniłeś tylko samego GPK na elementy Bronco?

Zrób tym figurkom jakieś porządne zdjęcia, bo te są do dupy. Ale kamuflaż Ci się chyba udał

O ile pamietam, to obrotnica z Academy jest szersza, ale sprawdzę. Poza tym, ta wieże miałem sklejoną. Mam drugą rozłożoną.

Napisano

Nie chodziło mi bynajmniej o obrotnicę z Academy. Miałeś ładnie poskładaną blaszkową, do niej doklej same ścianki GPK, zamiast blaszanych.

Napisano

Aaaaa! Taki koncept Waść wydumałeś. Tyle tylko, ze blaszana podstawa ma wg mnie wymiary plastikowej z Academy.

Myślę jeszcze o strzykawce, kleju dwuskładnikowym i blaszanej wieży

Napisano

Ano taki koncept, a jaki?

Myślę jeszcze o strzykawce, kleju dwuskładnikowym

Chcesz z tego robić śruby? Taki pomysł ktoś Ci tam chyba podsuwał... Jeżeli będziesz w stanie zrobić wszystkie śruby takiej samej wielkości i jeszcze mające kształt sześciokątnych śrub z okrągłą podkładką - powodzenia

Napisano
Ano taki koncept, a jaki?

Myślę jeszcze o strzykawce, kleju dwuskładnikowym

Chcesz z tego robić śruby? Taki pomysł ktoś Ci tam chyba podsuwał... Jeżeli będziesz w stanie zrobić wszystkie śruby takiej samej wielkości i jeszcze mające kształt sześciokątnych śrub z okrągłą podkładką - powodzenia

Pokaż mi na zewnętrznej powierzchni Bronco takie śruby

Napisano

Dlatego pozostań przy blaszanej wieży - z okrągłego profilu wytnij plasterki-podkładki, a śruby powycinaj albo z jakiegoś złomu, albo z zestawu Menga, albo z Taurusa, albo powyciskaj na blaszkach Eduarda... Konkurs zobowiązuje

Napisano
Dlatego pozostań przy blaszanej wieży - z okrągłego profilu wytnij plasterki-podkładki, a śruby powycinaj albo z jakiegoś złomu, albo z zestawu Menga, albo z Taurusa, albo powyciskaj na blaszkach Eduarda... Konkurs zobowiązuje

Nie ma opcji, żeby zrobił takie same śruby jak na dachu i dopancerzeniu całego modelu. Te na wieży Bronco najbardziej przypominają te z dachu M1165- kształtem i rozmiarem. Żeby uniknąć karykatury zostawię jednak Brocno. Konkurs zobowiązuje

Napisano

Płyty wieży z Bronco są całkiem ok, więc powróć tylko do obrotnicy z blaszek i będzie gitara No i może tarczę GSK weź też z blaszki - 4 śruby chyba Ci się uda gdzieś znaleźć odpowiednie.