krosto Posted September 7, 2017 Share Posted September 7, 2017 Witam, Tak, więc przerywam 7 letni okres dłubania w WWI i robię wyłom dla Lima-5. Model ma obrazować egzemplarz o nr 1410, na którym zginął mój Teść ppor. Pil. Inż Zbigniew Oleksiak. Będę pracował na zestawie HB nr 80334, blaszkach od Edka oraz kalkach Model Mastera. W pierwszym rzucie musiałem nieco przerobić fotel katapultowy (podstopy powinny być nieco pod kątem)… …. i NIE skorzystać z kilku blaszek samoprzylepnych Edka do kokpitu (gdyż wyglądały groteskowo). Całość tak się prezentuje. Ps.mam nadzieję, że niczego nie spie..psułem pzdr K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NAND Posted September 7, 2017 Share Posted September 7, 2017 Bardzo podoba mi się tematyka prowadzonej relacji, zasiadam w pierwszym rzędzie i kibicuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted September 7, 2017 Share Posted September 7, 2017 A co to za blaszki skoro to nie Edek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SnaQ Posted September 7, 2017 Share Posted September 7, 2017 Jak nie Edek, jak Edek? Napisał, że nie chce użyć jedynie kilku z nich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted September 7, 2017 Share Posted September 7, 2017 No bo te zegary podejrzanie dobrze wyglądają jak na Edka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SnaQ Posted September 7, 2017 Share Posted September 7, 2017 Edkowe one są Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krosto Posted September 8, 2017 Author Share Posted September 8, 2017 Czołem, SnaQ dobrze prawi. Blaszkowe czarne panele nie zostały zaaplikowane, jakieś takie zbyt płaskie i dyskotekowe pzdr K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krosto Posted September 12, 2017 Author Share Posted September 12, 2017 Witam, Poniżej poprawiony fotel, bardziej zbliżony do oryginału pzdr K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krosto Posted September 16, 2017 Author Share Posted September 16, 2017 Silnik mam nadzieje jest skończony. Nie będę się bawił w kabelki i inne samoróbki, bo niestety będzie niewidoczny pzdr K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duży Modelarz Posted September 16, 2017 Share Posted September 16, 2017 Tyle pracy poświęciłeś na silnik, którego nie wyeksponujesz? Po co? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SnaQ Posted September 18, 2017 Share Posted September 18, 2017 A bo to pierwszy raz, gdy modelarz robi coś czego i tak nie będzie widać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duży Modelarz Posted September 19, 2017 Share Posted September 19, 2017 Dla mnie minimum to, żeby było chociaż małe okienko. Nawet takie przez które niewiele się da dojrzeć. Gdy jakiś element ma być całkowicie schowany w kadłubie, to się nie wygłupiam ;). No ale akceptuję to, że każdy robi po swojemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krosto Posted October 2, 2017 Author Share Posted October 2, 2017 Witam, Nie mam jeszcze koncepcji jak to ostatecznie pokazać, ale sama praca przy silniku to też była przyjemność. Gorzej z nitowaniem. nuda. Progres niewielki pzdr K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazman79 Posted October 2, 2017 Share Posted October 2, 2017 Mogłeś najpierw zeszlifować ten wypukły prostokąt na stateczniku pionowym... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krosto Posted October 2, 2017 Author Share Posted October 2, 2017 Fakt. Zobaczę w domu na ile o jest wypukły. Da się poprawić jak będzie mocno zniekształcał. Pzd K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tazman79 Posted October 2, 2017 Share Posted October 2, 2017 To daje sie latwo zeszlifowac, robilem to w swoim Limie-5. Powinienes takze zaszpachlowac te otwory na wysokosci komor podwozia na spodzie skrzydel... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krosto Posted October 3, 2017 Author Share Posted October 3, 2017 Sprawiłem psikajac alu i faktycznie prostokąt się odznacza. Zeszlifowałem i nity poprawiłem ręcznie. Dzieki. Otwory zaszpachluje zatem pozdrawiam K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krosto Posted November 22, 2017 Author Share Posted November 22, 2017 …wracam do tematu. Nitowanie skończone. Po przymiarkach, kombinacjach, szlifach i przycinkach pozostaje zjednoczyć części kadłuba w braterskim pocałunku, gdyż nijak się nie dało ich dopasować. Zawsze coś gdzieś uciekało lub straszyło szparą wielkości krateru Ostatnie zdjęcia przed łączeniem następnie grzebałem w lukach podwozia dodając wszelakiej maści kabelki Zdjęcia słabe, bo ktoś niewielkiego wzrostu pozmieniał mi rozdzielczość w aparacie.. pzdr K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SnaQ Posted November 23, 2017 Share Posted November 23, 2017 O ile się nie mylę, Limy miały wnęki podwozia w wersji z żebrowaniem, a nie z przetłoczeniami. Dasz radę jeszcze poprawić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krosto Posted November 24, 2017 Author Share Posted November 24, 2017 Co 4 to nie 2 oczy:) Myślę, że na tym etapie to już nie dam rady. Sprawdzę, jak się sprawy mają dzieki K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
biket26 Posted February 25, 2018 Share Posted February 25, 2018 Powodzenia. Najważniejsze żebyś dokończył model cały czas do przodu... staramy się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jerry Posted February 27, 2018 Share Posted February 27, 2018 Czesć Widze że w kazdym chyba modelu Hobby bossa sa problemy ze spasowaniem czegoś :/ Ja skrzydła pasowałem 2 tygodnie ..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krosto Posted February 28, 2018 Author Share Posted February 28, 2018 Cześć, Przepraszam za brak aktualizacji. Nie mam koncepcji na ostateczny wygląd tego Limka. Już dostał podkład i sreberko i tak sobie czeka w pudełku. Wypolerowałem owiewkę jak SnaQ w swoim i to jest do zrobienia. Kolega jeszcze dorobił radary, o czym zapomniałem no tak się zatrzymałem. Może jakieś zdjęcia porobię to wrzucę. Z tym pasowaniem to lipa straszna bo pod metalizer to musi być cacuś bryłka. Kupa roboty jest i tu się zgadzam pzdr K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krosto Posted March 21, 2018 Author Share Posted March 21, 2018 ... z kronikarskiego obowiązku Stan pudełkowy, czyli przeszedł na bocznicę, ale już mi świta, jak chciałbym aby ostatecznie wyglądał, więc postęp jest:) pozdrawiam K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts