krosto Napisano 7 Września 2017 Napisano 7 Września 2017 Witam, Tak, więc przerywam 7 letni okres dłubania w WWI i robię wyłom dla Lima-5. Model ma obrazować egzemplarz o nr 1410, na którym zginął mój Teść ppor. Pil. Inż Zbigniew Oleksiak. Będę pracował na zestawie HB nr 80334, blaszkach od Edka oraz kalkach Model Mastera. W pierwszym rzucie musiałem nieco przerobić fotel katapultowy (podstopy powinny być nieco pod kątem)… …. i NIE skorzystać z kilku blaszek samoprzylepnych Edka do kokpitu (gdyż wyglądały groteskowo). Całość tak się prezentuje. Ps.mam nadzieję, że niczego nie spie..psułem pzdr K Cytuj
NAND Napisano 7 Września 2017 Napisano 7 Września 2017 Bardzo podoba mi się tematyka prowadzonej relacji, zasiadam w pierwszym rzędzie i kibicuje Cytuj
SnaQ Napisano 7 Września 2017 Napisano 7 Września 2017 Jak nie Edek, jak Edek? Napisał, że nie chce użyć jedynie kilku z nich. Cytuj
Solo Napisano 7 Września 2017 Napisano 7 Września 2017 No bo te zegary podejrzanie dobrze wyglądają jak na Edka. Cytuj
krosto Napisano 8 Września 2017 Autor Napisano 8 Września 2017 Czołem, SnaQ dobrze prawi. Blaszkowe czarne panele nie zostały zaaplikowane, jakieś takie zbyt płaskie i dyskotekowe pzdr K Cytuj
krosto Napisano 12 Września 2017 Autor Napisano 12 Września 2017 Witam, Poniżej poprawiony fotel, bardziej zbliżony do oryginału pzdr K Cytuj
krosto Napisano 16 Września 2017 Autor Napisano 16 Września 2017 Silnik mam nadzieje jest skończony. Nie będę się bawił w kabelki i inne samoróbki, bo niestety będzie niewidoczny pzdr K Cytuj
Duży Modelarz Napisano 16 Września 2017 Napisano 16 Września 2017 Tyle pracy poświęciłeś na silnik, którego nie wyeksponujesz? Po co? Cytuj
SnaQ Napisano 18 Września 2017 Napisano 18 Września 2017 A bo to pierwszy raz, gdy modelarz robi coś czego i tak nie będzie widać? Cytuj
Duży Modelarz Napisano 19 Września 2017 Napisano 19 Września 2017 Dla mnie minimum to, żeby było chociaż małe okienko. Nawet takie przez które niewiele się da dojrzeć. Gdy jakiś element ma być całkowicie schowany w kadłubie, to się nie wygłupiam ;). No ale akceptuję to, że każdy robi po swojemu Cytuj
krosto Napisano 2 Października 2017 Autor Napisano 2 Października 2017 Witam, Nie mam jeszcze koncepcji jak to ostatecznie pokazać, ale sama praca przy silniku to też była przyjemność. Gorzej z nitowaniem. nuda. Progres niewielki pzdr K Cytuj
Tazman79 Napisano 2 Października 2017 Napisano 2 Października 2017 Mogłeś najpierw zeszlifować ten wypukły prostokąt na stateczniku pionowym... Cytuj
krosto Napisano 2 Października 2017 Autor Napisano 2 Października 2017 Fakt. Zobaczę w domu na ile o jest wypukły. Da się poprawić jak będzie mocno zniekształcał. Pzd K Cytuj
Tazman79 Napisano 2 Października 2017 Napisano 2 Października 2017 To daje sie latwo zeszlifowac, robilem to w swoim Limie-5. Powinienes takze zaszpachlowac te otwory na wysokosci komor podwozia na spodzie skrzydel... Cytuj
krosto Napisano 3 Października 2017 Autor Napisano 3 Października 2017 Sprawiłem psikajac alu i faktycznie prostokąt się odznacza. Zeszlifowałem i nity poprawiłem ręcznie. Dzieki. Otwory zaszpachluje zatem pozdrawiam K Cytuj
krosto Napisano 22 Listopada 2017 Autor Napisano 22 Listopada 2017 …wracam do tematu. Nitowanie skończone. Po przymiarkach, kombinacjach, szlifach i przycinkach pozostaje zjednoczyć części kadłuba w braterskim pocałunku, gdyż nijak się nie dało ich dopasować. Zawsze coś gdzieś uciekało lub straszyło szparą wielkości krateru Ostatnie zdjęcia przed łączeniem następnie grzebałem w lukach podwozia dodając wszelakiej maści kabelki Zdjęcia słabe, bo ktoś niewielkiego wzrostu pozmieniał mi rozdzielczość w aparacie.. pzdr K Cytuj
SnaQ Napisano 23 Listopada 2017 Napisano 23 Listopada 2017 O ile się nie mylę, Limy miały wnęki podwozia w wersji z żebrowaniem, a nie z przetłoczeniami. Dasz radę jeszcze poprawić? Cytuj
krosto Napisano 24 Listopada 2017 Autor Napisano 24 Listopada 2017 Co 4 to nie 2 oczy:) Myślę, że na tym etapie to już nie dam rady. Sprawdzę, jak się sprawy mają dzieki K Cytuj
biket26 Napisano 25 Lutego 2018 Napisano 25 Lutego 2018 Powodzenia. Najważniejsze żebyś dokończył model cały czas do przodu... staramy się Cytuj
Jerry Napisano 27 Lutego 2018 Napisano 27 Lutego 2018 Czesć Widze że w kazdym chyba modelu Hobby bossa sa problemy ze spasowaniem czegoś :/ Ja skrzydła pasowałem 2 tygodnie ..... Cytuj
krosto Napisano 28 Lutego 2018 Autor Napisano 28 Lutego 2018 Cześć, Przepraszam za brak aktualizacji. Nie mam koncepcji na ostateczny wygląd tego Limka. Już dostał podkład i sreberko i tak sobie czeka w pudełku. Wypolerowałem owiewkę jak SnaQ w swoim i to jest do zrobienia. Kolega jeszcze dorobił radary, o czym zapomniałem no tak się zatrzymałem. Może jakieś zdjęcia porobię to wrzucę. Z tym pasowaniem to lipa straszna bo pod metalizer to musi być cacuś bryłka. Kupa roboty jest i tu się zgadzam pzdr K Cytuj
krosto Napisano 21 Marca 2018 Autor Napisano 21 Marca 2018 ... z kronikarskiego obowiązku Stan pudełkowy, czyli przeszedł na bocznicę, ale już mi świta, jak chciałbym aby ostatecznie wyglądał, więc postęp jest:) pozdrawiam K Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi