FLECZER Napisano 12 Września 2017 Share Napisano 12 Września 2017 Klasa 2 - Pojazdy wojskowe Kategoria Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Kategoria Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Mało być o tym jak nam ruscy robią w Gdańsku jesień średniowiecza i model KT w leju ale po namyśle doszedłem do wniosku, że przy obecnym trybie życia czas konkursu może mi na to nie wystarczyć. Będzie więc model z ,,Września 1939'', wydany we wrześniu 2017, uczestniczący w jesiennym konkursie zaczynającym się we wrześniu...uff dobrze, że dałem radę dołączyć do rywalizacji we wrześniu. A wrzesień to już właściwie jesień. Żeby jednak nie był zbyt łatwo, nie będzie to model prosto z pudła. Konwersji dokonam we własnym zakresie, choć chętnie kupiłbym np. odpowiednią lufę, ale niestety nie znalazłem takiej. Tak pojazd wygląda na schematach Model chciałbym wykonać wzorując się na pojeździe z tego zdjęcia. Jeśli oczywiście uda mi się wykonać takie koła. A to już bohater niniejszego warsztatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artec Napisano 14 Września 2017 Share Napisano 14 Września 2017 No to się przyglądamy. Widziałem Twoje poprzednie prace na bazie "Września 1939" i jestem ciekawy :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Września 2017 Share Napisano 16 Września 2017 Sugerując się wyglądem tylnej felgi można założyć że są tam dwa koła na każdą stronę. Ale z tego ujęcia na fotce ciężko stwierdzić na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 16 Września 2017 Share Napisano 16 Września 2017 I tylne raczej innej średnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 16 Września 2017 Autor Share Napisano 16 Września 2017 No to się przyglądamy. Widziałem Twoje poprzednie prace na bazie "Września 1939" i jestem ciekawy :-) Też jestem ciekawy co z tego będzie. Poprawię detale, z pionka zrobię model a potem zapaciam farbą Sugerując się wyglądem tylnej felgi można założyć że są tam dwa koła na każdą stronę. Ale z tego ujęcia na fotce ciężko stwierdzić na pewno. Albo pojedyncze ale założone odwrotnie. Podpatrując zdjęcia gotowych modeli w skali 1/35 w googlach sporo ma po jednym kole. I tylne raczej innej średnicy... Felgi chyba są takie same ale opony zdaje się ze maja faktyczne inne profile i bieżniki. Pytanie od czego są te koła Ale koła zostawię sobie na deserek. Możliwe że jak nie uda mi się do końca terminu takich zrobić to postawię model na standardowych i wymienię je na inne w późniejszym czasie. Na razie poodcinałem uproszczone i zbędne elementy. Jak pomaluję wnętrze i go zamknę będę mógł całkowicie wykończyć kadłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 16 Września 2017 Super Moderator Share Napisano 16 Września 2017 Głowy ściąć nie dam ale z września to lipa, ta wersja to modernizacja z Afryki północnej, a koła były adaptowane z Opla Blitza dlatego na tyle bliźniaki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 16 Września 2017 Autor Share Napisano 16 Września 2017 Głowy ściąć nie dam ale z września to lipa, ta wersja to modernizacja z Afryki północnej, a koła były adaptowane z Opla Blitza dlatego na tyle bliźniaki... W jakim sensie z września to lipa? Też początkowo stawiałem na opla ale teraz skłaniam się ku kołom z sd.kfz.232 8x8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 16 Września 2017 Super Moderator Share Napisano 16 Września 2017 Lipa w sensie materiału wyjściowego, Dragon chyba lepszy do dłubania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 16 Września 2017 Autor Share Napisano 16 Września 2017 Lipa w sensie materiału wyjściowego, Dragon chyba lepszy do dłubania... Jak na razie wydaje mi się ze FtF ma monopol na sd.kfz.221 w 1/72. Tragedii nie ma, a do tego ja lubię taką dłubaninkę. Mam jednak wrażenie że ostatnio plastik w produktach FtF-u zrobił się bardziej miękki i włóknisty przez co gorzej mi się z nim pracuje. Zdjęć na razie nie mam ale wymieniłem skrzynkę z klapy nad silnikiem bo FtF-owa wydawała się za niska porównując ze zdjęciem, usunąłem wizjery (będę je robił od podstaw w pozycji uchylonej) a skrzynię umiejscowioną po lewej stronie kadłuba zamieniłem na pochodzącą z sd.kfz.222. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 23 Września 2017 Autor Share Napisano 23 Września 2017 Koła miały być na deser ale że naszła mnie ochota na coś słodkiego robią się już teraz. Zdjęcia po nałożeniu szpachli w kilku miejscach jeszcze przed jej przeszlifowaniem. Stan na tą chwile: Koło oryginalne z formą której użyję do wykonania felgi A tu (poza konkursem) robi się rodzeństwo. Sd.Kfz. 222 i 260. Z tego odstającego drutu chcę zrobić koszyk osłaniający lampę notek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 26 Września 2017 Autor Share Napisano 26 Września 2017 Fotki na chwilę obecną. Modelik powoli zbliża się do malowania (a przynajmniej kadłub). Brakuje jeszcze uzbrojenia głównego i trochę pracy wymagają koła. Nie ma także tablic rejestracyjnych na tylnych błotnikach wraz z lampkami. Planuję też umieścić kanistry na błotnikach ale nie wiem jakie. Prośba o poradę które będą bardziej pasowały. Na ostatniej fotce są typy jakie posiadam. ,,Koszyczek'' na lampie notek. Nie wiem czy ktoś mi uwierzy ale nie przeklinałem w trakcie sklejania. Myślałem natomiast czy by tego wszystkiego nie rzucić i pojechać... w Bieszczady Które kanistry wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 25 Października 2017 Autor Share Napisano 25 Października 2017 Model powoli zmierza do lakierni Działko i koła są przymierzone na sucho. Właściwie już tylko działko wymaga jeszcze kilku detali. Tablice rejestracyjne to S-F. Muszę pomyśleć o jakiejś maleńkiej tokarce bo niedługo rzeźbienie luf we własnych łapkach to będzie za mało. Siedziałem sobie przy stole i dumałem z czego by tu zrobić lufę bawiąc się wykałaczką... tak więc lufa jest drewniana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 1 Listopada 2017 Share Napisano 1 Listopada 2017 jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 6 Listopada 2017 Autor Share Napisano 6 Listopada 2017 Kolorki bazowe położone. Hataki orange i humbrole do drobiazgów. Już po sido. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 6 Listopada 2017 Share Napisano 6 Listopada 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 7 Listopada 2017 Autor Share Napisano 7 Listopada 2017 Jedziemy dalej z tematem. To w zasadzie początek zabawy. Wash AK i odrobinka pigmentu na kołach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 11 Listopada 2017 Autor Share Napisano 11 Listopada 2017 Jakieś sugestie? Chciałbym już prysnąć bezbarwnym matem i poważniej o galerii pomyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Listopada 2017 Share Napisano 11 Listopada 2017 dziwacznie toto wygląda, ale niemiaszki gorsze improwizowane zlepieńce swego czasu produkowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 11 Listopada 2017 Share Napisano 11 Listopada 2017 Bardzo fajny i ciekawy wygląd. Jeśli można to spytam gdzie uploadujesz swoje zdjęcia?.. bo moje właśnie zjadło i szukam czegoś pewnego:) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 19 Listopada 2017 Autor Share Napisano 19 Listopada 2017 Tak mam zamiar zostawić już ten modelik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 20 Listopada 2017 Share Napisano 20 Listopada 2017 Dobrze jest, jak zwykle gratuluję ciekawego tematu, może dodaj kapke łosza na tylnej klapie, bo ażur ginie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 21 Listopada 2017 Share Napisano 21 Listopada 2017 Bardzo dobrze to wygląda. Wash moim zdaniem całkiem OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi