krosto Posted September 19, 2017 Share Posted September 19, 2017 Klasa 1- Samoloty i śmigłowce Kategoria specjalna 2- Najlepsza relacja z prac warsztatowych Witam, Tytułem wstępu inbox Model jak widać bardzo ubogi w dodatki plastikowe, ale również żywiczny silnik AD jest nieco “niedowartościowany”, dlatego postanowiłem wygrzebać coś z magazynku i w zamian dosztukować. w zestawie z czeluści szafki Zamiennik już nieco dokładniej obrazuje oryginał, pozostaje jedynie trochę zdetalować fragment, który będzie widoczny po montażu kadłuba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krosto Posted September 20, 2017 Author Share Posted September 20, 2017 ..jak już zacząłem coś detalować, to zrobiłem komplet i dodałem puszki, świece, popychacze i kabelki. pzdr K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krosto Posted September 23, 2017 Author Share Posted September 23, 2017 Witam, Następnie próba odwzorowania drewna w kabinie. Jak wyschnie to zrobię lekki retusz i przymiarka do siedziska pilota z wyściółką pzdr K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DP100 Posted September 23, 2017 Share Posted September 23, 2017 A czy struktura drewna (włókna) nie powinny być ukierunkowane w jedną stronę wzdłuż kadłuba? Na tak małym kadłubie raczej kładziono jeden arkusz sklejki na jego wysokość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krosto Posted September 26, 2017 Author Share Posted September 26, 2017 Witam, Myslę, że masz rację. Nie będę się jednak pochylał nad tematem kierunków struktur drewna wew kadłuba, bo mało z tego będzie finalnie widać. Natomiast ich ułożenie na śmigle już bardziej mnie dodtyka. Dlatego postanowiłem zrobić przymiarkę pod struganie drewnianego śmigła z tzw kanapki fornirowej. To było moje drugie życiowe podejście, a ofiarą Knoller Jaray, najczęściej montowana w Aviatikach marka. Wyszło ok, potrzebny będzie jeszcze lekki szfif pzdr K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert Kendziorek Posted September 26, 2017 Share Posted September 26, 2017 Tak sobie pomyślałem, że skoro zrobiłeś śmigło z drewna, to także wnętrze kadłuba można by spróbować ;). Żart, oczywiście - aczkolwiek myślę, że w większej skali niektóre okleiny drewnopodobne albo drewniane dostępne w marketach budowlanych mogłyby się nadać. Super robota, oglądam. Pozdrawiam Hubert Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tleli Posted September 29, 2017 Share Posted September 29, 2017 Nie moja skala, ale gorąco dopinguję i bacznie śledzę detalowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xmald Posted October 1, 2017 Share Posted October 1, 2017 Kibicuję Krzysiek! Widzę, że śmigiełka już dla Ciebie zupełnie niestraszne. Fajnie idzie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krosto Posted October 2, 2017 Author Share Posted October 2, 2017 Dzięki! Jakoś się przemogłem i wyszło, ale ciągle więcej czasu zajmuje mi struganie, niż malowanie. Musze trochę poćwiczyć Tymczasem Tablica gotowa. Stan przed zamknięciem kadłuba. Zmieniłem tylko magneto, bo było zasadniczo zbyt plaskie całość detali zaaplikowana do wnętrza i zamykamy pzdr K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krosto Posted October 9, 2017 Author Share Posted October 9, 2017 Bez fajerwerków, całość psiknięta podkładem i przeszlifowana w kilku miejscach, gdzie wyszły babole pzdr K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krosto Posted October 12, 2017 Author Share Posted October 12, 2017 Aktualnie męczę elementy nośne, czyli żeberkowanie, następnie trochę głębi i kontrastu i na koniec laserunek. Taki jest plan, a aktualnie jestem gdzieś tu: pzdr K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krosto Posted October 16, 2017 Author Share Posted October 16, 2017 Skrzydełka gotowe, ale obawiam się że po próbach odwzorowania jesiennego liścia nic z tego nie będzie widać. Z pewnością na górnych powierzchniach Prace nad kadłubem i pierwsze kroki jesiennego kamo pozdrawiam K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert Kendziorek Posted October 16, 2017 Share Posted October 16, 2017 No tak, nie mieli jeszcze szczepień przeciwko odrze A na poważnie - no, bardzo ładnie! Pozdrawiam Hubert Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krosto Posted October 20, 2017 Author Share Posted October 20, 2017 Dzieki! Jesień pokazała swoje obliczę i zrobiło się na zewnątrz dosyć kolorowo. Bergowi udzieliła się aura i dostał totalnej wysypki zostają filtry i maziaje pzdr K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinello Posted October 20, 2017 Share Posted October 20, 2017 Czym się kierowałeś w doborze kolorów i kształtu "ciapek" ? Czy "ciapki" na płótnie są też na osłonie silnika (metalowej)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xmald Posted October 20, 2017 Share Posted October 20, 2017 Bardzo psychodelicznie to wygląda ;) Ja jako fan zespołu The Legendary Pink Dots jestem na tak jednocześnie polecam - idealne do oparów kleju i levelling thinnera : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krosto Posted October 24, 2017 Author Share Posted October 24, 2017 Czym się kierowałeś w doborze kolorów i kształtu "ciapek" ?Czy "ciapki" na płótnie są też na osłonie silnika (metalowej)? Na bazie publikacji Japo i rysunku, posiadam tylko wizualizację lewej burty. Z kolei koncepcja malunków płata, którą przyjąłem jest dosyć kontrowersyjna, ale przynajmniej czegoś się dzięki niej nauczyłem. Calość aplikowana Vallejo. źródło: Internet. Do celów dyskusji PS. Tak Filip, ten Berg to włoskie sajko jest:) pzdr K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krosto Posted October 31, 2017 Author Share Posted October 31, 2017 Czołem, Górny płat zrobiony Następnie pojawiły się szprychy. Opony są gumowe, szprychy z fototrawionek. Własnych nie będę robił, gdyż zbyt słaby jestem w tej materii pzdr K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerzype Posted October 31, 2017 Share Posted October 31, 2017 Piękny temat! To malowanie także bardzo ciekawe, będę zaglądał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert Kendziorek Posted November 1, 2017 Share Posted November 1, 2017 Super, te szprychy i całe koła wyglądają, jak prawdziwe. Pozdrawiam Hubert Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xmald Posted November 1, 2017 Share Posted November 1, 2017 Bardzo elegancko Krzysiek! Myślę, że w 1/48 blaszkowe szprychy są jak najbardziej OK. Malowanie wyszło świetnie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
retopa Posted November 1, 2017 Share Posted November 1, 2017 Przemaluj gumę w kołach na kolor szary. W tamtych czasach nie było czarnej gumy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krosto Posted November 6, 2017 Author Share Posted November 6, 2017 Witam, Oponki będą zpigmentowane na biało, więc efekt powinien być zadowalający po kilku godzinach jestem na finiszu pzdr K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xmald Posted November 6, 2017 Share Posted November 6, 2017 Pięknie wyszedł! Czekam na galerię zatem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubert Kendziorek Posted November 6, 2017 Share Posted November 6, 2017 Super! Fotki w galerii na czarnym błyszczącym tle poproszę Czy mi się wydaje, czy śmigło jest uszkodzone na końcówce łopaty? Pozdrawiam Hubert Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts