krosto Napisano 19 Września 2017 Share Napisano 19 Września 2017 Klasa 1- Samoloty i śmigłowce Kategoria specjalna 2- Najlepsza relacja z prac warsztatowych Witam, Tytułem wstępu inbox Model jak widać bardzo ubogi w dodatki plastikowe, ale również żywiczny silnik AD jest nieco “niedowartościowany”, dlatego postanowiłem wygrzebać coś z magazynku i w zamian dosztukować. w zestawie z czeluści szafki Zamiennik już nieco dokładniej obrazuje oryginał, pozostaje jedynie trochę zdetalować fragment, który będzie widoczny po montażu kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 20 Września 2017 Autor Share Napisano 20 Września 2017 ..jak już zacząłem coś detalować, to zrobiłem komplet i dodałem puszki, świece, popychacze i kabelki. pzdr K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 23 Września 2017 Autor Share Napisano 23 Września 2017 Witam, Następnie próba odwzorowania drewna w kabinie. Jak wyschnie to zrobię lekki retusz i przymiarka do siedziska pilota z wyściółką pzdr K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DP100 Napisano 23 Września 2017 Share Napisano 23 Września 2017 A czy struktura drewna (włókna) nie powinny być ukierunkowane w jedną stronę wzdłuż kadłuba? Na tak małym kadłubie raczej kładziono jeden arkusz sklejki na jego wysokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 26 Września 2017 Autor Share Napisano 26 Września 2017 Witam, Myslę, że masz rację. Nie będę się jednak pochylał nad tematem kierunków struktur drewna wew kadłuba, bo mało z tego będzie finalnie widać. Natomiast ich ułożenie na śmigle już bardziej mnie dodtyka. Dlatego postanowiłem zrobić przymiarkę pod struganie drewnianego śmigła z tzw kanapki fornirowej. To było moje drugie życiowe podejście, a ofiarą Knoller Jaray, najczęściej montowana w Aviatikach marka. Wyszło ok, potrzebny będzie jeszcze lekki szfif pzdr K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 26 Września 2017 Share Napisano 26 Września 2017 Tak sobie pomyślałem, że skoro zrobiłeś śmigło z drewna, to także wnętrze kadłuba można by spróbować ;). Żart, oczywiście - aczkolwiek myślę, że w większej skali niektóre okleiny drewnopodobne albo drewniane dostępne w marketach budowlanych mogłyby się nadać. Super robota, oglądam. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 29 Września 2017 Share Napisano 29 Września 2017 Nie moja skala, ale gorąco dopinguję i bacznie śledzę detalowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 1 Października 2017 Share Napisano 1 Października 2017 Kibicuję Krzysiek! Widzę, że śmigiełka już dla Ciebie zupełnie niestraszne. Fajnie idzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 2 Października 2017 Autor Share Napisano 2 Października 2017 Dzięki! Jakoś się przemogłem i wyszło, ale ciągle więcej czasu zajmuje mi struganie, niż malowanie. Musze trochę poćwiczyć Tymczasem Tablica gotowa. Stan przed zamknięciem kadłuba. Zmieniłem tylko magneto, bo było zasadniczo zbyt plaskie całość detali zaaplikowana do wnętrza i zamykamy pzdr K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 9 Października 2017 Autor Share Napisano 9 Października 2017 Bez fajerwerków, całość psiknięta podkładem i przeszlifowana w kilku miejscach, gdzie wyszły babole pzdr K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 12 Października 2017 Autor Share Napisano 12 Października 2017 Aktualnie męczę elementy nośne, czyli żeberkowanie, następnie trochę głębi i kontrastu i na koniec laserunek. Taki jest plan, a aktualnie jestem gdzieś tu: pzdr K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 16 Października 2017 Autor Share Napisano 16 Października 2017 Skrzydełka gotowe, ale obawiam się że po próbach odwzorowania jesiennego liścia nic z tego nie będzie widać. Z pewnością na górnych powierzchniach Prace nad kadłubem i pierwsze kroki jesiennego kamo pozdrawiam K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 16 Października 2017 Share Napisano 16 Października 2017 No tak, nie mieli jeszcze szczepień przeciwko odrze A na poważnie - no, bardzo ładnie! Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 20 Października 2017 Autor Share Napisano 20 Października 2017 Dzieki! Jesień pokazała swoje obliczę i zrobiło się na zewnątrz dosyć kolorowo. Bergowi udzieliła się aura i dostał totalnej wysypki zostają filtry i maziaje pzdr K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 20 Października 2017 Share Napisano 20 Października 2017 Czym się kierowałeś w doborze kolorów i kształtu "ciapek" ? Czy "ciapki" na płótnie są też na osłonie silnika (metalowej)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 20 Października 2017 Share Napisano 20 Października 2017 Bardzo psychodelicznie to wygląda ;) Ja jako fan zespołu The Legendary Pink Dots jestem na tak jednocześnie polecam - idealne do oparów kleju i levelling thinnera : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 24 Października 2017 Autor Share Napisano 24 Października 2017 Czym się kierowałeś w doborze kolorów i kształtu "ciapek" ?Czy "ciapki" na płótnie są też na osłonie silnika (metalowej)? Na bazie publikacji Japo i rysunku, posiadam tylko wizualizację lewej burty. Z kolei koncepcja malunków płata, którą przyjąłem jest dosyć kontrowersyjna, ale przynajmniej czegoś się dzięki niej nauczyłem. Calość aplikowana Vallejo. źródło: Internet. Do celów dyskusji PS. Tak Filip, ten Berg to włoskie sajko jest:) pzdr K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 31 Października 2017 Autor Share Napisano 31 Października 2017 Czołem, Górny płat zrobiony Następnie pojawiły się szprychy. Opony są gumowe, szprychy z fototrawionek. Własnych nie będę robił, gdyż zbyt słaby jestem w tej materii pzdr K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 Piękny temat! To malowanie także bardzo ciekawe, będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 1 Listopada 2017 Share Napisano 1 Listopada 2017 Super, te szprychy i całe koła wyglądają, jak prawdziwe. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 1 Listopada 2017 Share Napisano 1 Listopada 2017 Bardzo elegancko Krzysiek! Myślę, że w 1/48 blaszkowe szprychy są jak najbardziej OK. Malowanie wyszło świetnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
retopa Napisano 1 Listopada 2017 Share Napisano 1 Listopada 2017 Przemaluj gumę w kołach na kolor szary. W tamtych czasach nie było czarnej gumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 6 Listopada 2017 Autor Share Napisano 6 Listopada 2017 Witam, Oponki będą zpigmentowane na biało, więc efekt powinien być zadowalający po kilku godzinach jestem na finiszu pzdr K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 6 Listopada 2017 Share Napisano 6 Listopada 2017 Pięknie wyszedł! Czekam na galerię zatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 6 Listopada 2017 Share Napisano 6 Listopada 2017 Super! Fotki w galerii na czarnym błyszczącym tle poproszę Czy mi się wydaje, czy śmigło jest uszkodzone na końcówce łopaty? Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi