zoltan1 Napisano 18 Października 2017 Share Napisano 18 Października 2017 Zaczynamy od podstawy i torowiska.Nową podstawę wykonałem z płyty mdf 18.Składa się z dwóch części ze względu na wagę i długość 197cm. Oryginalne torowisko wyleciało.Jak widać są tu kosmicznej wielkości podkłady kolejowe i szyny ,nie wspominając o głazach miedzy podkładami. Czas na lakierowanie ,wcześniej podstawa została polakierowana podkładem i wyszlifowana.Lakier to czarny mat. Teraz czas na podkłady i przekładki.Podkłady wykonane ze sklejki,przekładki płyta mdf jest ich coś koło 200. Podkłady zostały pokryte bejcą a przekładki pomalowana na czarno,przyklejone do podstawy klejem wikol do drewna. Czas na szyny i tu pojawił się problem, łączna długość szyn to 8 metrów.Za cholerę nie udało mi się dostać szyn w skali 1:35 oczywiście można kupić niewielkie odcinki lub zaopatrzyć się w torowisko z kolejki elektrycznej w skali 0.Koszty są jednak za duże 90cm takiego torowiska w skali 0 to koszt 180 zł i z dostępnością jest problem.Wykorzystałem szyny z 2 modeli "Dory" w skali 1:72 tam też był problem z wysokością szyn.Do wykonania podsypki wykorzystałem kamyczki zakupione w sklepie zoologicznym.Wymagały użycia sita.Zmocowane do przekładek klejem wikol.przy tej czynności można stracić nerwy:) Następny problem to klamry spinające szyny do podkładów.Wykonałem je sam a śruby zostały wycięte z oryginalnego torowiska dołączonego do modelu.Klamry wycięte z plastiku z pudełka z płyty kompaktowej.Każda klamra składa się z 3 części czyli razem wychodzi 2400 stuk.Bywają czasami troszkę nierówne ale to też kosztowało mnie troszkę zdrowia. Tak powstała podstawa i torowisko godna tego modelu z zachowaniem skali.Masa pracy ale efekt bardzo przyzwoity.Waga podstawy to 23 kilogramy,liczba części 2643 nie liczą kamyczków oczywiście. Chwilowo to tyle. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Października 2017 Share Napisano 19 Października 2017 warto było trud nie poszedł na marne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Października 2017 Share Napisano 19 Października 2017 Twoje modele zawsze budzą podziw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 19 Października 2017 Super Moderator Share Napisano 19 Października 2017 tylko że torowisko dla Dory wygląda nieco inaczej, do tego tak szerokie podkłady? szerokość toru 2x 1435mm + odstęp między nimi jakieś 5-6 m ... być może te pudełkowe coś miało za zadanie utrzymać torowisko? bo na zdjęciach widać te pudełka dość dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 19 Października 2017 Autor Share Napisano 19 Października 2017 Te jak je nazwałeś pudełka znajdowały się na łukowatym torowisku.Tak celowano i strzelano tym cudem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 19 Października 2017 Autor Share Napisano 19 Października 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 19 Października 2017 Super Moderator Share Napisano 19 Października 2017 no wiadomo bo nie było możliwości ustawienia na kierunku strzelania, mnie jednak nie dają spokoju podkłady, bo no niestety zdjęcia sa jakie są a z nich nie wiele wynika...może jednak to były 3 rzędy noramlnych podkładów? bo na tym zdjęciu co dodałeś rozstaw by pasował na 3 szerokości... bo z drugiej strony mogły by być po jednej strone np od zwrotnic... no ale ilość troszkę poraża...jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 20 Października 2017 Autor Share Napisano 20 Października 2017 Na tej fotce widać przekładaniec,kilka normalnych podkładów następnie jeden długi.To stanowisko montażu działa. Stawiał bym na tak długie podkłady pomagało to zapewne w utrzymywaniu odpowiedniej odległości miedzy torowiskami podczas montażu. Pewnie nie musieli gonić i sprawdzać czy torowiska się nie rozjeżdzają.Na łukowatym odcinku widać już same długie podkłady+jeszcze te stalowe konstrukcje wzmacniały torowisko. Czytałem że podczas wystrzału podkłady potrafiły się łamać od obciążenia. Małe sprostowanie,szyny jakie pasują do tego modelu z kolejki elektrycznej to skala 1 1:32 a nie 0 1:45. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 20 Października 2017 Autor Share Napisano 20 Października 2017 Teraz trudniejsza sprawa.Postaram się wyjaśnić jakie zmiany zaszły w samym modelu.Co udało się naprawić a czego nie. Na focie oryginału widać odstępy pomiędzy wózkami. Były to dwa osobne wózki.Oczywiście w modelu jest brak przerwy między wózkami.Tak sobie wymyślili tak zrobili.Jest to problem nie do przeskoczenia. Widziałem wiele relacji gdzie chłopaki próbowali rozsunąć wózki ale z marnym efektem.Jedyne wyjście to wykonać wózki od nowa a ja na to za cienki jestem. Kolejna sprawa na fotce oryginału widać prowadnice wind które wystają poza wózek i nie są niczym połączone w dolnej części zakończone czymś w rodzaju haka.W modelu oczywiście jest inaczej. Fotka pochodzi z pierwszego modelu jaki zbudowałem. W innych relacjach z budowy próbowano poradzić sobie z tym problemem przesuwając cała górną część modelu do tyłu.Po dokładnej analizie oryginalnych fotek zauważyłem że brakuje fragmentu konstrukcji pod podestem w tylnej części. Sprawę załatwiłem przecinając konstrukcje i wklejając wstawki o szerokości 2cm co pozwoliło wysunąć prowadnice wind za wózek, dorobiłem też haki.Dodatkowo pojawiły sie zawiasy na prowadnicy windy czego w modelu nie było. Podłoga podestu też wymagała wstawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fisher Napisano 21 Października 2017 Share Napisano 21 Października 2017 Ale fajnie patrzy sie na takiego olbrzyma a i wkład pracy w podstawkę tez robi wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 21 Października 2017 Share Napisano 21 Października 2017 Marzył mi się projekt Dory 1:35 ale po zobaczeniu Twojej pracy oraz ilości błędów będę chyba musiał zrezygnować z tegto pomysłu lub zakupić w skali 1:72. Może tam będzie mniej błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 21 Października 2017 Share Napisano 21 Października 2017 Czytałem że podczas wystrzału podkłady potrafiły się łamać od obciążenia. Ooooo!! Darłówek!! Podczas wystrzału deski grubości ok 10 cm wsunięte w ten betonowy płot na wprost torowiska leciały w drzazgi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 21 Października 2017 Autor Share Napisano 21 Października 2017 Dzięki. Model 1:72 jest pozbawiony większości błędów jakie możemy spotkać w skali 1:35, jedynie wysokość i szyn i kilka detali może zastanawiać.W Twoich okolicach testowano to działo wiec kupić i sklejać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 21 Października 2017 Share Napisano 21 Października 2017 wiec kupić i sklejać Popatrzę jak idzie tobie-nie mam tyle miejsca żeby je postawić w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 21 Października 2017 Autor Share Napisano 21 Października 2017 Pocieszę Cie ja też.Wszystko co zbuduję trafia na allegro.Taka forma dorobienia do emerytury.Często słyszę pytanie czemu tak drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 21 Października 2017 Share Napisano 21 Października 2017 Dorastałem w Darłowie, zresztą piotrkur wie o tym bo to też Jego miejscowość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 21 Października 2017 Autor Share Napisano 21 Października 2017 Jedziemy dalej. Skoro jesteśmy na (rufie) modelu. To co widać na fotce to część z modelu 1:72.Jest to łącznik pomiędzy słupami podestu. Oczywiście model 1:35 tego nie przewiduje.Znajduje się on miedzy słupami za gondolą z silnikiem i ma za zadanie wzmacniać cała konstrukcje.Więc go wydłubałem on tam jest:). Kolejny detal.To co widać to kolejna fota z modelu w skali 1:72. W modelu 1:35 jest to jako jednolita bryła bez tych poprzecznych wzmocnień jakie tu widać.Czyli zalane plastikiem.Więc znowu wycinka i dorabianie poprzecznych wzmocnień.Na fotach tego nie widać ale wzmocnienia tam są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 21 Października 2017 Autor Share Napisano 21 Października 2017 Sprawa podestu. Fotka oryginału i z modelu 1:72.Sprawa dotyczy szyn do wózków amunicyjnych. Jak widać na fotce oryginału i części z modelu 1:72 szyny pokrywają się i wyglądają identycznie. Fotka z modelu 1:35. W modelu 1:35 są jakieś dziwne prowadnice składające się z 2 par szyn.Nie dawało mi to spokoju wiec znowu doszło do wycinki. Poprawiona platforma. Pozostały pojedyncze szyny reszta została wycięta nożykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 26 Listopada 2017 Autor Share Napisano 26 Listopada 2017 Kolejna sprawa to skrzynia i barierki. Fota z pierwszego modelu 1:35 jak widać skrzynia jest w złym miejscy a barierki lecą po całej długości. Skrzynia przesunięta a barierki odpowiednio docięte.Dorobiłem dodatkowo uchwyty i zawiasy. Tak wygląda to w modelu 1:72 czyli prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 26 Listopada 2017 Share Napisano 26 Listopada 2017 Skrzynia jest za mała czy barierki za wysokie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 3 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2017 Widzisz a tego nie zauważyłem.Stawiam na barierki. Nowy model Stary model. Kilka poprawek. 1-powiększony hak.Teraz zauważyłem że brakuje drugiego haka od strony schodów.Trzeba będzie dorobić. 2-rzecz ważna ,dorobione pogrubienie lufy przy zamku.Brak w obu modelach tego detalu 1:72 i 1:35.Detal dorobiony z rury pcv, kupa pracy i przeróbek. 3-wyprostowany ostatni słupek barierki.Część producenta była pochyła. 4-dorobiony od zera podest koło zamka.Nie jestem pewien czy on dokładnie tak wyglądał ale wiem że tam był. 5-skrzynia została przycięta zgodnie z tym co widziałem na fotach oryginału. 6-7-dorobione dodatkowe 2 pręty. 1-przerobiona barierka z widoczną przerwą i obniżona poręczą.W modelu bez przeróbek barierka biegnie po całości bez tej przerwy. 2-dorobiony fragment barierki tak jak w oryginale.W modelu 1:72 jest poprawnie. 3-4-dorobione 2 klapy włazów czy też wyłazów.W modelu bez przeróbek jest tylko jedna klapa i jest za wąsko. 5-dorobione wielokrążki w konstrukcji haka.W modelu bez przeróbek jest to jako jedna całość,zalana plastikiem.Plastik został wycięty i zostały wstawione wielokrążki.Dodatkowo podnośnik windy miał po 2 liny a nie jedną jak to jest w obu modelach. Przerobione wózki amunicyjne.Wózek przewożący pocisk został przedłużony i jest płaski na całej długości.W modelu bez przeróbek na końcu wózka jest charakterystyczna przerwa i pionowa ścianka. Wózek przewożący ładunek miotający został pozbawiony poręczy na końcu wózka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi