Gerd Napisano 20 Października 2017 Share Napisano 20 Października 2017 Klasa 5 - Dioramy Podejmowałem już na forum temat starachowickiej potyczki z 06 września 1939r. Tym razem mam zamiar, pokazać prawdopodobnie w dwóch odsłonach, scenę walki jaka rozegrała się na wschodnich przedmieściach Starachowic, między fabryczną baterią artylerii przeciwlotniczej Starachowickich Zakładów Górniczych S.A., a elementami pułku rozpoznawczego 3 dywizji lekkiej Wehrmachtu. Ciekawych całej historii polecam np. książeczkę z serii żółtego tygrysa pt. „Starachowicki wrzesień” autorstwa p. Leszka Zioło. Pierwsza odsłona – NAJEŹDŹCY– z którą przystępuję do konkursu, oparta będzie o zestaw firmy Hobby Boss nr. kat.83816 - Sd.Kfz.222. (Dlaczego akurat ten? Dostałem pod choinkę.)i figurek MB nr 3536. Druga odsłona (przy innej okazji)– OBROŃCY– zamierzam użyć, bo jeszcze go nie mam, zestawu AFV 35186 jako Najbardziej podobnego do starachowickiego. Natomiast kwestia figurek wciąż pozostaje otwarta. W każdym razie doktorat z ortopedii i chirurgii plastycznej nieunikniony. Nie udało mi się znaleźć żadnego zdjęcia z epoki miejsca, w którym rozegrała się cała historia. zachował się za to szkic - pochodzi z (innej) książki: Brzeziński A. "Starachowicki wrzesień 1939 Historia ziemi starachowickiej" Starachowice 2010, Wyd.I; str 128. Dziś ono wygląda tak: (stan na 07.10.2017r - czyli to już jesień) na pomniku w roli 40 mm armaty przeciwlotniczej Bofors wz. 36 występuje radziecka 37 mm armata przeciwlotnicza K-61 wz.1939. W pudełku: No to do roboty. Pierwsze walki: Póki co, wszystko ładnie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 21 Października 2017 Share Napisano 21 Października 2017 O, ciekawy temat, będę zaglądał. A jak pod względem jakości wyglądają opony w tym zestawie? Gdy budowałem EBR-10 od HB, nadlewki gumy dały w kość. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Października 2017 Share Napisano 22 Października 2017 uuuu ambitny temat. Będę zaglądał W pierwszej chwili myślałem że może dioramę w przyszłości planujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 27 Października 2017 Autor Share Napisano 27 Października 2017 A jak pod względem jakości wyglądają opony w tym zestawie? Gdy budowałem EBR-10 od HB, nadlewki gumy dały w kość. Wyglądają bez zarzutu. Żadnych zastrzeżeń. Sklejalność jak do tej pory też bez problemowa. blaszki są z zestawu dodałem tylko skrajniki od RB (35A01). Potem będzie jeszcze działko KwK też RB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 1 Listopada 2017 Share Napisano 1 Listopada 2017 Jest fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 3 Listopada 2017 Autor Share Napisano 3 Listopada 2017 Postępy wewnętrzne wyglądają tak: (wiórki już się zdmuchnęły....) teraz trzeba zespolić nie wiele będzie z tego widać a potem spanzergrauować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 3 Listopada 2017 Share Napisano 3 Listopada 2017 Bardzo ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 3 Listopada 2017 Super Moderator Share Napisano 3 Listopada 2017 Ładnie idzie, mnie tylko w tym pojeździe nie daje spokoju ta dziura z siatką do chłodnicy, myślę że tam powinna być ściana oddzielając przedział bojowy od silnikowego natomiast u góry coś jak lejek dla dostępu powietrza przez kratkę na górnym pancerzu, zdjęć niestety brak a muzealne... wiadomo... a tak jak deszcz pada woda leje się do środka a zasłanianie plandeka blokuje obrót wieży... ale to takie tam moje zdanie. Oglądam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 4 Listopada 2017 Share Napisano 4 Listopada 2017 Zaglądam z przyjemnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 10 Listopada 2017 Autor Share Napisano 10 Listopada 2017 (...)w tym pojeździe nie daje spokoju ta dziura z siatką do chłodnicy, myślę że tam powinna być ściana oddzielając przedział bojowy od silnikowego(...) sam mam wątpliwości, na pewno jako załogant wolałbym w razie pożaru aby było tam jakaś lepsza osłona, w końcu "to" jeździło na benzynę. Po za tym huk i smród. Spierać się można fakt jest tak: - koniec końców nie widać tego. A dalej idzie tak: Tu pojawił się problem natury akademickiej. Choć powszechnie wiadomo, że Wehrmacht w kampanii polskiej oznaczał swoje pojazdy białymi krzyżami i są na to liczne dowody, to w relacjach świadków można znaleźć inny przekaz. Gen.bryg. (wówczas podchoraży) Antoni Heda, ps."Szary" w swojej książce pt. Wspomnienia "Szarego" opisuje zdarzenia ,w których uczestniczył, a które ja próbuję przenieść na dioramkę. Na str 26 czytamy: "Tego samego dnia (06.09.1939r. przyp. - G), w rannych godzinach od strony wschodniej, od Gór Świętokrzyskich, pokazały się trzy wozy pancerne z widocznymi z daleka czarnymi krzyżami. (podkreślenie - G). i później na str. 28; "Tosiek! Przecież nie zamalowaliście czarnego krzyża niemieckiego! Nasi mogą ostrzelać" Z kolei we wspominanej już książce Leszka Zioło "Starachowicki wrzesień" na str.98-99 stoi; "Porucznik uważnie obserwuje obłok kurzu, który na krzyżówce w Michałowicach (powinno być: 'w Michałowie' - przyp. G) rozdziela się na dwie części. Większa chmura płynie na prawo, mniejsza wali wprost na Wierzbnik. Jest co raz bliżej. W końcu wyłania się z niej sylwetka pojazdu. Jeszcze moment i porucznik Sosnowski widzi biały krzyż na burcie wozu". Wydaje się, że relacja naocznego świadka ma większa wagę niż narracja w wersji fabularyzowanej. Jednak późniejsze doświadczenia wojenne "Szarego" i kontakt z niemieckimi pojazdami opatrzonymi przez resztę wojny krzyżami czarnymi, mogły zatrzeć wrześniowe wspomnienia opisywane po latach lub mieć na nie znaczący wpływ. Zwłaszcza, że mowa o szczegółach, a nie o istocie sprawy. Choć w tym wypadku szczegół akurat staje się istotą.... ktoś doczytał dotąd? Ostatecznie wybrałem białe. Pudełkowy zestaw kalkomanii, a jakże takich nie zawiera trzeba, było skorzystać z szablonu. Szablon czekał długo na swoja kolej. Był bowiem załączony do czasopisma "Model Fan" nr 09 /99. Jak wyszło? Potem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwak Napisano 10 Listopada 2017 Share Napisano 10 Listopada 2017 Witam Gerd. W malowaniu jakiej jednostki planujesz pojazd? Bo ten krzyz mogl byc tez zolty. Masz moze info jakie oddzialy niemieckie braly udzial w tej bitwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 17 Listopada 2017 Autor Share Napisano 17 Listopada 2017 W malowaniu jakiej jednostki planujesz pojazd? Bo ten krzyz mogl byc tez zolty. Masz moze info jakie oddzialy niemieckie braly udzial w tej bitwie? II. dywizjon 8. pułku rozpoznawczego 3 Dywizji Lekkiej wieża: i reszta: czas zabrać się za podstawkę i figurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Listopada 2017 Share Napisano 17 Listopada 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 18 Listopada 2017 Share Napisano 18 Listopada 2017 Cudo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 18 Listopada 2017 Share Napisano 18 Listopada 2017 Super . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakx Napisano 23 Listopada 2017 Share Napisano 23 Listopada 2017 Może trochę za jasny ale robi wrażenie! Bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 24 Listopada 2017 Autor Share Napisano 24 Listopada 2017 W międzyczasie lepiły się figurki. Tak, wiem załoga Sd.Kfz.222 to trzech, a tu "vier" niech będzie że Kameraden haben geholfen. Pora się brać za podstawkę. Czasu zostało niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 28 Listopada 2017 Autor Share Napisano 28 Listopada 2017 Oto i podstawka: Całość po połączeniu: Niemiaszki uciekają, termin dotrzymany (z lekkim luzem), reszta w GALERII: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=259&t=60079 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi