radett Napisano 23 Stycznia 2018 Share Napisano 23 Stycznia 2018 (edytowane) Zapraszamy serdecznie wszystkich modelarzy i miłośników modelarstwa na VIII edycję Szczecińskiego Festiwalu Modelarskiego PAPRYKARZ 2018 W ramach festiwalu rozegrane zostaną też części tematyczne w postaci: - wystawa tematyczna modeli kartonowych " Wojna na froncie zachodnim 1939-1945" - festiwal tematyczny modeli plastikowych " 100 lecie odzyskania niepodległości" w którym mogą startować modele zawierające się w ramach czasowych I wojny światowej oraz wojny Polsko Bolszewickiej. - Dodatkowym kryterium oceny prac modelarskich będzie "100lecie Polskiej broni pancernej" z okazji której, wyróżniony specjalną nagrodą zostanie najlepszy model sprzętu pancernego używanego w WP i w barwach WP w ciągu tych 100 lat. Regulamin jak w poprzednich latach: KLASY FESTIWALOWE ( UWAGA !!! - Podział na klasy może jeszcze ulec zmianie) MODELE KARTONOWE (KS1) Samoloty śmigłowe jednosilnikowe - (młodzik/junior/senior) (KS2) Samoloty śmigłowe wielosilnikowe - (młodzik/junior/senior) (KS3) Samoloty odrzutowe i szybowce - (młodzik/junior/senior) (KH) Helikoptery - (młodzik/junior/senior) (KO1) Okręty i statki - (młodzik/junior/senior) (KO2) Okręty podwodne i flota rzeczna (młodzik/junior/senior) (KZ) Żaglowce - (młodzik/junior/senior) (KPK) Pojazdy wojskowe kołowe - (młodzik/junior/senior) (KPG) Pojazdy wojskowe gąsienicowe - (młodzik/junior/senior) (KPC) Pojazdy cywilne - (młodzik/junior/senior) (KB) Budowle - (młodzik/junior/senior) (KPsz) Pojazdy szynowe - (młodzik/junior/senior) (KPKiF) Pojazdy kosmiczne i fantazyjne - (młodzik/junior/senior) (KD) Dioramy - (młodzik/junior/senior) (KF) Figurki - (młodzik/junior/senior) (WTF) Wszystko inne co nas mile zaskoczy (Inne) (młodzik/junior/senior) MODELE PLASTIKOWE (Pkk) kolekcje modeli – (min. 3 modele powiązane tematycznie) (PS0m) samoloty do 1921 skala 1/72 i mniejsze (klasa łączona) (PS0d) samoloty do 1921 skala 1/48 i większe (klasa łączona) (PS1m) Samoloty wojskowe śmigłowe skala 1/72 i mniejsze (junior/senior) (PS1s) Samoloty wojskowe śmigłowe skala 1/48 (junior/senior) (PS1d) Samoloty wojskowe śmigłowe skala 1/32 i 1/24 (junior/senior) (PS2m) Samoloty wojskowe odrzutowe skala 1/72 i mniejsze (junior/senior) (PS2s) Samoloty wojskowe odrzutowe skala 1/48 (junior/senior) (PS2d) Samoloty wojskowe odrzutowe skala 1/32 i 1/24 (junior/senior) (PSM) Śmigłowce wszystkie skale (junior/senior) (PSC) Samoloty cywilne wszystkie skale - kategoria łączona (PG1) Pojazdy wojskowe gąsienicowe skala 1/72 i mniejsze (junior/senior) (PG2) Pojazdy wojskowe gąsienicowe skala 1/35 i 1/48 i większe (junior/senior) (PK1) Pojazdy wojskowe kołowe skala 1/72 i mniejsze (junior/senior) (PK2) Pojazdy wojskowe kołowe skala 1/35 i 1/48 i większe (junior/senior) (PA) Artyleria i urządzenia wojskowe bez własnego napędu wszystkie skale - kat łączona (PSamO) Cywilne samochody osobowe - kategoria łączona (PSamC) Cywilne samochody ciężarowe i pojazdy techniczne - kategoria łączona (PM) Motocykle - kategoria łączona (PD) Dioramy (junior/senior) (PSTm) Statki i okręty w skali ≤1/350 - kategoria łączona (PSTd) Statki i okręty w skali ≥ 1/351 - kategoria łączona (PSz) Modele szynowe- kategoria łączona (PMin) Modele inne - kategoria łączona (F) Figurki - kategoria łączona (P) Popiersia - kategoria łączona MODELE FREESTYLE (FR) Klasa łączona, bez podziału na skale Edytowane 10 Września 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 2 Lutego 2018 Share Napisano 2 Lutego 2018 KPM zawita jak zwykle do Szczecina. I jak zwykle przywieziemy Buta ;) Czyli fundujemy Puchar "Pod But" za najlepszy model festiwalu zdaniem modelarzy z KPMu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 26 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2018 Dla naszych drogich uczestników zaplanowaliśmy w tym roku specjalną atrakcję - wycieczkę do Fortu Gerharda w Świnoujściu.TU Wyjazd w sobotę o godz. 12.00 powrót na godz 19.00 ( akurat na integrację )Ilośc miejsc ograniczona. Osoby chętne wziąć udział w wycieczce proszę o informację na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 26 Kwietnia 2018 Share Napisano 26 Kwietnia 2018 obiecałem w Bytomiu że się pokażemy (w końcu); szkoda że mamy coroczną kolizję z Częstochową ale cóż spróbujemy podzielić ekipę tak więc mogę wstępnie obiecać że Bielska Strefa Modelarska w tym roku dotrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 27 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2018 szkoda że mamy coroczną kolizję z Częstochową ale cóż spróbujemy podzielić ekipę tak więc mogę wstępnie obiecać że Bielska Strefa Modelarska w tym roku dotrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 28 Kwietnia 2018 Share Napisano 28 Kwietnia 2018 Trza być i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszekpoz Napisano 28 Kwietnia 2018 Share Napisano 28 Kwietnia 2018 W jakim terminie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxan Napisano 2 Maja 2018 Share Napisano 2 Maja 2018 tomaszekpoz - 6 -7 X (masz w temacie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 2 Maja 2018 Share Napisano 2 Maja 2018 A co ze skalą 1/144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 2 Maja 2018 Share Napisano 2 Maja 2018 A co ze skalą 1/144 No właśnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 3 Maja 2018 Autor Share Napisano 3 Maja 2018 skala 1/144 na chwilę obecną - łącznie z 1/72 Oczywiście nie jest to wersja ostateczna i podział na klasy może ulec zmianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 3 Maja 2018 Share Napisano 3 Maja 2018 skala 1/144 na chwilę obecną - łącznie z 1/72 Oczywiście nie jest to wersja ostateczna i podział na klasy może ulec zmianie. Eeeeeee nie zgadzam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 3 Maja 2018 Autor Share Napisano 3 Maja 2018 Eeeeeee nie zgadzam się tzn wolisz aby nie uległ zmianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 3 Maja 2018 Share Napisano 3 Maja 2018 Eeeeeee nie zgadzam się tzn wolisz aby nie uległ zmianie? Rozdzielić skale 1/72 i 1/144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 16 Czerwca 2018 Share Napisano 16 Czerwca 2018 Tymczasem, sklep www.mojehobby.pl ufundował dla wyróżnionych sprzęt i materiały modelarskie, zawsze przydatne każdemu modelarzowi: Warto też przywieźć figurki i dioramy na nasz Festiwal, bo w tym roku sponsorów nagród w kategoriach "figurkowych" mamy dwóch i to zacnych: www.sciborminiatures.com - świetne figurki żywiczne, fantasy, sci-fi, dodatki do dioram: www.handcraft-tabletop.com - coś dla bitewniaków, dodatki do dioram SF, fantasy i StarWars/postapo Czekamy na Was! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kempiński Napisano 19 Sierpnia 2018 Share Napisano 19 Sierpnia 2018 Witam. Czy ja mogę wystawić moje samochody tylko nie wiem w jakiej klasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 20 Sierpnia 2018 Share Napisano 20 Sierpnia 2018 Witam. Czy ja mogę wystawić moje samochody tylko nie wiem w jakiej klasie Możesz wystawić, nawet bardzo chcesz! Freestyle chyba będzie najodpowiedniejszą kategorią, wszak one z blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 27 Sierpnia 2018 Share Napisano 27 Sierpnia 2018 Dwie paczki z nagrodami od naszych Sponsorów. www.handcraft-tabletop.de elementy do budowy dioram i dodatki SF/fantasy/postapo/SW: www.sciborminiatures.com cały karton figurek rozmaitych, dodatków, konwersji, elementów dioram - także dla modelarzy działających w skalach 1:35 i 1/72. Zapraszamy na Festiwal, to już tylko miesiąc z haczykiem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 7 Września 2018 Autor Share Napisano 7 Września 2018 Uruchomione zostały zapisy na wycieczkę. Chętni proszeni są o zgaszanie sie na PW. Wyjazd w sobotę 6-go o godz 12.00. Powrót planowany jest na godz. 19.00 na rozpoczęcie integracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 9 Września 2018 Autor Share Napisano 9 Września 2018 Program festiwalu 6 X godz. 8-12.30 – przyjmowanie modeli na festiwal godz.12.00-19.00 - wycieczka dla uczestników festiwalu do fortu Gerharda w Świnoujściu godz. 13.00 – uroczyste otwarcie festiwalu godz. 13.30 – 18.00 – zwiedzanie wystawy, giełda modelarska, prezentacja grup rekonstrukcyjnych, warsztaty modelarskie dla dzieci, pokaz kolejek elektrycznych i modeli RC godz. 14.00– 18.00 ocena modeli przez sędziów godz. 19.00 wieczór integracyjny 7 X godz. 9.00 - zwiedzanie wystawy dla modelarzy, godz. 10.00 zwiedzanie wystawy przez publiczność, giełda modelarska, warsztaty modelarskie dla dzieci, pokaz kolejek elektrycznych i modeli RC godz. 13.00 wręczenie nagród godz. 14.00 zakończenie festiwalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 11 Września 2018 Autor Share Napisano 11 Września 2018 Rusza rejestracja modeli na PAPRYKARZ 2018 TUTAJ Przypominam że do rywalizacji w częściach tematycznych zgłaszamy modele które zawierają się w ramach czasowych i tematycznych poszczególnych konkursów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 27 Września 2018 Autor Share Napisano 27 Września 2018 Jedną z nagród na naszym festiwalu będzie drzewo wykonane przez Roberta Benasiewicza, którego doskonałe produkty będą również dostępne w trakcie giełdy modelarskiej na PAPRYKARZU a tutaj widok : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 1 Października 2018 Autor Share Napisano 1 Października 2018 Kolejna nagroda Naszego festiwalu: Za najlepiej pomalowany pojazd cywilny oraz dla juniora i seniora za najfajniejszy pojazd cywilny wg fundatora nagrody firmy DOMART ze Szczecina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 1 Października 2018 Share Napisano 1 Października 2018 Szanowny Panie Marcinie M., nie wiem czy się mylę, czy nie, ale wydaje mi się, że w klasie plastikowych statków i okrętów, przy PSTm powinno być ≤ 1/351, a przy PSTd powinno być ≥ 1/350. Tak mnie się wydaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 2 Października 2018 Share Napisano 2 Października 2018 Szanowny Panie Marcinie M., nie wiem czy się mylę, czy nie, ale wydaje mi się, że w klasie plastikowych statków i okrętów, przy PSTm powinno być ≤ 1/351, a przy PSTd powinno być ≥ 1/350. Tak mnie się wydaje... 1:700 jest większe od 1:350, a okręt mniejszy, im większa liczba po 1:, tym mniejszy model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi