bigmodel Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 No i znowu nie ma mojego "ulubionego" celownika typu sekstans Jak bym wiedział, jak to było dokładnie mocowane do wieży. To ten "sekstans" był by już zrobiony Samo "ramię" mam już z wymiarowane w 1/35, jak dobrze pójdzie, to może uda się je wydrukować w 3d i powielić w żywicy. Ale, nie wiem jak, do czego był zamocowany. Znalazłem w Concordzie o Brytyjskich Shermanach, takie dwie fajne fotki z tym rodzajem celownika. Widać sporo detali tego celownika. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 15 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Dokładnie mam to samo Jacku Bardzo przydatne zdjęcia. Co do mocowania to jestem mocno przekonany, że toto było mocowane do wieży na tzw. osi z mimośrodową blokadą tzw. Heblem. Coś w takim stylu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Teraz to się tu dopiero zrobiło ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 16 Kwietnia 2018 Share Napisano 16 Kwietnia 2018 Panowie to takie moje przemyślenia a mogą być błędne,że celownik typu sekstans był mocowany do tej hamerykańskiej płetwy i pewnie za pomocą śruby przedstawionej przez coopera. A ten drut osłona to forma prowadnicy dla jednego a może i obu ramion , to takie moje wizje pozdrawiam i obserwuję dalej OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Kwietnia 2018 Share Napisano 16 Kwietnia 2018 A ja bym obstawia że on właśnie do tego łukowatego drutu był mocowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 16 Kwietnia 2018 Share Napisano 16 Kwietnia 2018 Moim zdaniem wygięty drut to tylko osłona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Cisłak Napisano 16 Kwietnia 2018 Share Napisano 16 Kwietnia 2018 Celownik nie był mocowany ani do płetwy (vane sight) ani do wygiętego pręta. Pręt nie był tez prowadnicą - pełnił funkcję osłony. Celownik w dolnej części łuku był mocowany do podstawy peryskopu celowniczego i to najprawdopodobniej za pomocą spawania. Pozdrawiam Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 17 Kwietnia 2018 Share Napisano 17 Kwietnia 2018 Dzięki Panowie i nie zaśmiecamy koledze wątku pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 20 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2018 Tu nie chodzi o zaśmiecanie. Ten wątek ma być (tak jak już pisałem) maksymalnie możliwym kompendium wiedzy nt. rzeczonego Shermana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 20 Kwietnia 2018 Share Napisano 20 Kwietnia 2018 ...Co prawda tu najlepiej sprawowały by się metalowe ale Friule i Sherman to średni pomysł z tego co się orientowałem. Może spróbuj ? Zawsze lepiej mieć własne doświadczenia O ile dopilnuje się porządku w składaniu (inne ogniwa na łuki, inne na odcinki proste) to wszystko powinno być ok. Ja składałem to kiedyś na "kopyto" które sobie zrobiłem, a które odtwarzało "wewnętrzny bieg gąsienic" - czyli coś jak ostatnio Takom dodaje do niektórych modeli, np. T29E3. A wyższy koszt zakupu friuli zrekompensujesz mniejszą ilością roboczogodzin przy składaniu i malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 20 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2018 Zobaczę. Zamówiłem już gąski Bronco w Exito (2 zestawy T54E1 i jeden WE210) Na razie wszystko poskładane "na sucho" i zobaczę czy może jednak nie "Bohuna" zrobię, np. "Bożenkę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Kwietnia 2018 Share Napisano 20 Kwietnia 2018 Wybierz "laskę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 24 Kwietnia 2018 Share Napisano 24 Kwietnia 2018 ...Co prawda tu najlepiej sprawowały by się metalowe ale Friule i Sherman to średni pomysł z tego co się orientowałem. Może spróbuj ? Zawsze lepiej mieć własne doświadczenia O ile dopilnuje się porządku w składaniu (inne ogniwa na łuki, inne na odcinki proste) to wszystko powinno być ok. Ja składałem to kiedyś na "kopyto" które sobie zrobiłem, a które odtwarzało "wewnętrzny bieg gąsienic"... Kopyto kopytem - problem z Friulami jest taki, iż z czasem "rozciągają" się na drutach łączących ogniwka i robią się zupełnie nieszermanowe zwisy gąsienic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 24 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2018 No to już klamka zapadła - czekam na Bronco. Dziękuję Tomku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 28 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2018 Trzeba wziąć się za wieżę. Na pierwszy ogień idą wyrzutniki granatów dymnych Te zestawowe widać, że są odpowiednikami tych i jakoś nic im specjalnie nie brakuje. Inna sprawa, że w okresie walk we Włoszech to jak oglądałem zdjęcia powinienem właściwie mocowanie zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 30 Kwietnia 2018 Share Napisano 30 Kwietnia 2018 Witaj O ile dobrze kojarzę, to nasi we Włoszech używali innych wyrzutników granatów - takich jak w zestawie Voyagera -> http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=PE%20A127 Do tego były linki prowadzące do spustów w pobliżu włazu dowódcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2018 Dziękuję Marcinie. To wygląda, że nie tym razem bo nie posiadam Enfieldów do zmodyfikowania. W okresie z drugiego zdjęcia czołgi miały już bardzo często zdjęte te wyrzutniki - zrobię tylko mocowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 30 Kwietnia 2018 Share Napisano 30 Kwietnia 2018 OK Powinienem mieć jakieś enfildy - gdybyś kiedyś potrzebował (poza tym - można tam wstawić zamek z prawie każdego karabinu ;) ). A poza tym polecam zakup zestawu Voyagera, drogi nie jest i przesyłka za darmo... A mocowanie też chyba było nieco inne - miało "żebra" z tyłu i chyba było mocowane do płyty która była przymocowana (spawana ?) do skorupy wieży, sprawdzę po południu w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 30 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2018 OKPowinienem mieć jakieś enfildy - gdybyś kiedyś potrzebował (poza tym - można tam wstawić zamek z prawie każdego karabinu ;) ). A poza tym polecam zakup zestawu Voyagera, drogi nie jest i przesyłka za darmo... A mocowanie też chyba było nieco inne - miało "żebra" z tyłu i chyba było mocowane do płyty która była przymocowana (spawana ?) do skorupy wieży, sprawdzę po południu w domu. Voyagera zamówię ale to 2 miechy czekania bo u nich backorder i potem dostawa. Karabinów niestety nie posiadam bo wszystkie figsy jakie mam to czołgiści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 3 Maja 2018 Autor Share Napisano 3 Maja 2018 Co by nie powiedzieć to ta część sklejactwa daje mi największą satysfakcję. Tak to powinno wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Maja 2018 Share Napisano 3 Maja 2018 Elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 3 Maja 2018 Share Napisano 3 Maja 2018 Bomba. Właśnie to zdjęcie miałem wkleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 5 Maja 2018 Autor Share Napisano 5 Maja 2018 No to prawie gotowe. Z braku Enfieldów zmodyfikowałem Mausera. Makro wrogiem sklejactwa! Następne będą z Voyagera bo szkoda oczu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 5 Maja 2018 Share Napisano 5 Maja 2018 Voyager niestety nie daje "wyzwalaczy" - więc i tak trzeba dorabiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 5 Maja 2018 Autor Share Napisano 5 Maja 2018 Voyager niestety nie daje "wyzwalaczy" - więc i tak trzeba dorabiać... A to akurat najprostszy element w tej całej rzeźbie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi