tlb Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Witam, w i innym temacie zaproponowano mi używanie farb Tamiya lub Gunze. I wszystko fajnie ale nie bardzo wiem, które będą lepsze do aerografu, poniżej wrzucam te, z którymi mam dylemat: https://www.mojehobby.pl/products/Acryl-XF-20-Medium-Grey-Matt.html https://www.mojehobby.pl/products/Enamel-XF-20-Medium-Grey-Matt.html https://www.mojehobby.pl/products/68-RLM74-Dark-Gray-Semi-gloss-Ger.-WWII.html PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Wszystkie trzy są dobre do aerografu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Ale tą środkową bym sobie odpuścił. Emalie są lepsze do weatheringu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 15 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Ale ta środkowa to własnie emalia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Ja bym polecał Gunze C lub H, mają chyba sporo szersza paletę kolorów niż Tamiya i więcej bezpośrednich odpowiedników FS. Tamiya akrylowa za to ładniej pachnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Wbrew pozorom, ta emaliowa Tamiya jest z nich, poza zapachem, najlepsza pod każdym względem - świetnie się nią maluje aerografem, fantastycznie pędzlem i można z niej zrobić rewelacyjny filtr/wash. Ale co kto lubi oczywiście. Pytanie zasadnicze - jakiego systemu farb planujesz na przyszłość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 A jak długo schnie ta emalia Tamki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Nie mierzyłem, ale tak sekundę z aerografu i do minuty z pędzla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 (edytowane) Ale nawet gdyby emalia Tamiya była taka super, to jest zbyt mało kolorów, a kupować trochę olejnych, a trochę akryli mija się z celem. Jak kupisz rozpuszczalnik bioceluzowy, to na dobrą sprawę tamką i gunze maluje się tak samo. Gunze C schnie najszybciej i jest najbardziej wydajna. Ja używam Tamiya, gunze C i H, Gaia, tajwańskie Modo i do każdej leje jeden rozpuszczalnik. Planuję też brakujące kolory uzupełnić pomarańczową Hataką. Edytowane 15 Kwietnia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 15 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2018 (...)Pytanie zasadnicze - jakiego systemu farb planujesz na przyszłość? Może wywołam salwę śmiechu jak zadam pytanie, ale o co chodzi z tym systemem farb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Akryle wodne, akryle rozpuszczalnikowe czy emalie? :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 patrykvel - ale wiesz o tym, że emalie można rozcieńczać MLT? Paleta to oddzielny temat. tlb - chcesz malować emaliami, akrylami wodnymi, lakierami (farby rozpuszczalnikowe)... Co jest dla Ciebie ważne? Cena, jakość, zapach, paleta, dostępność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 A da się mieszać emalię tamki oraz akryl? Z emalii mam jedynie alclad klear kote i o ile pyłosuchość osiąga dosyć szybko, to odciski zostawia jeszcze przez dobre kilka dni. Dlatego jakoś nie przekonują mnie emalie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 15 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Wydajność, emalia (ew. Akryl), zamawiam zazwyczaj w sklepach internetowych ponieważ w sklepach stacjonarnych nie ma tego czego chcę albo ceny sufitowe, jeżeli idzie o paletę to drugi plan, z pomieszaniem kolorów nie mam problemów. Oczywiście fajnie było by niską cenę, ale bardziej mi zależy na jakości i wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Cenowo najlepiej wypadają akryle Tamiya, słoiczek 23 ml kosztuje poniżej 10 zł, więc wychodzi blisko połowę taniej niż Gunze. Kładzie się je też najlepiej, chyba nawet trochę lepiej niż Gunze, więc jeśli problem kolorów Ci nie straszny, to bierz te akryle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Do użytku w aerografie do Gunze H muszę wlać sporo rozpuszczalnika, a jak to jest z tymi z farbami Tamiya? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Zależy jak chcesz malować i czy farby nie są zgęstnięte. Ja maluję z reguły w stosunku 1:1,5 - 1:2 w przypadku tych akryli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Ok, to całkiem spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Podobnie jak w przypadku Gunze, gdy są świeże i rzadkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 15 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2018 No to sprawa jasna, akryle tamiya. Do tych akryli do rozcieńczania to wystarczy zwykła woda czy jest jakiś specyfik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Żadnej wody. Najlepiej używaj Lacquer Thinner Tamki, albo Leveling Thinner Gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 No ja wole tamyia od gunze ze względu na zapach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 15 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Super, Dzięki za wszystkie opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Jeśli można Tamki rozcieńczać leveling thinnerem od Gunze, to rozumiem, że farbki też można ze sobą mieszać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Kwietnia 2018 Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Można z H, z C podobno nie, ale nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi