skikut87 Napisano 30 Kwietnia 2018 Share Napisano 30 Kwietnia 2018 Cześć zaczynam nowy powolny relaksacyjny projekt czyli m4a3e8 rice's red devil z Tamiya wzbogacony blachami edka i lufami RB. Model przypadł mi do gustu głównie ze względu na czerwoną twarz szamana Na początek po sklejeniu wanny poszedł nosek shermana, Tamiya niby zrobiła fakturę odlewu itp ale dla mnie była ona za płaska Oryginał i moja interpretacja wykonana przy pomocy mr cement i szpachli ak ( akrylowej rozpuszczalnej śliną ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 6 Maja 2018 Autor Share Napisano 6 Maja 2018 Mały update: Jakoś nie do końca byłem przekonany co do tej faktury noska więc postanowiłem ja przerobić. Szperając po internecie stwierdziłem, ze tak dziwną fakturę ma w sumie kilka pojazdów tak więc zmyłem szpachlę i używając kleju wyklepałem nową. przy okazji dostało się rurom i teraz pytanie do znawców shermana, kto mi powie czy płyty przednie i boczne też powinny mieć fakturę? Czy raczej były gładkie? Na różnych zdjęciach rożnie widać a i ktoś na necie odtwarzał fakturę na tych płytach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 6 Maja 2018 Share Napisano 6 Maja 2018 i teraz pytanie do znawców shermana, kto mi powie czy płyty przednie i boczne też powinny mieć fakturę? Czy raczej były gładkie? Na różnych zdjęciach rożnie widać a i ktoś na necie odtwarzał fakturę na tych płytach W oryginale tak to wygląda. Bardzo delikatna faktura, czasami prawie niewidoczna. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Maja 2018 Share Napisano 6 Maja 2018 Na płytach bym raczej faktury nie robił. W skali to będzie nie za dobrze wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 6 Maja 2018 Autor Share Napisano 6 Maja 2018 to zostawiamy gładkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 11 Maja 2018 Autor Share Napisano 11 Maja 2018 Cześć, Mały update podziałałem wczoraj z montażem Browninga, co okazało się w sumie nie być tak rudne na jakie się zapowiadało. Jak widać Tamiya poszła po łatwości i odlała Browminga razem z osłoną i gniazdem montażowym - taki chyba short run... Tak więc na początek uciąłem lufę, zapunktowałem środek otworu pęsetą a następnie po kolei trzema grubościami wierteł wykonałem otwór. Przy czym pierwszym wiertełkiem 0,4 nawierciłem otwór o głębokości około 1/3 elementu ( taki kanał prowadzący) ponieważ bałem się, że: 1. Braknie mi widii 2. Po prostu tak cienkie wiertło złamię przy wierceniu głębiej. a tutaj już szczęśliwi montaż. Dziś bierę się dalej za wieże której łączenia połówek są delikatnie skopane no ale cóż i tak zamierzałem zrobić na niej nową fakturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 13 Maja 2018 Autor Share Napisano 13 Maja 2018 Faktura wieży zakończona:) Tak wygląda dziś: a było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 13 Maja 2018 Share Napisano 13 Maja 2018 Jak zrobiłeś taką powierzchnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 13 Maja 2018 Autor Share Napisano 13 Maja 2018 Jak zrobiłeś taką powierzchnię? klej MR.CEMENT DELUXE nanoszę na wybrany element a potem puki jest on jeszcze mokry ,,biję model,, szczptką z syntetycznym włosiem (z czarnym) z takiego profesjonalnego zestawu z castoramy https://media.castorama.pl/media/catalog/product/cache/0/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/Z/e/Zestaw_szczotek_drucianych_MacAllister_3_szt.-203000-141478.jpg Po godzinie jak klej zwiąże szlifuję powierzchnię tak aby uzyskać zadowalający mnie efekt. Na koniec pryskam wszystko podkładem aby Oneshot aby zobaczyć jak mi wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 13 Maja 2018 Share Napisano 13 Maja 2018 Dzięki wielkie, na pewno się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 19 Maja 2018 Autor Share Napisano 19 Maja 2018 Mały szybki update Sklejona skrzynia, pytanie kiedy odpadną te mikroskopijne uchwyty... i całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 2 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2018 Ostatni update przed malowaniem; Cała biżuteria już założona, dodatkowo postanowiłem dołożyć lufę RB bo ta zestawowa mimo szczerych chęci jakoś mnie nie przekonywała. Ogólnie powiem model przyjemny po za kilkoma paszkwilami to jest: konieczność odtworzenia faktury wierzy po jej sklejeniu no i koła jezdne... spore nadlewki i wklęśnięcia plastiku na łączeniu formy. No i oczywiście jak to w moim przypadku bywa przy szermanach - walka z osłona klaksonu... aby wyszła równa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 10 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2018 I malowanie bazowe skończone, zostaje jeszcze pomalować graty. Całość malowana akrylami Tamiya: Olive drab - zciemniany czarnym lub rozjaśniany żółtą, flat red podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 11 Czerwca 2018 Share Napisano 11 Czerwca 2018 Piękny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 11 Czerwca 2018 Share Napisano 11 Czerwca 2018 Faktycznie, bardzo fajnie wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 12 Czerwca 2018 Share Napisano 12 Czerwca 2018 Czekam co będzie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 12 Czerwca 2018 Share Napisano 12 Czerwca 2018 Super, patrzę dalej. Wklej jakieś większe zdjęcia, co by sobie powiększyć się dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 13 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2018 cieszę się, że sie podoba:) Poniżej kilka większych fotek i na koniec wczorajszy fu%$up... Po malowaniu gratów, musiałem umyć pędzel w rozpuszczalniku a ę najbliżej był żony zmywacz to z lenistwa po niego sięgnąłem, naciskam główkę celem wydozowywania go na papier a tu chlup na model... Poczekałem aż wyschnie i z wielką nadzieją prysłem ponownie farbami by usunąć efekt tłustego. Niestety dziś rano okazało się, że... Tak wiec dziś szlifowanie podkład i modulacja... wrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 13 Czerwca 2018 Share Napisano 13 Czerwca 2018 Czymże byłby ukończony model bez niespodzianek i wypadków? Później jeszcze lepiej smakuje! Jaki kolorem malujesz trzonki narzędzi? Wychodzą fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 13 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2018 vallejo yellow ochre pomieszany z kropelką mig 070 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 22 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2018 Cześć, graty już pomalowane model zasidoluxowany a kalki naniesione, wszytko niby ładnie i cacy ale nie do końca. Mianowicie po posmarowaniu preparatem micro stało się coś dziwne z napisem na wieży, mianowicie kalka wygięła siew dół - jak by spłynęła. To też niewiele myśląc ją szybko osunąłem i tu padły magiczne słowa na k itp. To też nie mając wyjścia namalowałem cienkim pędzlem napis Devils... Z efektu jestem całkiem zadowolony no i cóż tak już zostanie bo nie będę wydawał 150 zł na nowy model tylko dal napisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 4 Lipca 2018 Autor Share Napisano 4 Lipca 2018 szybka aktualizacja, zakończenie błocenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 5 Lipca 2018 Share Napisano 5 Lipca 2018 ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi