Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakiej polecacie używać szpachli pod linie podziału? Miałem dosyć szerokie szpary, zaszpachlowałem je Tamiya White Putty z dodatkiem Cotacty Revella, ale podczas trasowania linii podziału wszystko idzie nie tak. Pomimo rycia od taśmy linie wychodzą nierówne, tak wszerz jak i wgłąb. Czy to może być wina tego, że szpachal była pierwszy raz odkręcona "jakiś czas temu"?

Napisano

To może być wina tego, że ta szpachlówka po wyschnięciu jest miękka, krucha, i trudno o precyzyjną kontrolę trasowanych linii, szczególnie, gdy trzeba je połączyć z już istniejącymi w plastiku. Podobnie jak wisa, polecam klej CA, ale z niewielkim dodatkiem jakiegoś wypełniacza, np pigmentu.

Napisano

Najlepszy cyjanoakryl , zalać jak kolega wisa pisał , ale zwykła szpachla revella też się nadaje. Po wyschnięciu jest na tyle twarda że da się ją nawet ciąć czeską żyletką , oczywiście nie naciskać zbyt mocno przy cięciu czy trasowaniu .

Napisano
Najlepszy cyjanoakryl , zalać jak kolega wisa pisał , ale zwykła szpachla revella też się nadaje. Po wyschnięciu jest na tyle twarda że da się ją nawet ciąć czeską żyletką , oczywiście nie naciskać zbyt mocno przy cięciu czy trasowaniu .

https://www.mojehobby.pl/products/Szpachlowka-Revell-Plasto.html

Ta?

Napisano

Z tym CA to mam trochę obawy, warstwę będzie widać, a w szlifowaniu jest zdaje się twardszy od plastiku. Szpachlówki Revella i tą światłoutwardzalną będę musiał obadać.

Napisano
Z tym CA to mam trochę obawy, warstwę będzie widać, a w szlifowaniu jest zdaje się twardszy od plastiku.

Dlatego dodaje się pigment jako wypełniacz. Szlifowanie, trasowanie, przebiega znaczenie łatwiej i przewidywalniej.

• 2 years later...