abtb Napisano 12 Lipca 2018 Autor Share Napisano 12 Lipca 2018 No, nareszcie ruszyłeś obiecanego Mila. Nooooo, czujność czekisty wyczuwam tu A już myślałem że uda mi się "przemycić" cichaczem ten wytwór a tu masz. Galerią chciałem zaskoczyć i nie wyszło Co do samego modelu to w poprawność geometryczną wnikać nie będę bo to jest hobby i z założenia ma dawać przyjemność a nie przyprawiać o ból głowy. Gondola strzelca też ma inny kształt niż ta w "kapeluszu". Ostatecznie z tych dwóch "wiatraków" może udało by się złożyć jeden poprawny . Blaszki wyglądają nieźle, szczególnie mniejsze detale bo z blachą na bok kadłuba Eduard odrobinę popłynął. Blachy mają tą "zaletę" że są płaskie i niestety nic nie da się z tym zrobić. Co prawda mogłem sobie podłubać tak jak w C-119 ale mam na warsztacie Poteza i tam będę się wyrabiał w dziele rzemieślniczym a tu idę na łatwiznę ( ) popartą wrodzonym lenistwem Oczywiście dołożę starań by ów "wiatrak" miał ręce i nogi ale w tym wypadku skupię się na wyglądzie zewnętrznym i malowaniu. A teraz koncert życzeń: - małe trójkątne uchwyty maja wymiar 2mm (przyprostokątna "pionowa") na 3mm (przeciwprostokątna) - szerokość "wręg" 0,8mm - drabinka - wysokość 2,2 cm, szerokość 6mm, rozstaw osiowy stopni 5mm. Taki wielowątkowy warsztat ma swój styl !! Dzięki Spiton, może jeszcze coś dorzucę do warsztatu. A co, im większy zamęt tym lepiej . W końcu wszystko rodzi się z chaosu Nie mam juz wyrzutów sumienia, że zaśmieciłem go moimi chińczykami Możesz wrzucać jak do wora Fajnie wyprowadziłes żaluzje od silnika A to już zasługa zestawu a nie moja A teraz udaję się pomęczyć tego paskudnego "karpika" czyli Seabata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2018 Tzw. mały progres: Fotki bardziej "dowodowe" niż poglądowe ale jak widać coś się dzieje w temacie. "Żywice" odrobinę nie pasują do plastiku i trzeba trochę porzeźbić ale temat jest do ogarnięcia. Dysze wylotowe wstawię po malowaniu bo one to akurat najsłabiej pasują do reszty Przymiarka oszklenia wykazała duże rozbieżności między nadziejami a rzeczywistością . Niestety chłopaki z SH powinni zasięgnąć odrobinę nauki od kolegów z A-modelu - w ich Jak-ach oszklenie pasuje idealnie i wymaga tylko przysłowiowego dotknięcia papierścieruchem W Mi 4 małe mazianie kabiny pilotów i całość psiknięta połyskiem pod chemię: Na koniec kokpitzagadka, kto zgadnie ten dostanie całusa: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2018 Odrobinkę do przodu: -w kolorze: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 13 Sierpnia 2018 Share Napisano 13 Sierpnia 2018 Znakomite. Dosiadam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 13 Sierpnia 2018 Share Napisano 13 Sierpnia 2018 Ładnie kolor siadł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Listopada 2018 Autor Share Napisano 23 Listopada 2018 Trochę odświeżam temat. Warsztacik odrobinę już schudł, tzn Jak 23 UTI jest już gotowy od kilku miesięcy (wyrobiłem się na Łask) i prezentuje się tak: i małe porównanie z silnikiem Shackletona Fotki odrobinę "szpiegowskie" ale do warsztatu nie rozkładam całego majdanu fotograficznego Wersja myśliwska odrobinę się "cofnęła" - coś nie tak mi poszło z "łosiem" i musiałem całego umyć i teraz czeka na rewitalizację. Dodatkiem do warsztatu jest Mi 4 i tu się trochę posunęło do przodu. Na początek to dobre kwity: na podstawie których odrobinę śmiglaka przerobiłem i doprowadziłem do formy zbliżonej do Mi-4 W wersji szaro - białej prezentuje się tak: i drzwi do ładowni: A w kolorze wygląda tak: I na razie tyle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 24 Listopada 2018 Share Napisano 24 Listopada 2018 Jak prezentuje się bardzo ładnie. Mi-4 w pomarańczowym kolorku ciekawie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Listopada 2018 Autor Share Napisano 24 Listopada 2018 1 godzinę temu, mig napisał: Jak prezentuje się bardzo ładnie. Dziękuję za opinię. Dziś postaram się pstryknąć fotki do galerii. 1 godzinę temu, mig napisał: Mi-4 w pomarańczowym kolorku ciekawie wygląda. No, tu trochę pojechałem Przyznaję się bez bicia że to drugi egzemplarz, poczyniony w ramach tzw akcji - reaktywacji Było tak: czyli Mi 4 z Hb w barwach fińskich. Takie trochę s-f popełnione jakoś tak w momencie pojawienia się zestawu czyli ładnych parę lat temu I tak trochę dla hecy oczyściłem grzmota, przeszlifowałem, dodałem parę dodatków i przemalowałem w barwy Lotnictwa Polarnego ZSRR: A zatem do galerii powinny trafić dwa Mil-e, ale jeszcze ostra zabawa z wirnikami bo to co dał Hb to trochę lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2018 Pomalutku pcham temat do przodu Jak już reanimowany i przygotowany pod kalki: Mi-4 "pokraszony" kolorkami https://i.imgur.com/sPQpboQ.jpg[/img Niestety, dostęp do dokumentacji wywołuje w człowieku chęć "rycia" W Mi 2 HB skopał wirnik a w Mi 4 widać progres - odrobinę skopali wirnik i dokumentnie "położyli" łopaty W Mi 8 skopali osłonę silnika Mi 24 boję się oglądać bo jak widać progres w "odwalaniu lipy" jest wyraźny Na początek łopaty. Skorzystałem z zapasów oraz dokonałem destrukcji starego Mi 4 z Kp. Kp "wyklepało" łopaty o właściwym profilu i kształcie Pozyskałem tym sposobem 8 szt łopat nad którymi należało odrobinkę popracować - po pierwsze "przeryłem" linie tak aby były głębsze - po drugie wyciąłem miejsca na osadzenie lamp na końcach łopat oraz dorobiłem "gniazdka" na przewody systemu przeciwoblodzeniowego oraz zasilania lampki Z "okrąglaka" dorobiłem "przejściówki" do "łapek" oraz z płytki imitujące okucia mocowania Tak wyglądają surówki "łapek" - od strony łopaty "łapki" od strony głowicy są o jeden listek szersze Tak wyglądają łopaty po obróbce i z otworami pod nity okucia. Na dolnej już widać pierwsze "surowe" nity Oczywiście w głowicach też trzeba dorobić system mocowania łopat I tak to się ma łączyć po wszystkim Oczywiście do każdej łopaty zostaną jeszcze doprowadzone po cztery kable "23" i "4" przygotowane są już pod kalki a zatem jutro mały progres "kolorystyczny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2019 W dniu 29.12.2018 o 22:21, abtb napisał: "23" i "4" przygotowane są już pod kalki a zatem jutro mały progres "kolorystyczny" Dokonało się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2019 Pomału dopycham do końca. Prace nad głowicą wirnika głównego: Surówki na których widać co dodałem w stosunku do oryginału: łapki do łopat, tuleje do przewodów zasilających lampki na końcach łopat oraz pierścień z którego zostanie wyprowadzonych 16 przewodów i gotowe okablowane głowice: oraz z parą łopat: szczegół podłączenia do wtyczki: I jest to właściwie ostatni wpis "roboczy" w tym warsztacie. Po złożeniu i pomalowaniu całości tradycyjnie już "wygłoszę" słowo końcowe zamykające warsztat. Ale to za jakieś 1,5 tygodnia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 4 Stycznia 2019 Share Napisano 4 Stycznia 2019 WOW. Robi wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 10 Stycznia 2019 Share Napisano 10 Stycznia 2019 Piękne te Twoje Jakowlewy. Aż miło popatrzeć. Sam zaczynam swojego 23 i Twój warsztat będzie mi bardzo pomocny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2019 19 minut temu, kapsel napisał: Piękne te Twoje Jakowlewy. Dziękuję bardzo 20 minut temu, kapsel napisał: Sam zaczynam swojego 23 Jak Kolego nie masz parcia to się wstrzymaj do niedzieli. Powinienem wygłosić (napisać raczej ) słowo końcowe które to pozwoli uniknąć kilku małych pułapek i jednej grubej wtopy. I browarek się Koledze należy za sięgnięcie po tak niszowy temat Jakie malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 10 Stycznia 2019 Share Napisano 10 Stycznia 2019 Wstrzymam się z budową gdyż zestaw według mnie do najłatwiejszych nie należy i pewnie natknąłbym się na jakieś zagwozdki ☺. Malowanie będzie z całą pewnością polskie. Kupiłem od razu kalkomanie Model Maker. Poza tym uważam że Jaczek to śliczna maszyna i warto mieć jej miniaturkę w kolekcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2019 (edytowane) Witam wszystkich (jeszcze tu zaglądających) Zgodnie z obietnicą wygłaszam (piszę) "słowo końcowe" zamykające warsztat "Prywatna inicjatywa" była ostatnim epizodem "walki" z myśliwcami Jakowlewa w układzie redanowym. Za materiał wyjściowy posłużyły mi wyroby Sh, które to niestety trochę gorzej się składa niż ogląda. Żeby za mocno nie przedłużać wymienię grzechy główne zestawu na szybko: - trzeba zwrócić uwagę na szerokość foteli pilotów w stosunku do szerokości wanny kabiny - jak się zrobi fotele to trzeba dobrać szerokość wanny do ich szerokości i odwrotnie, jak się sklei wannę to potem trzeba pokombinować z fotelami. Bez tego zabiegu może się okazać że fotele są za szerokie i będzie problem - gródź silnika - na rysunku jest do góry nogami więc nie ma co szlifować tylko odwrócić - wtedy będzie pasować i będzie zgodnie z oryginałem - dysza silnika - proponuję wkleić na końcu bo tak jak proponuje Sh to nie bardzo pasuje i kąt zaklinowania jest niewłaściwy - osłona kabiny - w obu modelach trzeba trochę się nakombinować z dopasowaniem. Dodatkowo w moim UTI była za wąska przy desce instruktora dzięki czemu po serii dopasowań pojawiły się na niej wewnętrzne naprężenia - słabo to widać ale widać - przednie pokrywy podwozia są za krótkie o jakieś 1,5-2,0mm - golenie głównego podwozia są źle rozmierzone. Należy obciąć wichajster z osią na wysokości amortyzatora a następne przykleić nową oś na wysokości amortyzatora. Dzięki temu pokrywy podwozia będą jakoś wyglądały po zamocowaniu - schemat malowania dla Jaka 23 UTI, prototyp nr "2" jest niestety niewłaściwy dla wersji zawartej w pudełku. Powinna być inna osłona kabiny pilotów - część zamykająca stanowisko instruktora. W ramach zagmatwania warsztatu poprowadziłem krótką relację z budowy Mi 4 z HB. Model niestety wymaga pewnych przeróbek które upodobnią go do oryginału - na lewej burcie należy dodać klapkę dla akumulatora oraz klapkę wtyczki dla obsługi naziemnej - należy usunąć jeden uchwyt z prawej strony i dokleić go z lewej - w zależności od wersji należy przenieść światła pozycyjne spod wlotów na wloty powietrza - należy dodać światło pozycyjne na końcu belki ogonowej (białe) - krążki na belce śmigłowca to tak naprawdę światła nawigacyjne (fioletowe) i należy je "oszklić" - głowica wirnika głównego do przerobienia - łopaty wirnika głównego do wywalenia (niewłaściwy kształt i profil) i pozyskania z modelu Kp. Należy dorobić światła nawigacyjne na końcówkach ( w łopatach Kp są zaznaczone) - oczywiście przewody i inne pierdoły we własnym zakresie Uffff A zatem zamykam warsztat (znaczy się klosed) Ps. Epizod IV "Bariera dźwięku" Edytowane 13 Stycznia 2019 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi