Skocz do zawartości

Klasyk F14 Tomcat 1/144

Bobek

Rekomendowane odpowiedzi

Narazie to przymiarka chce nastepnego pokroic i ulepszyc. Skala zostanie bo jest najmniej pokazywana, duzo uczy, malo wybacza. Poki co czytam troche o 144 na forach i podziwiam. (tu slodzenie) Woit masz fajny zestaw, a F14 trumpetera sluzyl jako cel, takze fajnie ze piszesz

Narazie to przymiarka chce nastepnego pokroic i ulepszyc. Skala zostanie bo jest najmniej pokazywana, duzo uczy, malo wybacza. Poki co czytam troche o 144 na forach i podziwiam. (tu slodzenie) Woit masz fajny zestaw, a F14 trumpetera sluzyl jako cel, takze fajnie ze piszesz

No to czekam/-y na warsztat. Ponizej coś inspirującego, może nie widziałeś:

Kvukv8Z.jpg

wiecej zdjęć http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=97639

warsztat http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=87076

Tego nie widziałem ale krąży gdzieś podobnie rozebrany przez japończyka, ale dokładnie o to mi chodzi. Dzieki za zdjęcia z budowy. Wczesniej robilem Tornado, plus taki ze F14 jest przy nim naprawde duzym samolotem.

37312685_1967085453355478_4123031646242865152_o.jpg

Ten czeski F14 wymiata, no zbliżyć się tylko do podobnej jakosci i byłoby super. No i pytanie, mam f14 revella dokladnie to samo, warto kupic innej firmy dla paru elementow? i jesli tak to co?

Galerię tej Tonki poproszę

Wracając do Tomcata: Revell lub Trumpeter (in-box Trumpka masz tutaj: viewtopic.php?f=86&t=50659).

Ja optuję za Chińczykiem, drogi (w porównaniu do Niemca) jest ale budując średnio jeden model na rok to i tak wydatek żaden. W Revellu trzeba na dzień dobry zaszpachlować dodatkowe kratki wentylacyjne nad wlotami przy kadłubie oraz pocienić boki wlotów powietrza do silników.

Warto zaopatrzyć się w osłonę kabiny vacu - ja osobiście korzystałem ze świetnego wyrobu Brenguna. Przy Trumpku, odpada wykorzystanie wiatrochronu ze względu na inne rozwiązanie montażu całej szklarni ale pozostała część osłony i tak świetnie wygląda.

Obowiązkowa jest również sonda Mastera (http://www.master-model.pl/product/am-144-007.html) - jeśli budujesz wersję w którym występowała.

Jest jeszcze trochę dodatków żywicznych, skrzydła z wysuniętymi klapami / slotami, kabinki, fotele, koła,... nie wszystkie są warte inwestowania w nie...

Może, najpierw pochwal się jaki egzemplarz chcesz robić to wtedy zobaczymy jaką drogą iść. Tomcaty różniły się wieloma detalami w zależności od okresu służby, nawet w zakresie tej samej wersji, egzemplarza.

https://www.dropbox.com/sh/i0ntvxcce1p7qwm/AAAQals1yuuE7jvqzRrieTMma?dl=0

Galerie znajdziesz tutaj ale niema co oglądać moim zdaniem, słabo wyszło i mnie przerósł trochę. Kalek za dużo, slabe farby dobiły jeszcze ;) ale zobaczyłem ze można łatwo kroić bez strachu przed pękniecie plastiku. Po tym modelu kupiłem pomarańczową hatakę, które są świetne tak swoja drogą, ale to inny temat.

Nad tym F pomyślę co do konkretnego modelu i przygotuje się merytorycznie.