dzidas71 Napisano 25 Lipca 2018 Share Napisano 25 Lipca 2018 Witam. Przymierzam się poważnie, by porządnie wykonać bombowiec B17, wersja jeszcze nie wybrana, skala 1:72. Kiedyś popełniłem Academy, ale to była "orka na ugorze". Wiem,że teraz najlepsze opinie mają Revell i Airfix. Ale pytanie brzmi - który lepszy ? Zależy mi przede wszystkim na spasowaniu i nie uciążliwej obróbce. Wierność oryginału też jest ważna, natomiast pudełkowe zdetalowanie już mniej, bo biorę pod uwagę dodatki, np blachy. Czy jest ktoś, kto dobrze zna temat i mógłby podpowiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 28 Lipca 2018 Share Napisano 28 Lipca 2018 Wtrącę swój grosik. Na targach modelarskich w Lipsku, na stoisku Revella w gablocie z nowościami widziałem sklejoną B-17. Odrzuciło mnie. Cygaro z grubymi liniami podziałowymi. Moją negatywną uwagę zwrócił wachlarz linii na nosie, co moim zdaniem oszpeca ten model. Było to co prawda jeszcze przed zmasowaną ofensywą Airfixa z nowościami przeoranymi jak B-17 Revella, więc może teraz moja zgwałcona percepcja by to zaakceptowała? Niech odezwą się Ci, którzy mają modele w pawlaczach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzidas71 Napisano 28 Lipca 2018 Autor Share Napisano 28 Lipca 2018 Ok. Jest to już jakaś opinia. Czekamy na następne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 28 Lipca 2018 Share Napisano 28 Lipca 2018 Jach chcesz to mam nówkę Airfixa - za stówkę + wysyłka mogę sprzedać. Moim zdaniem lepszy od Revella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 28 Lipca 2018 Share Napisano 28 Lipca 2018 Jest jeszcze Academy, https://www.mojehobby.pl/products/B-17G-FLYING-FORTRESS-107433.html Kiedyś go miałem i w wypraskach wyglądał bardzo przyzwoicie. Przewaga nad airfixem i revellem w jakości powierzchni modelu ( faktura i linie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 28 Lipca 2018 Share Napisano 28 Lipca 2018 Ale kolega dzidas w pierwszym poście napisał, że właśnie Academy popełnił kiedyś i mu "nie leżało" :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 29 Lipca 2018 Share Napisano 29 Lipca 2018 Mam Hasegawę w 72 same ramki, brak instrukcji i kalkomanii. Za 50 zł+wysyłka sprzedam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 30 Lipca 2018 Share Napisano 30 Lipca 2018 Mam prawie kompletne kalki z Airfixowej B-17 (są oznaczenia do obu malowań, brak jednej gwiazdy na skrzydło i części napisów eksploatacyjnych) oraz z zestawu Lifelike Decals nr kat. 72-014 (brak gwiazd i oznaczeń dla czarnej Tondalayo, jeden z trójkątów do innego malowania jest pocięty, ale to łatwo samemu namalować) oraz plastikowe karabiny, osłony silników i turbosprężarki z zestawu Airfixa i żywiczne koła podwozia głównego i silniki od Eduarda. Sprzedam za 50 zł plus wysyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 30 Lipca 2018 Share Napisano 30 Lipca 2018 Mam prawie kompletne kalki z Airfixowej B-17 (są oznaczenia do obu malowań, brak jednej gwiazdy na skrzydło i części napisów eksploatacyjnych) oraz z zestawu Lifelike Decals nr kat. 72-014 (brak gwiazd i oznaczeń dla czarnej Tondalayo, jeden z trójkątów do innego malowania jest pocięty, ale to łatwo samemu namalować) oraz plastikowe karabiny, osłony silników i turbosprężarki z zestawu Airfixa i żywiczne koła podwozia głównego i silniki od Eduarda. Sprzedam za 50 zł plus wysyłka. PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi