Jarek Es Posted July 26, 2018 Share Posted July 26, 2018 Przedstawiam mój najnowszy model. Fokker D VIII z zestawu Eduard Profipack w skali 1:48. Sklejony prosto z pudła, jedynie co dołożyłem od siebie to naciągi i śruby rzymskie. Zestaw całkowicie bezproblemowy w sklejaniu, spasowanie idealne, kalki kładły się super. Malowanie to 7 Eskadra lotnicza Polskich Sił Powietrznych z 1919 roku, pilot kapitan Stefan Bastyr. Farby użyte przy modelu to Gunze, i miejscami Italeri i Tamyia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted July 27, 2018 Share Posted July 27, 2018 Mnie się podoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cypis Posted July 28, 2018 Share Posted July 28, 2018 Bardzo ładny. Gratuluję wykonania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal0281 Posted July 28, 2018 Share Posted July 28, 2018 Mnie się podoba. Tez tak mysle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek Es Posted July 29, 2018 Author Share Posted July 29, 2018 Dzięki. Cieszę się, że się podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pires Posted July 29, 2018 Share Posted July 29, 2018 Bardzo ładny model. I podstawka też OK. Sam go kiedyś zrobiłem, jeszcze z płatem jednolicie zielonym. W ogóle piękny samolot. A wiecie, że Fokker po wojnie stworzył pomniejszoną kopię D VIII jako samolot sportowy, chyba oznaczony V.40. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek Es Posted July 29, 2018 Author Share Posted July 29, 2018 A wiecie, że Fokker po wojnie stworzył pomniejszoną kopię D VIII jako samolot sportowy, chyba oznaczony V.40. A tego to akurat nie wiedziałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek Es Posted August 6, 2018 Author Share Posted August 6, 2018 Może ktoś jeszcze skrytykuje/pochwali kilka tygodni mojej pracy nad tym modelem?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SnaQ Posted August 6, 2018 Share Posted August 6, 2018 Pozwól, że ograniczę się do krytyki. Będzie dzięki temu krócej bo ogólnie model mi się podoba. Szkoda, że nie zrobiłeś płatowych szachownic od masek. W tym wypadku to naprawdę łatwizna, a sam pewnie widzisz, że kalka się potargała. Z dużymi fragmentami tak bywa. Pasy na płacie były malowane szerokim pędzlem o twardym, rzadkim włosiu, takim ławkowcem w dodatku dość rozrzedzoną bejcą stąd nie było na nim tam ostrego przejścia kolorów. Osobiście dodałbym nieco brudu w okolicy kół i płozy ogonowej oraz dodał zacieki na elementach pokrytych blachą - te silniki niemal rzygały olejem. No i oczywiście duży plus za polskie malowanie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek Es Posted August 7, 2018 Author Share Posted August 7, 2018 SnaQ dzięki za słowa krytyki. Co do szachownic to faktycznie mogłem je zrobić od masek, ale tego już nie cofnę. Malowanie płata na żywo wygląd nieco mniej subtelnie. Co do brudu, to model faktycznie jest czysty, ale zmienię to po powrocie z urlopu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts