Jarek Es Napisano 26 Lipca 2018 Share Napisano 26 Lipca 2018 Przedstawiam mój najnowszy model. Fokker D VIII z zestawu Eduard Profipack w skali 1:48. Sklejony prosto z pudła, jedynie co dołożyłem od siebie to naciągi i śruby rzymskie. Zestaw całkowicie bezproblemowy w sklejaniu, spasowanie idealne, kalki kładły się super. Malowanie to 7 Eskadra lotnicza Polskich Sił Powietrznych z 1919 roku, pilot kapitan Stefan Bastyr. Farby użyte przy modelu to Gunze, i miejscami Italeri i Tamyia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 27 Lipca 2018 Share Napisano 27 Lipca 2018 Mnie się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 28 Lipca 2018 Share Napisano 28 Lipca 2018 Bardzo ładny. Gratuluję wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 28 Lipca 2018 Share Napisano 28 Lipca 2018 Mnie się podoba. Tez tak mysle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Es Napisano 29 Lipca 2018 Autor Share Napisano 29 Lipca 2018 Dzięki. Cieszę się, że się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 29 Lipca 2018 Share Napisano 29 Lipca 2018 Bardzo ładny model. I podstawka też OK. Sam go kiedyś zrobiłem, jeszcze z płatem jednolicie zielonym. W ogóle piękny samolot. A wiecie, że Fokker po wojnie stworzył pomniejszoną kopię D VIII jako samolot sportowy, chyba oznaczony V.40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Es Napisano 29 Lipca 2018 Autor Share Napisano 29 Lipca 2018 A wiecie, że Fokker po wojnie stworzył pomniejszoną kopię D VIII jako samolot sportowy, chyba oznaczony V.40. A tego to akurat nie wiedziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Es Napisano 6 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2018 Może ktoś jeszcze skrytykuje/pochwali kilka tygodni mojej pracy nad tym modelem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 6 Sierpnia 2018 Share Napisano 6 Sierpnia 2018 Pozwól, że ograniczę się do krytyki. Będzie dzięki temu krócej bo ogólnie model mi się podoba. Szkoda, że nie zrobiłeś płatowych szachownic od masek. W tym wypadku to naprawdę łatwizna, a sam pewnie widzisz, że kalka się potargała. Z dużymi fragmentami tak bywa. Pasy na płacie były malowane szerokim pędzlem o twardym, rzadkim włosiu, takim ławkowcem w dodatku dość rozrzedzoną bejcą stąd nie było na nim tam ostrego przejścia kolorów. Osobiście dodałbym nieco brudu w okolicy kół i płozy ogonowej oraz dodał zacieki na elementach pokrytych blachą - te silniki niemal rzygały olejem. No i oczywiście duży plus za polskie malowanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Es Napisano 7 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2018 SnaQ dzięki za słowa krytyki. Co do szachownic to faktycznie mogłem je zrobić od masek, ale tego już nie cofnę. Malowanie płata na żywo wygląd nieco mniej subtelnie. Co do brudu, to model faktycznie jest czysty, ale zmienię to po powrocie z urlopu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi