Super_Hans Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Witajcie, mam pytanie laika, bo nie mam doświadczenia z suchymi pigmentami. Czy po położeniu utrwalacza (A.MIG 3000 PIGMENT FIXER) trzeba jeszcze zabezpieczać powierzchnię lakierem? Dokładniej rzecz ujmując.. chciałbym na pigmentach jeszcze popracować olejami. W skrócie, chcę zminimalizować "zanikanie" warstwy pigmentu przy dalszym weatheringu. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 31 Sierpnia 2018 Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Pigmenty znikną po nałożeniu lakieru. Raczej zostaw je na koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 31 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2018 Got it! Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 23 Marca 2019 Share Napisano 23 Marca 2019 Hej odkurzam temat. Tez eksperymentuje z pigment fixerem bo troche wkurza mnie znikajacy pigment lub slady lini papilarnych na nim. Pigmenty mig, fixer tej samej firmy. Dawane na sam koniec na olejny lakier matowy. Efekt-pigmenty dalej sie nie trzymaja, sam plyn nakladany pedzlem nie dosyc ze zmywa czesc efektu to wysychajac zostawia plamy delikatne slady, a la plamy. Co robie zle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 23 Marca 2019 Share Napisano 23 Marca 2019 Po użyciu pigmentów odstawiamy model do gabloty i nie ruszamy. Od macania są cycki. Jeśli tak nie robisz, robisz to źle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
georg1973 Napisano 28 Marca 2019 Share Napisano 28 Marca 2019 Jasne. Odstawić do gabloty i nie ruszać. Ale czy wszyscy trzymacie modele w szczelnych gablotach gdzie nic się nie pyli??? Ja swoje trzymam w szklanej witrynie (z IKEA) i niestety kurzą się. Wprawdzie zdecydowanie wolniej niż gdyby stały na otwartej półce, ale jednak. A jeśli już dojdzie wam do zakurzenia modelu to jak go czyścicie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 28 Marca 2019 Share Napisano 28 Marca 2019 Musisz dokupić uszczelki. Kurz usuwam aerografem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 28 Marca 2019 Share Napisano 28 Marca 2019 polecam pędzelek do makijażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 3 Kwietnia 2019 Share Napisano 3 Kwietnia 2019 A co dalej w temacie utrwalania pigmentow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 4 Kwietnia 2019 Share Napisano 4 Kwietnia 2019 Na pigmentach miga masz napisane ze albo pigment fixerem albo rozcienczalnikiem do emalii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 8 Kwietnia 2019 Share Napisano 8 Kwietnia 2019 Rozcienczalnikiem do emalii nie da sie. Efekt pigmentu znika, bylo juz o tym w innym watku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 28 Kwietnia 2019 Share Napisano 28 Kwietnia 2019 naprawdę nikt nic więcej nie doda? nikt nie cementuje pigmentów na modelach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 19 Maja 2019 Share Napisano 19 Maja 2019 Ja teraz używam akrylowego pigment bindera vallejo. Wcześniej używałem gravel & sand fixera AK ale zrezygnowałem w trosce o efekty robione na rozpuszczalnikach organicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi