ps13 Napisano 24 Września 2018 Share Napisano 24 Września 2018 (edytowane) Mój powrót do modelarstwa po latach. Dlaczego akurat taki model? Zawsze interesowały mnie obiekty które jeszcze nie ukazały się na rynku. Może z racji tego iż można samemu pogłówkować i coś odtworzyć z planów, rycin itd. Opracowałem model 3D lokomotywy+ tender w technologii CAD po czym zleciłem wycięcie laserowe w polistyrenie HIPS. Po oszlifowaniu i elementów przystąpiłem do nawiercania otworów pod nity oraz wstępnego składania ramy lokomotywy. Edytowane 9 Lipca 2019 przez ps13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 24 Września 2018 Super Moderator Share Napisano 24 Września 2018 Witamy na szynach ;) Co prawda ruski paskudnik ale jak na torach to zasiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ps13 Napisano 24 Września 2018 Autor Share Napisano 24 Września 2018 (edytowane) Może na początek coś więcej z cyklu "co w pudełku kryje się" Parowóz serii "O" Schemat opancerzenia lokomotywy: Edytowane 25 Września 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 25 Września 2018 Share Napisano 25 Września 2018 Nietypowy pojazd i samodzielna dłubanina. Miło popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Września 2018 Share Napisano 25 Września 2018 Bardzo ciekawy projekt. Tego jeszcze tu nie grali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 26 Września 2018 Share Napisano 26 Września 2018 Super temat. Będę aktywnie kibicował. Pancerz to klasyka, ale perełką jest pokazanie wnętrza. Czy będziesz szedł w tym kierunku? Czy cięcie laserem bardzo topi kanty polistyrenu? Znam rożne opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ps13 Napisano 26 Września 2018 Autor Share Napisano 26 Września 2018 Bardzo mi miło:) Cały model zaprojektowałem na podstawie planów "zewnętrznych" i skończyłem latem. Szczęśliwym trafem wczoraj jeden z uprzejmych forumowiczów przesłał mi pakiet planów, zdjęć itp. i teraz jestem w kropce... Wszystkie elementy mam wycięte już i przygotowane do montażu. Z pewnością wprowadzę korekty w podwoziu. Tender też jest do poprawy. Jeśli chodzi o laser to ja osobiście jestem zadowolony z cięcia i mogę śmiało polecić tą firmę na PW. Dokładność cięcia wynosi ok 0,2mm, zaś grubość wiązki lasera to 0,3mm. Jeśli chodzi o krawędzie to wszystkie są do delikatnego przeszlifowania oraz usunięcia tego stopionego plastiku. O wycinaniu otworów pod nity oczywiście należy zapomnieć... Wszystkie wierciłem (ponad 1900 szt). Zdecydowałem się na cięcie laserowe z powodu tak dużej ilości elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 26 Września 2018 Share Napisano 26 Września 2018 Opracowałem model 3D lokomotywy+ tender w technologii CAD po czym zleciłem wycięcie laserowe w polistyrenie HIPS. Eeee, to co to za skracz, jak większość roboty laser za Ciebie załatwił ...nie mniej chętnie poobserwuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ps13 Napisano 26 Września 2018 Autor Share Napisano 26 Września 2018 Wracając po latach potrzebuję trochę obycia w modelarstwie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 27 Września 2018 Share Napisano 27 Września 2018 Ciekawe i bardzo ładne jak na razie. Może kiedyś jakiś polski pociąg pancerny będziesz chciał zrobić w 3d:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ps13 Napisano 27 Września 2018 Autor Share Napisano 27 Września 2018 Jeśli zbiorę Wystarczającą ilość materiałów to czemu nie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ps13 Napisano 27 Września 2018 Autor Share Napisano 27 Września 2018 Przyszła dostawa nitów więc i coś poszło do przodu. Mała przymiarka Po trasowaniu linii podziału blach oraz nitowaniu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 2 Października 2018 Share Napisano 2 Października 2018 Bardzo fajny temat, będę kibicował. Czy seria O to nie przypadkiem ta sama, co jeden z "głównych bohaterów" filmu "Kraj" / "Na krańcu świata"? (tylko tam chyba był z tendrem 3-osiowym ) Nie myślałeś, żeby zamiast przyklejać żywiczne nity, użyć do tego celu kulek BGA? można kupić ich z 10000 za jakieś 7-10zł, a muszę przyznać, że "robią robotę". Jeśli mogę, to poproszę o namiary na tę firmę od cięcia HIPSu. Czy mają swój polistyren, czy trzeba wcześniej im dostarczyć własny? bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ps13 Napisano 3 Października 2018 Autor Share Napisano 3 Października 2018 Dzięki:) Nie widziałem tego filmu ale potwierdzam- lokomotywy tej serii były z tendrem zaróno 3- jak i 4-osiowym. Szczerze mówiąc to zastosowanie kulek BGA widziałem dawno temu i jakoś nie brałem pod uwagę przy tym projekcie. Przyznaję też ze żywiczne nity kosztowały mnie całkiem sporo :|. Ale do wybaczenia w związku z pierwszym modelem po latach:) Namiary wyślę na Priv. Tak maja swój polistyren różnej grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi