sianko Napisano 23 Listopada 2018 Share Napisano 23 Listopada 2018 Witam Choć nie przepadam za warsztatami, to ten zdecydowałem się założyć, może dzięki relacji uda mi się ten model ukończyć.Liczę też na Waszą pomoc merytoryczną, ja głównie będę się posiłkował świetną instrukcją modelu WnW , paroma rysunkami i zdjęciami z netu. Co do zestawu wyjściowego, to niewiele dobrego można o nim powiedzieć- na plus to to ,że ma solidny plastik i mało nadlewek. Zdjęć wyprasek nie pokazuję, bo model jest już mocno rozgrzebany, ale pudełko mogę pokazać, oto one: Z Z dodatków zaopatrzyłem się w dwa żywiczne silniki Ardpolu. Zrobię z nich jeden silnik Liberty V12. Mam też blaszki pasów oraz obrotnice z karabinem Eduarda Kalkomanie mam wykonaną na zamówienie, a co do malowania jakie chcę wykonać, to postaram się pokazać w trakcie warsztatu. Poniżej już praca wre Jak widać trochę już porobiłem, przedział pilota i obserwatora wymaga jeszcze uzupełnień, tymczasem zawziąłem się za przód kadłuba, a wcześniej uporałem się z doprowadzeniem właściwego obrysu płatów ( szlifowanie , ucinanie, dorabianie itd.) To na razie tyle... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 10 Lutego 2019 Autor Share Napisano 10 Lutego 2019 Kolejnych parę rzeczy wykonałem, m.in: dokończyłem osłony zbiorników, dorobiłem przyrządy celownicze pilota, fotel obserwatora oraz wstępnie pomalowałel kratownicę wraz z łożem silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joles Napisano 11 Lutego 2019 Share Napisano 11 Lutego 2019 Wow, mały wypasik się tutaj szykuje. Z czego robisz naciągi? Czekam na dalsze efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 12 Lutego 2019 Autor Share Napisano 12 Lutego 2019 19 godzin temu, joles napisał: Z czego robisz naciągi? Naciągi to żyłka wędkarska 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 17 Lutego 2019 Autor Share Napisano 17 Lutego 2019 Przystąpiłem do eksperymentów malarskich, w których główną rolę spełniły artystyczne farby olejne. Po wyschnięciu wyrównam różnice kolorystyczne akrylami modelarskimi. Dokleiłem też większość naciągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 17 Lutego 2019 Share Napisano 17 Lutego 2019 Podoba się niezmiernie... patrzę, rób rób... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 23 Lutego 2019 Autor Share Napisano 23 Lutego 2019 W dniu 17.02.2019 o 16:13, crustian napisał: . patrzę, rób rób... No to robię dalej. Pomalowałem końcowymi kolorami PC10 i szary, farbkami AK. Dalej to już takie drobne podmalówki i brudzenia. Pomalowałem też spód górnego płata, ale nie wiem czy jeszcze nie poprawię co do tonacji, może bardziej żółtą... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 25 Lutego 2019 Share Napisano 25 Lutego 2019 Twoje modele są jedyne w swoim rodzaju !! Bardzo dziękuje, że mimo niechęci zrobiłeś Warsztat. Jest na co popatrzeć !!! Ja się zapisałem na to forum, dla Twoich modeli, które tutaj prezentowałeś!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 25 Lutego 2019 Share Napisano 25 Lutego 2019 Piękna robota w tej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 25 Lutego 2019 Autor Share Napisano 25 Lutego 2019 Spiton, kolego co ja mam powiedzieć...staram się z tego Ninaka sporo wyciągnąć, ale też zbyt długo się z nim nie cackać. No i dziękują za wszystkim za ciepłe słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 25 Lutego 2019 Share Napisano 25 Lutego 2019 Patrzę i podziwiam.To jest modelarstwo przez duże M.Czekam na finał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 1 Marca 2019 Share Napisano 1 Marca 2019 Dobre, dobre! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 2 Marca 2019 Share Napisano 2 Marca 2019 Znakomite! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 11 Marca 2019 Autor Share Napisano 11 Marca 2019 Ostatnio udało mi się dokleić górny płat, ponaciągać i zamontować karabin pilota. Zrobiłem tak, bo łatwiej mi jest trzymać model i na nim operować. Zabrałem się także za silnik i tą fajną "samochodową" chłodnicę. Chciałbym w następnej kolejności je zamontować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 12 Marca 2019 Share Napisano 12 Marca 2019 Extra robota iście bombowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 17 Marca 2019 Autor Share Napisano 17 Marca 2019 Dzięki koledzy za ciepłe słowo, a tymczasem silnik Liberty powstał. Jak uda mi się go fajnie pomalować, to zamontuję go na stałe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 28 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2019 Pomału kończę ten model, przynajmniej tak mi się wydaje. A konkretnie to: zamontowałem gotowy silnik i zamknąłem sprawę z tym etapem budowy, pomalowałel spód i oba płaty, dorobiłem płozę. Następne prace postępują w zakresie wykonania stateczników i podwozia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 8 Maja 2019 Share Napisano 8 Maja 2019 Bardzo mi sie podoba.Kawał dobrej roboty, oby DH doczekał szczęśliwego zakończenia robót... PS Można spytać, jaki PC10 był w użyciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 9 Maja 2019 Autor Share Napisano 9 Maja 2019 19 godzin temu, LordDisneyland napisał: Bardzo mi sie podoba.Kawał dobrej roboty, oby DH doczekał szczęśliwego zakończenia robót... PS Można spytać, jaki PC10 był w użyciu? Ostatnio wpadł mi w ręce poniższy zestaw czterech kolorów, w tym dwa pc10. Do modelu użyłem pc10 late. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 10 Maja 2019 Share Napisano 10 Maja 2019 Dzięki! Nawet nie wiedziałem o takim zestawie spora wygoda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 11 Maja 2019 Share Napisano 11 Maja 2019 możliwość obserwowania twojej Kuchni modelarskiej, jest bezcenna. Bardzo dziękuję!! Bardzo inspirujące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 12 Maja 2019 Autor Share Napisano 12 Maja 2019 W dniu 10.05.2019 o 03:38, LordDisneyland napisał: Dzięki! Nawet nie wiedziałem o takim zestawie spora wygoda... Może coś pomogłem W dniu 11.05.2019 o 10:30, spiton napisał: możliwość obserwowania twojej Kuchni modelarskiej, jest bezcenna. Bardzo dziękuję!! Bardzo inspirujące Moja kuchnia modelarska jest trochę niestrawna, i to ja dziękuję za Twój komentarz. Tymczasem coś tam podłubałam, postawiłem go na "nogi", wziąłem się za stery. Zamontowałem jeszcze nie całkiem skończone śmigło (niestety nie kręci się). Zacząłem także dodawać cięgna do sterów, ogólnie jakieś jeszcze podmalówki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 16 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2019 Skończyłem podwozie, pozostały mi jeszcze uchwyty na bomby, jeśli je dorobię, to ta część modelu będzie skończona. Zabrałem się także za stery, które prawie też już są skończone. W międzyczasie męczę górną osłonę silnika typu samochodowego, więc trochę zabawy z tym jest. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 17 Czerwca 2019 Share Napisano 17 Czerwca 2019 Blisko, coraz bliżej do zakończenia...słuchaj, czy to złudzenie, czy na tych oponach są jakieś napisy? Nie wiem, może to wina mojej ślepoty, ale się teraz gapię i gapię PS Aha- dzięki twojej informacji kupiłem sobie ten zestaw farb na Babarybie. Po pierwszych testach - podoba się, choć- jako że maluję pędzlem- trzeba się było przestawić. Jak na pierwsze produkty AK w warstacie, jest nieźle. Jeszcze raz dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 18 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2019 17 godzin temu, LordDisneyland napisał: Blisko, coraz bliżej do zakończenia...słuchaj, czy to złudzenie, czy na tych oponach są jakieś napisy? Nie wiem, może to wina mojej ślepoty, ale się teraz gapię i gapię Tak są tam napisy, natomiast ja też się w nich nie rozczytam, musiał bym poszperać, co tam jest dokładnie napisane. Co do zestawu AK, to wiadomo nie jest to gunze czy tamka, ale pod pędzel są ok. Swoją drogą gratuluję wytrwałości w pędzlowaniu, ja też tak robię z mniejszymi elementami i te farbki dobrze się sprawdzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi