burzatg Napisano 27 Listopada 2018 Share Napisano 27 Listopada 2018 Sądzę że tyle na zachęte wystarczy. Publikacja piękna i warta posiadania. Zapomniałem autorów więc już prostuję. Robert Gretzyngier, Wojtek Matusiak, wydawnictwo Stratus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wokulski Napisano 27 Listopada 2018 Autor Share Napisano 27 Listopada 2018 Dzięki, poszperam jeszcze w internecie co to trzeba podorabiać i jakoś się to ogarnie. Jeśli chodzi o kamuflaż to mam wrażenie, że te nasze MiGi strasznie dużo razy były przemalowywane. W instrukcji do kalkomanii chyba jest takie samo jak w tej książce, ale ręki nie dam sobie uciąć. Sprawdzę jutro i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 28 Listopada 2018 Share Napisano 28 Listopada 2018 (edytowane) 8 godzin temu, Wokulski napisał: Dzięki, poszperam jeszcze w internecie co to trzeba podorabiać i jakoś się to ogarnie. Jeśli chodzi o kamuflaż to mam wrażenie, że te nasze MiGi strasznie dużo razy były przemalowywane. W instrukcji do kalkomanii chyba jest takie samo jak w tej książce, ale ręki nie dam sobie uciąć. Sprawdzę jutro i dam znać. Odrazu mogę Ci powiedzieć że jest to dokładnie to samo malowanie co kalka. W tym przypadku w kabinie należy dorobić antenę GPS za zagłówkiem fotela pilota i jego odbiornik który znajdował się po prawej stronie, nad ekranem stacji radiolokacyjnej. I to wszystko co należy zrobić w kabinie pilota. Na zewnątrz samolotu to antena IFF przed wiatrochronem, antena TACAN za osłoną kabiny i anteną mieczową radiostacji oraz światło antykolizyjne. Pod prawą osłoną silnika także jest antena TACAN a pod lewą światło antykolizyjne Edytowane 28 Listopada 2018 przez Tazman79 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wokulski Napisano 28 Listopada 2018 Autor Share Napisano 28 Listopada 2018 22 minuty temu, Tazman79 napisał: Odrazu mogę Ci powiedzieć że jest to dokładnie to samo malowanie co kalka. W tym przypadku w kabinie należy dorobić antenę GPS za zagłówkiem fotela pilota i jego odbiornik który znajdował się po prawej stronie, nad ekranem stacji radiolokacyjnej. I to wszystko co należy zrobić w kabinie pilota. Na zewnątrz samolotu to antena IFF przed wiatrochronem, antena TACAN za osłoną kabiny i za anteną mieczową radiostacji oraz światło antykolizyjne. Pod prawą osłoną silnika także jest antena TACAN a pod lewą światło antykolizyjne No i właśnie czegoś takiego potrzebowałem Dzięki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 28 Listopada 2018 Share Napisano 28 Listopada 2018 W jakiej konfiguracji będziesz robił ten model? Tzn. z włączonymi czy wyłączonymi silnikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wokulski Napisano 28 Listopada 2018 Autor Share Napisano 28 Listopada 2018 56 minut temu, Tazman79 napisał: W jakiej konfiguracji będziesz robił ten model? Tzn. z włączonymi czy wyłączonymi silnikami? Prosto z pudełka, wloty zasłonięte, żaluzje na górze otwarte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 28 Listopada 2018 Share Napisano 28 Listopada 2018 To przydało by się kogoś wsadzić wtedy do kabiny Ew w Mojehobby jest zestaw zywiczny z zamkniętymi żaluzjami, wtedy można zrobić samolot na tzw postoju czyli silniki wyłączone, wloty otwarte, żaluzje zamknięte. Wybór zależy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 28 Listopada 2018 Share Napisano 28 Listopada 2018 Też będę " paczał " . Wloty zrób bardzo dobrze bo " muchi będą wlatiwać ". Widzę ,że pojawiło się paru nowych Kolegów z ciekawymi tematami . Może i mnie ktoś będzie chciał oglądać ? Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wokulski Napisano 28 Listopada 2018 Autor Share Napisano 28 Listopada 2018 53 minuty temu, Tazman79 napisał: To przydało by się kogoś wsadzić wtedy do kabiny Ew w Mojehobby jest zestaw zywiczny z zamkniętymi żaluzjami, wtedy można zrobić samolot na tzw postoju czyli silniki wyłączone, wloty otwarte, żaluzje zamknięte. Wybór zależy do Ciebie Czekaj, czekaj czyli podczas postoju samolot ma zasłonięte wloty i żaluzje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wokulski Napisano 28 Listopada 2018 Autor Share Napisano 28 Listopada 2018 Druga strona wątku to wypadałoby coś pokazać. Pomalowałem kokpit, kabinka standardowo zamknięta więc raczej symbolicznie. Złożyłem też cały kadłub ze skrzydłami i wlotami powietrza, ogółem spasowanie jest dobre, ale widzę że miejscami trzeba będzie nieco wyprowadzić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 28 Listopada 2018 Share Napisano 28 Listopada 2018 Na postoju, kiedy silniki są wyłączone to główne wloty otwarte a żaluzje zamknięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 28 Listopada 2018 Share Napisano 28 Listopada 2018 5 minut temu, Wokulski napisał: Czekaj, czekaj czyli podczas postoju samolot ma zasłonięte wloty i żaluzje? Na postoju (wyłączone silniki) góra zamknięta a dół otwarty. Widzę, że i w wersji jednomiejscowej trumpek tylko symbolicznie zaznaczył wylot działka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wokulski Napisano 28 Listopada 2018 Autor Share Napisano 28 Listopada 2018 Kiedy w takim razie jest dół zamknięty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 28 Listopada 2018 Share Napisano 28 Listopada 2018 Przy starcie np. Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 28 Listopada 2018 Share Napisano 28 Listopada 2018 I przy włączonych silnikach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wokulski Napisano 28 Listopada 2018 Autor Share Napisano 28 Listopada 2018 Teraz, Tazman79 napisał: I przy włączonych silnikach... Czyli wloty są otwarte, pilot włącza silnik, są zamykane, startuje i w locie znowu otwierane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 28 Listopada 2018 Share Napisano 28 Listopada 2018 Po oderwaniu się przedniego koła od pasa otwierają się główne wloty powietrza... Generalnie zasada działania tego układu jest bardzo złożona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 28 Listopada 2018 Share Napisano 28 Listopada 2018 (edytowane) W każdym razie bez pilota w kabinie górne żaluzje są zamknięte . Przynajmniej na pewno kiedy zrobisz z uzbrojeniem i przed lotem . Sie czytało forum , się tera wie . Hello Edytowane 28 Listopada 2018 przez Hello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 28 Listopada 2018 Share Napisano 28 Listopada 2018 Generalnie chodzi o to żeby przez główne wloty nie dostawały się do silników zanieczyszczenia z ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 28 Listopada 2018 Share Napisano 28 Listopada 2018 Lub głównie wyrzucane różne rzeczy spod przedniego koła , kół . Po to też jest tam gustowny blotniczek w dwóch bodajże wersjach . Polską wersję najlepiej oblukac na fotkach w necie . Nie będzie wątpliwości . Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 28 Listopada 2018 Share Napisano 28 Listopada 2018 Teraz, Hello napisał: Lub głównie wyrzucane różne rzeczy spod przedniego koła , kół . Po to też jest tam gustowny blotniczek w dwóch bodajże wersjach . Polską wersję najlepiej oblukac na fotkach w necie . Nie będzie wątpliwości . Hello Zauważ że niektóre egzemplarze 29-ych od Niemców nie mają tego blotniczka o których pisałeś W wersjach MiGów-29 seryjnie produkowanych w porównaniu z prototypem, przednia goleń została właśnie przesunięta do tyłu żeby nic spod przedniego koła nie wpadło we wloty powietrza. Są zamykane wloty po to żeby nie zassac nic z drogi kołowania, tak jak napisał rymulus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 28 Listopada 2018 Share Napisano 28 Listopada 2018 Takie coś jak wyżej raczej u Niemców jest nie do wyobrażenia , na wschodzie to i pasazery sobie tak startują . Po prostu . Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 28 Listopada 2018 Share Napisano 28 Listopada 2018 32 minuty temu, Tazman79 napisał: Zauważ że niektóre egzemplarze 29-ych od Niemców nie mają tego blotniczka o których pisałeś No 56 posiada ten błotnik. Co do modelu. Fajnie wyszedł fotel. Zdaje się, że dorabiałeś panel boczny. Swoją drogą to miałem nadzieję, że Trumpek w tej kwestii bardziej się postarał. A co do wlotów u góry to mogą być też i otwarte na ziemi jak pokazuje zdjęcie z podobnego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wokulski Napisano 28 Listopada 2018 Autor Share Napisano 28 Listopada 2018 Wszystko jest w stu procentach out of the box, więc kokpit fabryczny. Co do tych wlotów i żaluzji, zostawiłem jak jest teraz, więcej bym zepsuł niż naprawił. W kokpicie pilota brak, ponieważ nie mam żadnej figurki. Kabinka zamknięta i zamaskowana już. Tak wiem straszny ze mnie frajdolarz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 28 Listopada 2018 Share Napisano 28 Listopada 2018 18 minut temu, burzatg napisał: No 56 posiada ten błotnik. Co do modelu. Fajnie wyszedł fotel. Zdaje się, że dorabiałeś panel boczny. Swoją drogą to miałem nadzieję, że Trumpek w tej kwestii bardziej się postarał. A co do wlotów u góry to mogą być też i otwarte na ziemi jak pokazuje zdjęcie z podobnego wątku. Tylko zauważ to że mimo wszystko główne wloty są zamknięte... Powtórzę to po raz ostatni. MiG-29 podczas postoju na ziemi, przy włączonych silnikach żaluzje ma zamknięte a główne wloty otwarte. Podczas pracy silników, nie ważne czy samolot stoi czy kołuje to główne wloty ma zamknięte a żaluzje otwarte. Innej opcji nie ma i koniec, kropka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi