Pasqual Posted December 2, 2018 Share Posted December 2, 2018 3 godziny temu, Tazman79 napisał: Wyciąć paski ok 1mm bądź mniej będzie dość ciężko Da się bez większych problemów skalpelem. Przynajmniej może spróbować, nie zniechęcaj go do prób. Pracochłonność/czas/koszt/ryzyko spaprania modelu - żadne. Mnie się lata świetlne temu, jak ręce mniej trzęsły udało to już przy drugim razie. Jeśli go uzyskana szerokość nie usatysfakcjonuje, wybierze inne rozwiązanie. Ktoś już zresztą tu kiedyś też sugerował takie rozwiązanie dokładnie w tym samym celu i modelu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boros Posted December 2, 2018 Share Posted December 2, 2018 Co do uszczelki. Ja w swoim 29 zamaskowałem taśmą, ale zamiast pryskać aero przemalowałem pędzelkiem dość grubo lecz z wyczuciem. Wydaje mi się że efekt jest ciekawszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wokulski Posted December 2, 2018 Author Share Posted December 2, 2018 16 minut temu, Boros napisał: Co do uszczelki. Ja w swoim 29 zamaskowałem taśmą, ale zamiast pryskać aero przemalowałem pędzelkiem dość grubo lecz z wyczuciem. Wydaje mi się że efekt jest ciekawszy. No albo tak też można. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozik Posted December 4, 2018 Share Posted December 4, 2018 Zmień maskowanie wiatrochronu,wykonany jest z jednego elementu ,bez podziału na trzy segmenty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wokulski Posted December 4, 2018 Author Share Posted December 4, 2018 (edited) Godzinę temu, jozik napisał: Zmień maskowanie wiatrochronu,wykonany jest z jednego elementu ,bez podziału na trzy segmenty. Radzę czytać wątek. Było wcześniej. Edited December 4, 2018 by Wokulski 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wokulski Posted December 6, 2018 Author Share Posted December 6, 2018 Witam po przerwie. Zamaskowałem wiatrochron, tym razem poprawnie. Dokleiłem pylony pod skrzydłami. Poszpachlowałem parę miejsc które potrzebowały dopracowania, teraz MiGacz i rakiety są gotowe na podkład. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wokulski Posted December 11, 2018 Author Share Posted December 11, 2018 Pomalowałem górę, na razie był to najbardziej skomplikowany kamuflaż jaki robiłem, ten w zipie był prościutki w porównaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mates Posted December 11, 2018 Share Posted December 11, 2018 Wygląda całkiem dobrze to malowanie. Rurka pitota chyba zestawowa, co nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wokulski Posted December 11, 2018 Author Share Posted December 11, 2018 Godzinę temu, Mates napisał: Wygląda całkiem dobrze to malowanie. Rurka pitota chyba zestawowa, co nie? Tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mates Posted December 11, 2018 Share Posted December 11, 2018 W porządku. Ja dawałem od Mastera i trzeba było ją później dopasowywać. Podglądam dalej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
burzatg Posted December 11, 2018 Share Posted December 11, 2018 Fajnie to wychodzi. Ale to już pisałem, że akurat u ciebie to jestem spokojny o efekt z malowania Czy mnie się wydaje, że jest preszading? Malowałeś ten kamuflaż od jakiegoś szablonu, masek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wokulski Posted December 11, 2018 Author Share Posted December 11, 2018 48 minut temu, burzatg napisał: Fajnie to wychodzi. Ale to już pisałem, że akurat u ciebie to jestem spokojny o efekt z malowania Czy mnie się wydaje, że jest preszading? Malowałeś ten kamuflaż od jakiegoś szablonu, masek? Preshading jest, na spodzie zrobię blackbasing żeby zobaczyć z czym to się je. Malowane z ręki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wokulski Posted December 12, 2018 Author Share Posted December 12, 2018 Skończyłem malować cały samolot, góra nieco „zużyta”, na dole marmury kieleckie. I zbiorniczek. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
burzatg Posted December 12, 2018 Share Posted December 12, 2018 Mnie się podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted December 12, 2018 Share Posted December 12, 2018 Wygląda tak sobie. Jak dla mnie przebarwienia przesadzone i nienaturalne. Na pierwszej stronie kolega burzatg wrzucił schematy malowania tego egzemplarza, szkoda że z nich nie skorzystałeś i jest trochę różnic w rozkładzie plam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wokulski Posted December 12, 2018 Author Share Posted December 12, 2018 Efekt widoczny na zdjęciach, jest mocno przesadzony, spowodowane jest to tym że trochę inaczej obrobiłem zdjęcia, użyłem innych presetów. W rzeczywistości jest bardzo subtelnie, powiedziałbym że nawet lżej niż w F-104 (rozjaśnienia na ciemnym szarym są ledwo widoczne) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wokulski Posted December 12, 2018 Author Share Posted December 12, 2018 Jeszcze sprawa plam. Malowałem z ręki bo tak lubię, ale faktycznie mogłem użyć jakichś masek czy czegoś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted December 12, 2018 Share Posted December 12, 2018 Ale zerknij choćby na lewy statecznik poziomy. Tam ciemna plama ma zupełnie inny kształt i łączy się z kadłubem, więc nie jest to kwestia malowania z ręki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wokulski Posted December 18, 2018 Author Share Posted December 18, 2018 Cześć. Prace ruszyły, zacząłem nakładać kalki, zaczynając oczywiście od najlepszej i największej. Sama jakość kalkomanii od White Eagle jest dobra, myślałem że będzie dużo gorzej. Jednakże linie podziału są za płytkie na washa na kalkach. Po położeniu godła jednostki prysnąłem błyskiem, i wziąłem się za brudzenie na górze, wash i tak w niektórych miejscach się nie zachował i musiałem poprawiać po kilka razy. Z efektu jestem zadowolony, teraz błysk na górę żeby niczego nie popalcować, biorę jutro za brudzenie dołu i nałożę resztę kalek. Pomalowałem też dysze, najpierw kolor gunmetal, potem dużo olejnych i na końcu fioletowa i niebieska kredka akwarelowa. Pozdrawiam, Kuba 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts