Jump to content

MiG-29 M.Pisarek Trumpeter 1/72

Wokulski
 Share

Recommended Posts

Dzięki, poszperam jeszcze w internecie co to trzeba podorabiać i jakoś się to ogarnie.

Jeśli chodzi o kamuflaż to mam wrażenie, że te nasze MiGi strasznie dużo razy były przemalowywane. W instrukcji do kalkomanii chyba jest takie samo jak w tej książce, ale ręki nie dam sobie uciąć. Sprawdzę jutro i dam znać.

8 godzin temu, Wokulski napisał:

Dzięki, poszperam jeszcze w internecie co to trzeba podorabiać i jakoś się to ogarnie.

Jeśli chodzi o kamuflaż to mam wrażenie, że te nasze MiGi strasznie dużo razy były przemalowywane. W instrukcji do kalkomanii chyba jest takie samo jak w tej książce, ale ręki nie dam sobie uciąć. Sprawdzę jutro i dam znać.

Odrazu mogę Ci powiedzieć że jest to dokładnie to samo malowanie co kalka. W tym przypadku w kabinie należy dorobić antenę GPS za zagłówkiem fotela pilota i jego odbiornik który znajdował się po prawej stronie, nad ekranem stacji radiolokacyjnej. I to wszystko co należy zrobić w kabinie pilota. Na zewnątrz samolotu to antena IFF przed wiatrochronem, antena TACAN za osłoną kabiny i anteną mieczową radiostacji oraz światło antykolizyjne. Pod prawą osłoną silnika także jest antena TACAN a pod lewą światło antykolizyjne 

Edited by Tazman79
  • Like 1
  • Thanks 1

22 minuty temu, Tazman79 napisał:

Odrazu mogę Ci powiedzieć że jest to dokładnie to samo malowanie co kalka. W tym przypadku w kabinie należy dorobić antenę GPS za zagłówkiem fotela pilota i jego odbiornik który znajdował się po prawej stronie, nad ekranem stacji radiolokacyjnej. I to wszystko co należy zrobić w kabinie pilota. Na zewnątrz samolotu to antena IFF przed wiatrochronem, antena TACAN za osłoną kabiny i za anteną mieczową radiostacji oraz światło antykolizyjne. Pod prawą osłoną silnika także jest antena TACAN a pod lewą światło antykolizyjne 

No i właśnie czegoś takiego potrzebowałem ? 

Dzięki wielkie.

To przydało by się kogoś wsadzić wtedy do kabiny ? Ew w Mojehobby jest zestaw zywiczny z zamkniętymi żaluzjami, wtedy można zrobić samolot na tzw postoju czyli silniki wyłączone, wloty otwarte, żaluzje zamknięte. Wybór zależy do Ciebie ? 

Też będę " paczał " . Wloty zrób bardzo dobrze bo " muchi będą wlatiwać ". Widzę ,że pojawiło się paru nowych Kolegów z ciekawymi tematami . Może i mnie ktoś będzie chciał oglądać ?

Pozdrawiam Hello

53 minuty temu, Tazman79 napisał:

To przydało by się kogoś wsadzić wtedy do kabiny ? Ew w Mojehobby jest zestaw zywiczny z zamkniętymi żaluzjami, wtedy można zrobić samolot na tzw postoju czyli silniki wyłączone, wloty otwarte, żaluzje zamknięte. Wybór zależy do Ciebie ? 

Czekaj, czekaj czyli podczas postoju samolot ma zasłonięte wloty i żaluzje?

Druga strona wątku to wypadałoby coś pokazać. 

Pomalowałem kokpit, kabinka standardowo zamknięta więc raczej symbolicznie. Złożyłem też cały kadłub ze skrzydłami i wlotami powietrza, ogółem spasowanie jest dobre, ale widzę że miejscami trzeba będzie nieco wyprowadzić.

lAXg9Tw.jpg
5CoJiaY.jpg
wGZBUj5.jpg

Pozdrawiam.

5 minut temu, Wokulski napisał:

Czekaj, czekaj czyli podczas postoju samolot ma zasłonięte wloty i żaluzje?

Na postoju (wyłączone silniki) góra zamknięta a dół otwarty.

Widzę, że i w wersji jednomiejscowej trumpek tylko symbolicznie zaznaczył wylot działka.

W każdym razie bez pilota w kabinie górne żaluzje są zamknięte . Przynajmniej na pewno kiedy zrobisz z uzbrojeniem i przed lotem .

Sie czytało forum , się tera wie .

Hello

Edited by Hello
  • Like 1

Lub głównie wyrzucane różne rzeczy spod przedniego koła , kół . Po to też jest tam gustowny blotniczek w dwóch bodajże wersjach . Polską wersję najlepiej oblukac na fotkach w necie . Nie będzie wątpliwości .

Hello

Teraz, Hello napisał:

Lub głównie wyrzucane różne rzeczy spod przedniego koła , kół . Po to też jest tam gustowny blotniczek w dwóch bodajże wersjach . Polską wersję najlepiej oblukac na fotkach w necie . Nie będzie wątpliwości .

Hello

Zauważ że niektóre egzemplarze 29-ych od Niemców nie mają tego blotniczka o których pisałeś ? W wersjach MiGów-29 seryjnie produkowanych w porównaniu z prototypem, przednia goleń została właśnie przesunięta do tyłu żeby nic spod przedniego koła nie wpadło we wloty powietrza. Są zamykane wloty po to żeby nie zassac nic z drogi kołowania, tak jak napisał rymulus 

32 minuty temu, Tazman79 napisał:

Zauważ że niektóre egzemplarze 29-ych od Niemców nie mają tego blotniczka o których pisałeś

No 56 posiada ten błotnik.

Co do modelu. Fajnie wyszedł fotel. Zdaje się, że dorabiałeś panel boczny. Swoją drogą to miałem nadzieję, że Trumpek w tej kwestii bardziej się postarał.

A co do wlotów u góry to mogą być też i otwarte na ziemi jak pokazuje zdjęcie z podobnego wątku.

Wszystko jest w stu procentach out of the box, więc kokpit fabryczny. 

Co do tych wlotów i żaluzji, zostawiłem jak jest teraz, więcej bym zepsuł niż naprawił. W kokpicie pilota brak, ponieważ nie mam żadnej figurki. Kabinka zamknięta i zamaskowana już. 

Tak wiem straszny ze mnie frajdolarz...

18 minut temu, burzatg napisał:

No 56 posiada ten błotnik.

Co do modelu. Fajnie wyszedł fotel. Zdaje się, że dorabiałeś panel boczny. Swoją drogą to miałem nadzieję, że Trumpek w tej kwestii bardziej się postarał.

A co do wlotów u góry to mogą być też i otwarte na ziemi jak pokazuje zdjęcie z podobnego wątku.

Tylko zauważ to że mimo wszystko główne wloty są zamknięte... Powtórzę to po raz ostatni. MiG-29 podczas postoju na ziemi, przy włączonych silnikach żaluzje ma zamknięte a główne wloty otwarte. Podczas pracy silników, nie ważne czy samolot stoi czy kołuje to główne wloty ma zamknięte a żaluzje otwarte. Innej opcji nie ma i koniec, kropka...