Wojtek59 Napisano Wtorek o 11:26 Share Napisano Wtorek o 11:26 Tu jest jeszcze rozpiska powyższego na CMYK A: a wczorajsze kolory to sprawdzę w domu. Do tego trzeba uwzględnić poprawkę na drukarnię (niektóre nie drukują w białym 100 %/ czarny 0%), no i możliwości wyboru z istniejących palet farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano Wtorek o 11:36 Share Napisano Wtorek o 11:36 29201b fest. Na tej krótkiej migawce z Czaplą widać że brąz też zmienia się w zależności od kąta obserwacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano Środa o 21:54 Share Napisano Środa o 21:54 No dobrze - oferta spółdzielni do druku kalek. Mam jeszcze miejsce na formatce do druku kalkomanii. Na zasadzie, kto pierwszy itd, itp.. Do wyboru: - SZD-9 Bocian D/ -E/-Z: dla SP-2444 kolory trochę przekłamane - SZD-C Żuraw (rudy): - SZD-10 Czapla bis i - SZD-12A Mucha 100A 2 - żółta i ruda. Te kwadraciki to do skalowania - mają 10x10 mm do druku. Jest ca. A5 do zadrukowania. Jak będzie więcej, to jestem otwarty na dyskusję. Do wyboru są trzy, sprawdzone przeze mnie drukarnie: - COPIO - Ostbahn - MF-Zone. Inne propozycje - do dyskusji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano wczoraj o 08:48 Share Napisano wczoraj o 08:48 10 godzin temu, Wojtek59 napisał: Do wyboru są trzy, sprawdzone przeze mnie drukarnie: ... - MF-Zone. Nie wiem Wojtku kiedy testowałeś MF-Zone, ale ostatnio (marzec ??) zmienili maszynę i technologię druku. Próbki jakie dostałem były piękne (jeśli chodzi o wydruk, barwy ect.) ale zupełnie nienakładalne na model - reakcja na wszelką znaną chemię do kalkomanii zdecydowanie negatywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duders Napisano wczoraj o 08:56 Share Napisano wczoraj o 08:56 Witam Czy można się załapać na kalki do Bociana D i E ? Jeżeli jeszcze dostępne to bardzo chętnie jeszcze do Gila, Lisa i Muchy STD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano wczoraj o 09:29 Share Napisano wczoraj o 09:29 31 minut temu, gajowy z wąsami napisał: Nie wiem Wojtku kiedy testowałeś MF-Zone, ale ostatnio (marzec ??) zmienili maszynę i technologię druku. Próbki jakie dostałem były piękne (jeśli chodzi o wydruk, barwy ect.) ale zupełnie nienakładalne na model - reakcja na wszelką znaną chemię do kalkomanii zdecydowanie negatywna. Tomku, drukowałem tak dawno, że nie mogę się dokopać korespondencji z nimi. Ale na pewno przed zmianą maszyny.. Czyli MF-Zone skreślamy. Może Pepsi-Adam będzie dostępny ? No i jest jeszcze na FB, niesprawdzony, www.facebook.com/kalkomanie aka kalki.pl 24 minuty temu, duders napisał: Witam Czy można się załapać na kalki do Bociana D i E ? Jeżeli jeszcze dostępne to bardzo chętnie jeszcze do Gila, Lisa i Muchy STD. Można, ale które konkretnie ? Są po dwie dla każdego Bociana. Proszę wybrać. Jeśli chodzi o Gila i Lisa to mam coś jeszcze ze starych wydruków - sprawdzę po powrocie do domu. Muchy Std jeszcze nie robiłem, ale będzie w dalekiej przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duders Napisano wczoraj o 09:51 Share Napisano wczoraj o 09:51 Bociany 1358, 3043 oraz chętnie Gil i Lis. Czy były może już kalki do pozostałych polskich szybowców? Sęp, Zefir, Jantar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano wczoraj o 10:39 Share Napisano wczoraj o 10:39 42 minuty temu, duders napisał: Bociany 1358, 3043 oraz chętnie Gil i Lis. Czy były może już kalki do pozostałych polskich szybowców? Sęp, Zefir, Jantar? Bociany zaklepane. Zerknij na stronę 27 tego wątku, tam są moje poprzednie projekty. Poza tym Vieh_san zrobił w 3D - > SZD-15 Sroka oraz SZD-24 Foka - pierwszy prototyp - to już trzeba poszukać samemu w tym wątku. Może na pierwszej stronie być w spisie zawartości. Ponadto Kon_Bar robi SZD-10 Czapla bis, ale coś umilkł ostatnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano wczoraj o 11:40 Share Napisano wczoraj o 11:40 13 godzin temu, Wojtek59 napisał: - COPIO - Ostbahn - MF-Zone. Inne propozycje - do dyskusji. a z Techmodem , próbowałeś ? Kiedyś u nich drukowałem i było ok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano wczoraj o 11:50 Share Napisano wczoraj o 11:50 9 minut temu, Cypis napisał: a z Techmodem , próbowałeś ? Kiedyś u nich drukowałem i było ok . A nie próbowałem. Doszły mnie plotki, że nie drukują dla indywidualnych zapytań, ale spróbuję. Nic nie kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano wczoraj o 15:40 Share Napisano wczoraj o 15:40 Można si jeszcze załapać na Bociana 1358 i 1560? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 22 godziny temu Share Napisano 22 godziny temu 2 godziny temu, KRYSTEK napisał: Można si jeszcze załapać na Bociana 1358 i 1560? Można - zaklepane. 6 godzin temu, Cypis napisał: a z Techmodem , próbowałeś ? Kiedyś u nich drukowałem i było ok . Na ich stronie nie ma takiej oferty. Natomiast zachęcają do drukowania samodzielnego na ich papierach/ podkładach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 19 godzin temu Share Napisano 19 godzin temu 8 godzin temu, Cypis napisał: a z Techmodem , próbowałeś ? Kiedyś u nich drukowałem i było ok . 8 godzin temu, Wojtek59 napisał: A nie próbowałem. Z tego co pamiętam, Techmod nie drukuje pojedynczych arkuszy - cały nakład (250-500 arkuszy) to i owszem, ale też nie dla każdego klienta "z ulicy". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu (edytowane) W dniu 15.07.2025 o 11:26, Wojtek59 napisał: Do tego trzeba uwzględnić poprawkę na drukarnię Jeżeli rzeczywicie zależy komuś na w miarę wiernym oddaniu koloru w druku, to praktyczna droga jest w zasadzie jedna. Należy znaleźć albo zrobić tabele barwne w CMY czyli coś w tym stylu: Najlepiej w krokach co najwyżej 10%. Następnie wydrukować je u docelowego dostawcy na docelowym medium (w tym przypadku na papierze do kalek). Przygotowanie do druku powinno pominąć wszystkie barwne profile i konwersje. W ten sposób możemy później dobrać kolor CMY w projekcie bazując na jego rzeczywistym wyglądzie w druku porównując z tabelami. Przy robieniu tabel można oczywiśćie uwzględnić czarny i mieć tabele CMYK, ale wtedy będzie tych tabel dużo więcej. Większość barw na których nam zależy będzie mogła być oddana w CMY, bez czarnego. A te mocno ciemne, wymagające dodatku K zwykle nie będą wymagac jakiejś dużej dokładności odwzorowania. Pozostają szarości, ale te jaśniejsze też lepiej robić w CMY niż w CMYK lub samym K. Dobieranie barw w RGB na ekranie i ich późniejsza przypadkowa konwersja do CMYK jest drogą donikąd. Prawidłowe podejście wymaga sporej wiedzy teoretycznej i praktycznej oraz odpowiednich narzędzi, w tym właściwej kalibracji porządnego monitora. Kiedyś to robiłem, ale w warunkach domowych to najczęściej bezcelowe. Edytowane 6 godzin temu przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi