tlb Napisano 25 Stycznia 2019 Share Napisano 25 Stycznia 2019 Witam przechodniów, kolejny mój plastik. Myślałem, że nie będę ich robić a jednak... Zacząłem go robić pomiędzy świętami a nowym rokiem i myślałem, że Nowy Rok zacznę z ukończonym tym samolotem i Romą z kartonu w 1:200, ale 3 stycznia przyszedł na świat potomek i nie było czasu na nic, teraz mam troszkę możliwości pomiędzy przewijaniem więc wrzucam co skleciłem. Nie jest porywające wykonanie, ale powoli załapuję co i jak. No dobra tyle wstępu, ogólnie model dobrze spasowany, przynosi sporo frajdy, przynajmniej mi przyniósł, zrobiony prosto z pudła bez żadnych dodatków. Pomalowany pactrami i psiknięty lakierem vallejo, nie robiłem żadnych podziałów blach washem gdyż ten co mam (vallejo) albo mnie nie lubi albo nie wiem jak go używać, następny model już postaram się zrobić z blachami, użyję innego washa. Jak macie jakiś godny polecenia to proszę o wskazówki, używam lakieru akrylowego vallejo. No to tyle, zapraszam do galerii. Zdjęcia otwierają się z fotosika, bez reklam. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 25 Stycznia 2019 Share Napisano 25 Stycznia 2019 Ależ on się świeci! Dałeś błyszczący lakier zamiast matowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 25 Stycznia 2019 Share Napisano 25 Stycznia 2019 (edytowane) Fajny temat ale zdjęcia mogłyby być większe.Malowanie osłony kabny do poprawki.Następnym razem zamaskuj ją przed lakierowaniem bo widać że polecialeś lakierem równo wszystko.Panel Line Accent Color firmy Tamiya.Masz cztery kolory do wyboru.Czarny, ciemny brązowy , brązowy i szary. PS.Gratulacje z okazji narodzin potomka . Edytowane 25 Stycznia 2019 przez Xmen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 26 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2019 17 godzin temu, Thalgonis napisał: Ależ on się świeci! Dałeś błyszczący lakier zamiast matowego? Tak, bo czytałem, nawet tu na forum, że przed washem trzeba błyszczący, ale coś nie wyszło mi z washem. 15 godzin temu, Xmen napisał: Fajny temat ale zdjęcia mogłyby być większe.Malowanie osłony kabny do poprawki.Następnym razem zamaskuj ją przed lakierowaniem bo widać że polecialeś lakierem równo wszystko.Panel Line Accent Color firmy Tamiya.Masz cztery kolory do wyboru.Czarny, ciemny brązowy , brązowy i szary. No właśnie maskowałem kabinę, jak coś to taśmą tamiya. Malowanie jej wiem,że słabo wyszło. Co do zdjęć, jak się wejdzie w miniaturkę, otwiera się pełny rozmiar w fotosiku, specjalnie zaznaczyłem, ale następnym razem na potrzeby forum będę wrzucał "normalnie". i dzięki za podpowiedź. 15 godzin temu, Xmen napisał: PS.Gratulacje z okazji narodzin potomka . Dzięki:-) P.S. Może głupie tłumaczenie, ale w rzeczywistości aż tak się nie błyszczy ten samolot. Cały czas mam problem z robieniem zdjęć modelom. Może chciałem na szybko wrzucić albo po prostu nie umiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 26 Stycznia 2019 Share Napisano 26 Stycznia 2019 Spoko jest.Warto kupić maski do kabinki.Wiem że to podnosi koszty ale daje o wiele lepszy efekt.Co do miniaturek nie każdemu się chce czekać aż otworzy się duże zdjęcie.Przed washem lakier błyszczący tak a wykończenie półmat lub mat.Zależy jaki efekt Chcesz osiągnąć.Nie jest łatwo zrobić dobre zdjęcie modelu.Ja się poddałem Przepraszam że tak męczę ale temat jest mi bliski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 26 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2019 2 godziny temu, Xmen napisał: Przed washem lakier błyszczący tak a wykończenie półmat lub mat.Zależy jaki efekt Chcesz osiągnąć. No to musiałem jakoś niedoczytać;-) 2 godziny temu, Xmen napisał: Warto kupić maski do kabinki.Wiem że to podnosi koszty ale daje o wiele lepszy efekt. Jest trochę modeli na rynku i masek do nich więc do następnego samolotu z przeszkloną kabiną zakupię takowe. 2 godziny temu, Xmen napisał: Przepraszam że tak męczę ale temat jest mi bliski Nie uważam, że męczysz. Jak jest coś konstruktywnego napisane to warto przeczytać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Stycznia 2019 Share Napisano 26 Stycznia 2019 1. wrzuć porządnie zdjęcia. Ja byś potraktował ucznia, który tak wkleił zdjęcia ?? 2. Zrób zdjęcia porządnie. Na poziomie. Chociaż na 2+ 3. Kabinka pomalowana tragicznie 4. Błyszczy się jak psu... 5. Lubie ten samolot !! Piękna maszyna. I zawsze mi się podobało, ze ma jedno skrzydło dłuższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 27 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2019 12 godzin temu, spiton napisał: 1. wrzuć porządnie zdjęcia. Ja byś potraktował ucznia, który tak wkleił zdjęcia ?? No właśnie tak jak napisałeś poniżej. 12 godzin temu, spiton napisał: 2. Zrób zdjęcia porządnie. Na poziomie. Chociaż na 2+ Co prawda to prawda. Postaram się zrobić lepsze zdjecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 27 Stycznia 2019 Share Napisano 27 Stycznia 2019 21 godzin temu, tlb napisał: Tak, bo czytałem, nawet tu na forum, że przed washem trzeba błyszczący, ale coś nie wyszło mi z washem. Z washem zasadniczo jest tak, że o ile robisz go olejami, to w każdej chwili możesz go poprawić, zmienić, zrobić od nowa. A jak już efekt będzie Ci odpowiadał, wtedy całość jeszcze raz lakierem matowym, czy tam satynowym, w zależności od potrzeb. I wtedy dopiero jest koniec Tak więc, możesz jeszcze dalej przy nim porzeźbić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 27 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2019 1 godzinę temu, Mariucha napisał: Tak więc, możesz jeszcze dalej przy nim porzeźbić. To nie jest taki zły pomysł. Ale nie chcę go zniszczyc zbawieniem się. Spróbuje coś zdziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 27 Stycznia 2019 Share Napisano 27 Stycznia 2019 18 godzin temu, spiton napisał: 5. Lubie ten samolot !! Piękna maszyna. I zawsze mi się podobało, ze ma jedno skrzydło dłuższe. To nie ten samolot. Jedno skrzydło dłuższe miał Macchi C.200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 27 Stycznia 2019 Share Napisano 27 Stycznia 2019 8 minut temu, mig napisał: To nie ten samolot. Jedno skrzydło dłuższe miał Macchi C.200 Zdaje się, że 202 różnił się tylko silnikiem i nieco kadłubem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 27 Stycznia 2019 Share Napisano 27 Stycznia 2019 23 minuty temu, Mariucha napisał: Zdaje się, że 202 różnił się tylko silnikiem i nieco kadłubem... 205 różniła się nieco kadłubem i silnikiem od 202 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Stycznia 2019 Share Napisano 27 Stycznia 2019 Godzinę temu, mig napisał: Jedno skrzydło dłuższe miał Macchi C.200 Lewe, o 19 cm dla zrównoważenia momentu obrotowego silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
as646 Napisano 29 Stycznia 2019 Share Napisano 29 Stycznia 2019 ,,Jedno skrzydło dłuższe miał Macchi C.200 ,,-MC202 i MC205 też miały skrzydła o różnej długości.A to dlatego,że to skrzydło z m200 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 30 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2019 (edytowane) Witam odwiedzających, ponownie... kupiłem sobie ten Panel Line Accent od Tamiya, obejrzałem ten filmik , i myślę sobie: "O kurde, no to będzie czad..." I co ? mój entuzjazm nie trwał długo i uważam, że na chwilę obecną jestem 20 pln w plecy... Pewnie coś źle robię nakładając washe, ale to jest drugi po , którego nałożyć nie umiem albo robię coś źle. Może przy trzecim samolocie mi wyjdzie, jak to się mówi: do trzech razy sztuka... W każdym razie próbowałem poprawić, ale nie wyszło. Nieco zdjęcia poprawiłem, przynajmniej tak mi się wydaje. P.S. Z tym samolotem już nic nie będę robić, bo na pewno już go nie poprawię a tylko pogorszę . PZDR Edytowane 30 Stycznia 2019 przez tlb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 31 Stycznia 2019 Share Napisano 31 Stycznia 2019 W tym modelu powinieneś jeszcze zrobić maszt antenowy za kabiną pilota i antenę drutową rozciągniętą pomiędzy masztem a statecznikiem pionowym. I pomalować go półmatem lub matem. Wash olejny kładziesz na lakier błyszczący akrylowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 31 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2019 Kurde, zapomniałem o tych antenach... coś nie po drodze mi z tym samolotem było... A wash od Tamiya położyłem na akryl vallejo, i ten wash zadziałał jak rozpuszczalnik na lakier, dlatego prawe skrzydło może się wydawać bardziej matowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 1 Lutego 2019 Share Napisano 1 Lutego 2019 Może zamiast vallejo użyć Pactry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi