Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Patrząc na inbox (RF-4E, 04038), to wygląda to na Cartografy, które raczej do problematycznych nie należą. Ale 20 lat mogły leżeć. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć, czy to user error czy złe kalki. 

• 2 weeks later...
Napisano

Witam,

posiadam ten płyn  719_rd.jpg   i  wersje zieloną  MARK SOFTER NEO - Image 1

Nie wiem dlaczego po nałożeniu na kalkę zbiją  się w kropelki i wtedy widać na kalce brzydki  "wyżarty ślad " a jak taka kropelka zostanie na farbie to tez ja "wyżera "

Co robię źle , już próbowałem wycierać nadmiar ale wtedy kalkomania sienie układa ...   

Napisano

Nie wypowiem się co do Softera, ale Setter, o ile nie jest to Neo, jest rewelacyjny. I z zasady idzie najpierw pod kalkę, potem na kalkę. I kiedy już jest na kalce, trzeba go lekko rozprowadzić wałkując kalkę patyczkiem do uszu, co jednocześnie wyciska płyn z pod kalki. 

Napisano
11 minut temu, Przemek R napisał:

Nie wiem dlaczego po nałożeniu na kalkę zbiją  się w kropelki

Wystarczy zmniejszyć napięcie powierzchniowe przez dodanie kilku kropel jakiegoś detergentu, np płynu do mycia naczyń. 

Napisano
6 minut temu, Mariucha napisał:

Wystarczy zmniejszyć napięcie powierzchniowe przez dodanie kilku kropel jakiegoś detergentu, np płynu do mycia naczyń. 

Tak normalnie od tej buteleczki dolać ???? 

• Super Moderator
Napisano

Ale jaki jest problem w tym, że aię skrapla?

Po nałożeniu kalkomanii i tak się samo rozprowadzi pod nią.

Chyba że o czymś nie wiem.

Napisano (edytowane)

Mówimy o sytuacji, gdy chcemy położyć płyn NA kalki, więc nie chodzi o rozprowadzenie się płynu pod nią.

Jaki problem, że się skrapla? Może taki, że płyn nie działa na całej powierzchni kalki? :roll:

Nie zauważyłem żadnego negatywnego wpływu kilku kropel detergentu dodanego do płynu do kalek. 

Jeśli ktoś boi się dodania detergentu do płynu, może przemyć miejsce wodą z jego dodatkiem i potem nałożyć na nie płyn.

Jeżeli ktoś zna jakiś inny sposób na zmniejszenie napięcia powierzchniowego powodującego skraplanie się płynu, może się nim podzieli?

Edytowane przez Mariucha
  • Super Moderator
Napisano
5 godzin temu, mbrnnr napisał:

Setter, o ile nie jest to Neo, jest rewelacyjny. I z zasady idzie najpierw pod kalkę, potem na kalkę.

Może dlatego się skrapla, bo to płyn pod kalkę?

A jakie ma działanie płyn na kalce, który jest pod kalką?

I po wyschnięciu, nakładasz Softer?:hmmm:

Napisano

W ogóle nie używam Softera. Stary Setter załatwia wszystko. Jeśli nie załatwi, trzeba brute force i do tego mam Bilmodel Decalsoftner 3.

Płyn na kalce i pod kalką ma ten sam wpływ. Kalka to przecież tylko farba i lakier. Nie ważne z której strony aplikujesz, ważne, by ją płyn zpenetrował i rozpuścił. Dając płyn pod i na tylko przyspiesza proces. 

• Like 1
  • Super Moderator
Napisano

Myślałem że settre powoduje to, że kalka trzyma się lepiej modelu, a softer czyli zielony ją rozmiękcza przez co wnika w linie.

Napisano

Pisałem o tym już wcześniej. Stary Setter Gunze jak zmiękcza, tak klei. Dlatego jest mleczny - zawiera klej. Jeśli są płyny stricte podzielone, kiedy Setter (Set) jest tylko mocno wodą rozcieńczonym klejem i Softer (Sol - od solvent, rozpuszczalnik) jest wyłącznie plynem zmiękczającym, wówczas jak najbardziej nie ma sensu nakładać Set NA kalkomanię. Zazwyczaj jest ale tak, że nawet Set zawiera jakiś rodzaj środka zmiękczającego i Softer (Sol) tylko środek zmiękczający o wyższej koncentracji. 

Napisano
10 godzin temu, mbrnnr napisał:

eśli nie załatwi, trzeba brute force i do tego mam Bilmodel Decalsoftner 3.

Wczoraj kładłem kalkę z Hasegawy, stary zestaw - nic jej nie ruszyło, nawet płyn Bilmodela. Są takie kalki, które gdzieś mają wszystkie teorie.

• Like 1
Napisano

Nic gorszego niz Tanmodel w życiu nie widziałem i nawet ten poszedł Decalsoftenerem. Stare kalki Haski mam na Spicie Mk.VII. Nie zauważyłem poważniejszych problemów.